Ikke gå i håndverkerfella


håndverker/oppussing
Foto: Adobe Stock

Ifølge Forbrukerrådet er håndverkertjenester noe av det vi klager aller mest på her i landet. Det kan handle om dårlig utført arbeid – eller om håndverkere som ikke har gjort eller fullført den jobben de skulle. I verste fall har kunden tapt en drøss med penger og sitter tilbake med halvgjort jobb, tom lommebok og skjegget i postkassa – enten fordi de har blitt lurt trill rundt av useriøse aktører eller fordi bedriften har gått konkurs midt i byggeprosessen. Det mangler ikke på historier fra fortvilte forbrukere som har opplevd dette.

Det kan være ulike grunner til at man havner i en slik situasjon, men ofte er hovedårsaken rett og slett at man har tatt noen uheldige valg.

Det er relativt dyrt å bygge eller pusse opp, derfor kan det være lett å la seg friste av et veldig «godt» tilbud – som i ettertid brått kan vise seg å ikke ha vært særlig godt likevel. Å satse på svart arbeidskraft og tvilsomme tilbud for å spare noen kroner er ganske enkelt en risikosport – hvor du er fullstendig uten noe sikkerhetsnett hvis ting går galt.

En annen situasjon hvor du kan risikere å bli sittende igjen med «svarteper», er i tilfeller hvor bedriften du bruker går konkurs midt i byggeprosessen. Og det kan skje. Bygg- og anlegg er den bransjen som er mest utsatt for nettopp konkurser.

Byggebransjen er sårbar overfor svingninger i markedet, og det svinger – opp og ned.

I kjølvannet av pandemien vi nettopp har lagt bak oss, har vi opplevd en heftig prisstigning på det meste. Mens strømpriser og renter har gått rett til værs, har det på sin side gått kraftig utforbakke med kronekursen, noe som har ført til at import av varer fra utlandet blir dyrere.

Ikke alle bedrifter er solide og godt nok rustet til å kunne takle alle slike utfordringer.

Som forbruker har du i utgangspunktet et lovverk som gir gode rettigheter og klagemuligheter dersom ting ikke går etter planen mellom deg og håndverkeren (håndverkertjenesteloven), men ved en eventuell konkurs underveis i byggeprosessen vil du beklageligvis likevel ha lite å stille opp med.

For å sitere Forbrukerrådet: «Du kan krevje tilbake det eit konkursbo skulder deg, men du hamnar truleg ikkje fyrst i køen».

Konkurser blir kunngjort i Brønnøysundregisteret, og her kan du finne ut hvor du skal henvende deg for å kreve tilbake det bedriften eventuelt skylder deg av penger, men for en forbruker er det ofte ingenting å hente i konkursboet.

Går bedriften du bruker konkurs, stiller du med andre ord svakt, og har du betalt for hele jobben på forhånd så kan du som oftest regne med at pengene er tapt.

En mulighet til å redde situasjonen på kan likevel være ved å ha tegnet en såkalt oppussingsforsikring. Denne forsikringen er et samarbeid mellom Mittanbud og et av de store forsikringsselskapene, og er beregnet på å sikre deg som kunde hvis noe uforutsett skulle skje under en oppussingsjobb – som for eksempel at bedriften går konkurs. Et krav for at forsikringen skal gjelde, er at du kan vise til en skriftlig kontrakt mellom deg og håndverksbedriften.

Selv om man kanskje aldri kan gardere seg mot absolutt alt som kan gå galt, kan veldig mange kinkige situasjoner unngås ved å ta noen enkle forholdsregler når man skal hyre håndverkere til å gjøre en jobb for seg:

Bruk kvalifiserte fagfolk
Sørg alltid for å velge seriøse håndverkere som har det forretningsmessige på stell. Selv om du kanskje må betale noen kroner mer for jobben, vil du også ha langt flere rettigheter dersom noe skulle skjære seg.

Ikke betal for hele jobben før den er gjort
Det er ikke uvanlig at du kanskje må betale for noe av jobben på forhånd, men du må aldri betale alt på forskudd.

Å holde tilbake penger er et av de beste virkemidlene du har dersom håndverkeren ikke gjør jobben sin. Har du derimot betalt ut alt, har du lite å fare med hvis vedkommende går konkurs eller stikker av uten å fullføre arbeidet.

Sjekk referanser
Dyktige fagfolk legger igjen spor etter seg i form av positiv omtale, så forhør deg rundt, snakk med andre som har benyttet seg av samme bedrift, ta noen telefoner, les evalueringer og dra fordel av andres erfaringer.

Enkelte foretak har en lang historie med flere konkurser bak seg, og disse bør du styre unna. I slike tilfeller har historien ofte en tendens til å gjenta seg.

Sjekk om bedriften er registrert i Brønnøysundregisteret.
Dette er lovpålagt for alle bedrifter her i landet, og er enkelt å sjekke ved å gå inn på brreg.no Her kan du også finne ut om bedriften er momsregistrert, noe som er et krav for alle foretak som omsetter for mer enn 50 000 årlig.

Skriv kontrakt
Få på plass en skriftlig kontrakt med håndverker/ bedrift før arbeidet påbegynnes. Da vil du stå mye sterkere dersom det skulle oppstå konflikter av en eller annen art underveis eller i ettertid.

Du kan finne standardkontrakter som er godkjent av forbrukermyndighetene til dette formålet på Forbrukerrådets eller Husbankens hjemmeside.

Sjekk bedriftens sertifiseringer
Vi har flere ulike merkeordninger her i landet, og samtlige av disse viser til solid faglig kompetanse som det har krevd mye av både tid, innsats og ressurser å oppnå. Hvis en bedrift kan skilte med en eller flere av disse merkeordninger, gir det med andre ord en god indikasjon på at den er seriøs.

Vær obs på at fordi disse merkene funker som et kvalitets-stempel for en bedrift, jukses de mye med. Er du i tvil, bør du derfor alltid undersøke at opplysningene stemmer.

Mesterbrev: Dette viser at firmaet har en eller flere ansatte med mesterbrev. Alle mesterbedrifter finner du på mesterbrev.no

Sentral Godkjenning: Denne ordningen drives av Direktoratet for byggkvalitet, og alle bedrifter med sentral godkjenning finner du på dibk.no

Godkjent våtromsbedrift: Skal du bygge/pusse opp våtrom, er det smart å velge en Godkjent våtromsbedrift. Alle som er tilknyttet denne merkeordningen finner du på hjemmesiden til Fagrådet for våtrom, ffv.no

DSB-godkjenning: Denne er lovpålagt for alle bedrifter som utfører elektriske arbeider.

Undersøk bedriftens økonomi
Spesielt ved større bygge – eller oppussingsprosjekter vil det lønne seg å sjekke økonomien til firmaet/ håndverkeren på forhånd. For det første er det viktig for å forsikre seg om at den/de du ansetter ikke risikerer å gå konkurs i byggeperioden. For det andre bør det heller ikke skje i løpet av den garantiperioden du har i ettertid. Denne er som regel på fem år.
Det finnes flere gratistjenester på nettet hvor du kan skaffe deg oversikt over de viktigste opplysningene om regnskapet til de ulike bedriftene.

Sist, men ikke minst – bruk sunn fornuft! Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det som oftest det.

Lykke til!

Categories: håndverkere, OppussingTags: , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: