Slik får du et bærekraftig bad


bygg et bærekraftig bad
Foto.Anne-S Tjerbo

Ordet «bærekraft», har du hørt det før? Selvsagt har du det. Det dukker opp i nær sagt alle sammenhenger for tiden, og selv om selve begrepet muligens kan føles en smule forslitt etter hvert, er betydningen av det viktig.

Siden bærekraftbegrepet omfatter så mye, er det ikke nødvendigvis helt lett å komme med en enkel definisjon på hva som ligger i det, men det handler vel i bunn og grunn om å gjøre verden til et brukbart sted for alle, både for oss som lever i dag og for framtidige generasjoner.

Skal vi få til dette, trengs det endring i forhold til livsstilen vår og måten ting har blitt gjort på til nå.
Ikke minst innen byggenæringen er det mye fokus på bærekraft, og det er ikke uten grunn. Bygg – og anleggsbransjen står for omtrent 25% av alt avfallet som produseres her i landet. Derfor jobbes det iherdig med å finne nye, bedre løsninger, blant annet i forhold til mulighetene for gjenbruk eller ombruk av byggematerialer. Det er mange utfordringer knyttet til dette, mye å ta hensyn til og å finne ut av, og ting tar nødvendigvis tid.

Mens de «store gutta» jobber med de store sakene, kan vi imidlertid alle gjøre vårt for å bidra til en litt «grønnere» verden.

Skal du for eksempel bygge eller renovere bad, vil miljøaspektet være vel verdt å ta med i regnestykket.

Så værsågod – her er noen tips til hvordan du kan skape et mer bærekraftig bad:

Gjør det skikkelig
Et bærekraftig bad er først og fremst et som vil holde seg like godt i veldig mange år framover uten at du trenger å gjøre noen store endringer. Det er en god investering for miljøet – og på sikt også for lommeboka di.

For å oppnå dette, er det viktig med grundig planlegging og gode, holdbare materialer og produkter – men også at arbeidet blir skikkelig utført, sånn at du slipper ubehagelige overraskelser på et senere tidspunkt.

Derfor bør du overlate jobben med å bygge badet ditt til fagfolk som har den riktige kompetansen på plass. Tillat deg å være kresen, still krav til kunnskap og bruk tid på å finne fram til dyktige håndverkere som virkelig kan bad.

Tenk langsiktig.
Mens livssituasjonen vår er i stadig endring, vil et skikkelig bygd bad vare lenge. Derfor er det fornuftig å tenke et godt stykke framover i tid når du planlegger hvordan det skal være.

Har du for eksempel småbarn i huset i dag, vil de i løpet av få år bli store – og behovene for hva som er viktig og hva du trenger plass til vil gjerne endre seg i takt med at ungene vokser.
Dersom du for lengst har fått ungene ut av huset og i stedet begynner å dra på årene, kan det være verdt å tenke på at du i framtiden kanskje vil ha bruk for andre løsninger og flere hjelpemidler enn i dag for å kunne klare deg hjemme lengst mulig.
Selv om det kanskje ikke er aktuelt i dag, kan det være at du muligens på et eller annet tidspunkt får lyst til å investere i et moderne dusjtoalett eller andre installasjoner som krever strøm. Har du allerede det elektriske opplegget klart, slipper du å gjøre store inngrep på badet senere.

Ved å være forutseende i forhold til flest mulig eventualiteter når du bygger/pusser opp, vil du kort og godt kunne slippe unna med mindre omgjøringer senere, i stedet for å kanskje måtte bryte opp gulv og vegger for å få bygd om eller gjort de forandringene du ønsker.

Velg tidløst og varig
Som på de fleste andre områder, er badene våre utsatt for stadig nye krumspring når det gjelder trender og moter, enten det dreier seg om farger, utstyr eller materialer.

Utfordringen med trender er at de er i stadig forandring, mens et nytt bad har en forventet levetid på i snitt 20-25 år.
Det kan derfor være en god idé å droppe de mest fancy innfallene og heller satse på noe mer tidløst, som nøytrale farger på flisene og møbler og annet interiør som du kan leve lenge med uten å bli lei.

Bytt ut ting bare når det er nødvendig.
På badet lønner det seg å velge kvalitetsprodukter. Dette gjelder ikke bare når det kommer til materialer, innretning, og sanitærutstyr, men kan også være verdt å tenke på i forhold til de mindre detaljene, som håndklær og andre ting. Badet er et rom som brukes mye og ofte blir utsatt for tøffe tak med påfølgende slitasje. Når det gjelder pris, får du som oftest det du betaler for, og billig er ikke nødvendigvis alltid like bra. Produkter som stadig må skiftes ut er ikke spesielt god butikk, verken økonomisk eller for miljøet.

Velg miljøvennlige produkter og materialer
Mens plast er versting nummer en, er materialer som tre, kork, bambus, økologisk bomull, glass, stein og keramikk gode valg når du skal kjøpe møbler og interiørtilbehør til badet. Dette er produkter med god holdbarhet, i tillegg til at naturmaterialer bidrar til en lun og hyggelig atmosfære. Sett gjerne prikken over i-en med noen grønne planter. Det gir liv og farge til rommet, og mange planter trives ekstra godt på badet på grunn av luftfuktigheten.

Det kan være verdt å tenke på hvor ting er produsert. Varetransport står for en betydelig andel av klimautslippene på jorda, så velg gjerne mest mulig kortreiste produkter der det er mulig. Det fins dyktige produsenter av både sanitærutstyr og baderomsmøbler her i landet, så hvorfor gå over bekken etter vann?

Ellers er gjenbruk alltid en sikker vinner. Kanskje kan den gamle baderomsinnredningen bli god som ny med et par strøk med maling, eller hva med å droppe å skifte ut det nåværende toalettet til fordel for et nytt hvis det fortsatt er like bra? Et toalett skal ifølge SINTEF kunne ha en levetid på opptil femti år, hvilket betyr at det fortsatt kan være mye ulevd liv igjen i et brukt toalett selv om det har noen år på/under baken …

Også når det gjelder produkter til renhold og kroppspleie er det verdt å tenke miljø. Dette er ting som ofte inneholder kjemikalier som kan være skadelige for naturen – eller for oss selv.

Se etter Svanemerket. Det er det offisielle miljømerket i Norden og garanterer at produktene som har dette merket er blant de minst miljøbelastende, både under produksjon, bruk og som avfall.

Velg vannsparende utstyr
Joda, vi er stort sett velsignet med nok vann her i landet, men vi nordmenn er også i verdenstoppen når det gjelder å sløse med det, og det er enormt store kostnader forbundet med det rene drikkevannet vi tapper fra springen – og skyller ned i do. Det er derfor gode grunner til å forsøke å begrense vannforbruket vårt i størst mulig grad, og det fins mange måter å spare vann på badet – som sparedusj, berøringsfri kran, energisparende servantbatteri og vannsparende toaletter.

Med det rette utstyret kan du omtrent halvere vannforbruket både i dusjen og toalettet uten at det går på bekostning av hverken komfort eller effektivitet.

Siden en stor del av den strømmen vi bruker går til å varme opp vann, vil en sparedusj også kunne redusere varmtvannforbruket med opptil 60% i forhold til en vanlig dusj.

Hold ting i orden
Vedlikehold og renhold er vesentlig for livslengden på et bad.

Derfor er det viktig å holde ting i orden. Sørg for å skifte ut eller reparere raskt hvis noe går i stykker eller begynner å lekke og vær nøye med renholdet.

Det er kanskje ikke spesielt morsomt å vaske bad, men med jevnlig innsats og gode rutiner, kan du unngå de virkelig tunge jobbene og også behovet for sterke kjemikalier for å holde skitten på avstand. Bra for både deg, badet ditt og for miljøet!

Lykke til!

Categories: bad, baderomsbygging, OppussingTags: , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: