Badebloggens reisetips


Foto: WordPress

Sommeren er over oss for fullt, og fellesferien et faktum.

I noen korte, hektiske uker skal store deler av det norske folk spres rundt i ukjent terreng, på jakt etter nye opplevelser og fine minner. Enkelte reiser langt, andre reiser kort – noen nøyer seg kanskje med dagsturer til den lokale badestranden.

Mange foretrekker Norgesferie, mens andre heller vil utenlands. En del setter nesa mot solfylte feriedestinasjoner på det europeiske kontinentet, mens andre igjen drar til enda fjernere himmelstrøk.

Felles for alle som har utenlandsferie på agendaen i sommer, er at det kan være greit å huske at når vi entrer andre deler av verden, må vi samtidig være forberedt på at vi kan støte på ganske forskjellige forhold fra det vi er vant til hjemmefra. Dette gjelder ikke minst på sanitærfronten.

Egentlig er vi veldig godt vant her i Norge, både når det gjelder krav til standard og brukssikkerhet på bad og toaletter, og også på renhold, vannforbruk – og i hele tatt det meste.

Andre land har andre løsninger, andre vaner, andre levemåter og andre regler. I enkelte tilfeller glimrer også alt av regler med sitt fravær. Dette kan avhenge av hvor langt ute i periferien du befinner deg.

Fjernt fra regelverket i TEK17 og SINTEF-godkjente produkter må vi derfor av og til forholde oss til løsninger og opplegg som kan virke uvante, rare, tvilsomme, noen ganger morsomme – og i andre tilfeller kanskje direkte frastøtende på oss.

Det er sånn det er å være turist.

Her er noen sanitære reiseråd fra Badebloggen til deg som har tenkt deg ut i verden i sommer:

Tissetrengt på ferie?
Vi starter med det mest vesentlige, nemlig toalettet. En av de vanligste ferie-utfordringene når man befinner seg på ukjent mark, kan være å finne et toalett når trangen melder seg.

Den enkleste løsningen kan i mange tilfeller rett og slett være å oppsøke et serveringssted.

Dette er som oftest mye lettere å finne enn et offentlig toalett, og selv på kafeer eller restauranter som er så små at de knapt er større enn et middels bøttekott, har de utrolig nok i de fleste tilfeller fått plass til et toalett også – ikke nødvendigvis hverken romslig, spesielt velutrustet eller komfortabelt, men likevel en svært nyttig redningsplanke i nødens stund. Selv om du kanskje må kjøpe noe for å få lov til å benytte deg av fasilitetene, kan verdien av å få tømt tanken være ubetalelig. Dessuten holder det som oftest å handle en kopp kaffe eller lignende, og siden du ofte må betale for å bruke et offentlig toalett i utlandet, blir ikke differansen nødvendigvis så stor mellom den koppen og et offentlig dobesøk.

Når det gjelder standarden på toalettfasilitetene rundt omkring i verden, kan det egentlig slå i alle retninger, alt etter hvor du befinner deg. Det kan dreie seg om alt fra noe så enkelt som et hull i gulvet som man setter seg på huk over – til japanske high-tech toaletter med innebygd vask og føn, eventuelt tilsatt musikk for å dekke over uheldige lyder som kan forekomme.

Og apropos understellsvask …

Det «mystiske» bidet’et …
Er du på ferie i sydlige strøk, vil badet nesten garantert være utstyrt med et bidet. I land som Italia, Frankrike, Portugal og Spania, i tillegg til i Asia og arabiske land, er dette en helt selvfølgelig del av baderomsinnventaret, og selv om det kanskje ikke er like vanlig her i landet, kjenner vel de aller fleste av oss godt til bruken av det. For amerikanske turister på ferie i Europa derimot, har denne mystiske innretningen skapt utrolig mye hodebry opp gjennom årene. Bidet har inntil nylig nemlig vært et så godt som ukjent fenomen «over there». Kreativiteten har det imidlertid ikke vært noe i veien med, og noen av de alternative bruksområdene som listes opp er: Drikkefontene for kjæledyr, badekar for babyer, ølkjøler, vaskekum for undertøy, oppbevaringssted for blomster, katteseng, plaskedam for barna – og gullfiskbolle… (Hvem i all verden er det som tar med seg gullfisken på ferie?)

I tillegg har vi amerikaneren som ringte hjem og skrøt hemningsløst av det flotte hotellet han bodde på – som til og med var utstyrt med en drikkefontene rett ved siden av toalettet.

Valg av hotell
Skal du bo på hotell i ferien, kan det lønne seg å lese omtaler og å telle antall stjerner på forhånd. Selv om prisen du må betale for et rom som oftest faller i takt med stjernene, så følger naturlig nok også standarden med nedover, og det vi regner som «enkle kår» i Norge, kan ofte vise seg å være langt «enklere» i mange andre land.

Reisenettstedet Tripadvisor har gjort det til en jevnlig foreteelse å foreta en kåring av verdens ti verste hoteller, basert på anmeldelser fra de besøkende. Her er det duket for både muggsopp i krokene, skitne toaletter, grisete badekar, små overraskelser i form av elektriske støt hver gang du tar i vannkranen osv, alt lett krydret med kraftsalver som «disgusting!»og «horrible!». Med mindre du har ekstra bisarre hotellopplevelser høyt oppe på bucket-listen, kan disse overnattingsstedene med andre ord være greie å styre unna.

Så sant du ikke velger fra nederste hylle, vil imidlertid de aller fleste hoteller, i hvert fall i Europa stort sett være helt ok.

Opplever du likevel tilstander som gjør at du ønsker å klage, anbefaler Forbrukerrådet at du gjør det med det samme, og ikke venter til du kommer hjem. Opplever du uholdbare tilstander, er det viktig å få ryddet opp i det med en gang. Dessuten har hotellet rett til å forsøke å rydde opp i forholdene, før du eventuelt kan kreve et prisavslag. Ta bilder for å kunne dokumentere påstandene dine.

Vær obs på at selv hoteller eller leiligheter med en pen samling stjerner på plass, også av og til kan by på noen overraskelser. Både når det gjelder renhold og brukssikkerhet kan standarden i andre land ofte være ganske annerledes enn det vi er vant til hjemmefra.

Eksempelvis kan det å foreta et ufrivillig hallingkast når våte føtter møter speilblanke fiser på ingen måte anbefales, men det kan likevel bli en realitet dersom du befinner deg i land hvor kravene til sklisikkerhet på baderomsgulv ikke er gjeldende, og du i tillegg er litt for rask i svingene. Er du riktig uheldig kan dette brått ende med såpass harde knall og fall at du kanskje til og med må på sykehus. Og der venter muligens andre utfordringer…

Syk i utlandet?
Skulle du havne på sykehus i utlandet, enten på grunn av skader eller sykdom, bør du være obs på at det Europeiske helsetrygdekortet ikke gjelder i land utenfor EU. Har du ikke en gyldig reiseforsikring på plass, risikerer du å måtte betale dyrt for helsehjelp i utlandet. Det er også greit å være klar over at fasilitetene på utenlandske sykehus ikke bestandig er som her hjemme. Både mangel på medisinsk utstyr, overfylte sykehus eller språkbarrierer kan skape trøbbel. Enkelte steder er det faktisk også vanlig at pasienten selv må sørge for mat og drikke, sengetøyskift og dopapir. Så sett deg godt inn i forholdene i det landet du skal til på forhånd, sjekk hva reiseforsikringen din dekker – og ta med deg en dorull i kofferten for sikkerhets skyld!

Trange rør
Siden vi først er inne på dopapir, kan det også være verdt å nevne at det er enkelte land og steder, også i Europa hvor avløpsrørene er såpass trange at du ikke kan skylle papiret ned i toalettet, men må kaste det i en egen bøtte ved siden av. Dette er regler som absolutt er verdt å overholde, siden et tett toalett aldri er ønskelig, «feriemage» eller ei!

Vannkvalitet
Så til en liten gladsak for alle oss som bestandig har levd i den villfarelsen at man aldri skal drikke vann fra kranen når man i utlandet. Dette viser seg å være utdatert informasjon som ikke nødvendigvis stemmer lenger, i hvert fall ikke hvis du befinner deg i et EU-land. Medlemslandene i EU må forholde seg til det såkalte Drikkevannsdirektivet, som pålegger strenge krav til drikkevannskvalitet. Dette gjør at det er trygt å drikke vann fra springen de aller fleste steder i Europa. Om det er godt er en helt annen sak, i hvert fall hvis du ikke er spesielt glad i smaken av klor – som ofte kan være nokså fremtredende.

På mindre steder, i land utenfor EU – og andre steder i verden, bør du imidlertid fortsatt være forsiktig. Forurenset vann kan føre til en rekke sykdommer som du ikke har lyst på, så en grei regel er å alltid forsikre deg om at vannkvaliteten er tilfredsstillende før du tar den første slurken.

Når det gjelder vann, bør du også være oppmerksom på at i enkelte land kan langvarig tørke ha ført til omfattende utfordringer i form av vannmangel, noe som igjen kan føre til restriksjoner for bruken av det som finnes. Befinner du deg i land hvor dette er en realitet, må du tolerere de reglene som gjelder, så får du heller spare de lange, gode dusjene til du kommer hjem igjen. Ta deg en dukkert i sjøen i stedet, gled deg over at du har ferie, og vær glad deg ikke er ditt levebrød som står i fare for å tørke inn!

Badebloggen og Fagrådet for våtrom ønsker alle en minnerik, problemfri og uforglemmelig ferie!

Categories: badTags: , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: