Velg riktig blandebatteri


blandebatteri
Foto: WordPress

Fra å «bare» være en kran som skal sørge for å gi oss varmt og kaldt vann, har armaturet – eller blandebatteriet blitt til en viktig del av interiøret på badet, og tiden da de aller fleste av disse var i blankt krom og stort sett så ganske like ut er forlengs forbi.

Stilige dusj- og servantarmaturer som matcher resten av rommet kan i aller høyeste grad bidra til å gi badet et gjennomført og stilig uttrykk, og i dag mangler det ikke på valgmuligheter, hverken når det gjelder design, farger eller funksjonalitet. Det kan tvert imot være vanskelig å bestemme seg i et marked med stadig bredere repertoar.

Selv om utvalget innen baderomsarmaturer har blitt både stort, fargerikt og spennende, er det likevel flere ting enn det rent utseendemessige man bør ta hensyn til for å velge de riktige produktene.

Sats på kvalitet
Både servantbatterier og dusj/badekarbatterier er stort sett utsatt for daglig bruk, og det vil derfor lønne seg å satse på produkter av god kvalitet. Et normalt godt blandebatteri er beregnet å holde i omtrent 10 – 15 år, mens billige produkter ofte blir raskere slitt og begynner å lekke, noe som vil korte ned på levetiden. Dermed blir det også så som så med lønnsomheten.

Videre er det viktig å tenke på at vannarmaturer alltid skal være egnet og godkjent for bruk i Norge. Dette bør du være spesielt obs på dersom du velger å handle inn utstyr på egen hånd, for eksempel på nettet, og spesielt hvis du bestiller fra utlandet. Fordi vanntrykket vårt er noe høyere enn i de fleste andre landene i Europa, vil ikke alle produktene som fins på markedet være tilpasset norske forhold.

Feilmerking av produkter er et annet velkjent problem, og det er heller ikke nødvendigvis alle armaturer som tilfredsstiller kravene til sikkerhet i forhold til innhold av tungmetaller som bly og kadmium.

Velg godkjente produkter
Er du i tvil om hvorvidt armaturene du ønsker deg holder mål og tilfredsstiller norske krav, kan du sjekke om de er SINTEF-sertifisert. Dette betyr at de har vært gjennom en grundig kvalitetssikring og er godkjent og trygge å bruke. Du finner en oversikt over alle SINTEF-godkjente produkter på sintefcertification.no

Handler du gjennom en seriøs rørlegger eller VVS-forhandler skal du alltid kunne føle deg trygg på at utstyret du kjøper er av god kvalitet. Da får du i tillegg også både garanti og reklamasjonsrett med på kjøpet.

Det kan være greit å være klar over at dersom du har kjøpt inn armatur på egen hånd som rørleggeren mener ikke tilfredsstiller nødvendige krav, så kan vedkommende nekte å montere det.

CC-mål
Skal du bytte ut et eksisterende blandebatteri med et nytt, bør du vite hva slags CC-mål det er på batteriet du skal bytte ut, sånn at du får et med de samme målene. Skulle du velge feil dimensjon, lar det seg gjøre å tilpasse dette, men det er enklere å montere et batteri med samme mål som det forrige.

CC-mål beskriver avstanden mellom rørene som fører vann til blanderen, og måles fra midten av det ene røret til midten på det andre.

Vanligvis har blandebatterier i Norge CC-mål på 150-160 cm.

Velg utstyr i riktig størrelse
Det er viktig å tenke på at blandebatteriet bør ha riktige proporsjoner i forhold til stedet det skal plasseres. Kjøper du er kjempestort batteri til en knøttliten servant, er det sannsynligvis duket for sjøslag med det samme du skrur på kranen. På den annen side vil en altfor liten servantkran også kunne gjøre håndvasken til en utfordring. Ting må rett og slett stå i forhold til hverandre.

Innebygd eller utenpå?
De senere årene har det blitt stadig mer populært med innebygde armaturer. I tillegg til at det tar seg stilig ut og og bidrar til å sette et eksklusivt preg på badet, kan det også være praktisk for å spare litt plass, for eksempel i en liten, trang dusj.

Ønsker du denne løsningen, forutsetter det imidlertid at du skal totalrenovere eller bygge et helt nytt bad for å få montert det riktig.

Skal man bygge et armatur inn i veggen er det viktig at det blir forskriftsmessig gjort, sånn at man ikke risikerer lekkasjer og påfølgende vannskader.

Dette løses ved at armaturet bygges inn i en boks med drenering i bunnen. Eventuelt lekkasjevann ledes via en slange i veggen til en åpning som slipper vannet ut på gulvet – slik at det kan finne veien videre mot sluket.

Et innebygd armatur er en dyrere løsning enn et «vanlig», både ved installasjon, utskiftning og eventuelle reparasjoner, men har du lyst og mulighet kan det være et godt alternativ for deg som ønsker «det lille ekstra» på badet, og det fins flere godkjente løsninger å velge blant som ivaretar vannskadesikkerheten på en trygg måte.

Vannbesparende blandebatterier
Er dere mange i familien og vannforbruket høyt, vil det kunne være fornuftig å satse på armaturer som er vannbesparende. Det fins en rekke blandebatterier på markedet som reduserer vannmengden betraktelig – uten at det går på bekostning av komforten.

Glem de gamle sparedusjene fra åttitallet som knapt gjorde deg våt. Verden har gått framover siden den gang, og i dag merker du knapt noen forskjell på en vanlig dusj og en sparedusj. Likevel kan du i mange tilfeller halvere vannmengden som brukes hver gang du dusjer.

Også stadig flere servantbatterier er utstyrt med sparefunksjon som bidrar til å minske vannforbruket.

Kanskje kan et berøringsfritt servantbatteri være verdt å vurdere?

Disse blir stadig mer vanlige, også i private hjem, og spesielt under korona-pandemien gikk etterspørselen i taket.

I tillegg til de hygieniske fordelene med en slik løsning, er det også en effektiv måte å spare vann på.

En berøringsfri kran er utstyrt med en sensor som registrerer bevegelse og aktiverer vannstrålen. Når bevegelsene opphører, vil vannet stoppe automatisk.

Som en ekstrabonus forenkles renholdet en smule også, fordi du slipper fingermerker på armaturet.

Barn i familien?
Har du småtasser i huset, bør du være ekstra påpasselig med at blandebatteriet er utstyrt med skoldesperre og temperaturbegrensning.

Barn er langt mer sensitive for høye temperaturer enn voksne, og de kan få alvorlige brannskader dersom vannet er for varmt.

Montere selv?
Det er ingen lov som sier at du ikke har lov til å montere nytt blandebatteri selv, men dersom du er det minste usikker på hvordan det gjøres, bør du overlate det til rørleggeren i stedet. Da er du trygg på at jobben blir forsvarlig gjort, og du slipper trøbbel i ettertid. Uten kvittering fra autorisert rørlegger/bedrift kan det bli veldig dyrt dersom noe går galt og det oppstår lekkasjer som fører til vannskader.

Et godt tips på tampen: Ta deg en tur rundt til ulike forhandlere av baderomsutstyr og sjekk det store og spennende utvalget av blandebatterier som fins! Her kan du også få masse gode tips og råd med på veien – og hjelp til å finne fram til de løsningene som vil passe best til badet ditt.

Lykke til!

Categories: bad, Oppussing, sanitærutstyrTags: , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: