Nytt bad – ny bok


Nytt bad,bok
Foto: Anne-S Tjerbo

Hvordan bygger man egentlig et bad?

Dette er kanskje ikke akkurat noe man går rundt og grubler over i tide og utide, i hvert fall ikke før den dagen det er et nytt bad som står øverst på listen over kommende gjøremål. Da er dette spørsmålet til gjengjeld i aller høyeste grad relevant.

Det er alltid mye å finne ut av og ta stilling til når noe skal bygges eller pusses opp, og badet er i en særstilling. Det er et teknisk svært krevende rom, hvor selv relativt små feil og mangler fort kan få fatale følger i form av vannskader på boligen.

Det kreves mye kunnskap og solid kompetanse for å kunne bygge et godt, funksjonelt og vanntett bad. Ikke minst er god planlegging på forhånd alfa og omega. Selv om man setter bort hele jobben til håndverkere, er det likevel mye man må tenke gjennom og finne ut av før selve arbeidet kan starte. Man bør skaffe seg en viss oversikt over gjeldene regelverk, tenke grundig gjennom hvilke ønsker og behov man har for et nytt bad, finne fram til hvilke løsninger som egner seg best i forhold til størrelsen på rommet, hva slags utstyr og hvilke overflatematerialer man skal gå for, hvilke håndverkere man skal satse på, osv, osv …

Det er i det hele tatt fryktelig mye å holde styr på, og det er ikke alltid like enkelt å vite i hvilken ende man i det hele tatt skal begynne.

Til glede for alle som planlegger å bygge eller renovere bad og har flere spørsmål enn svar om hvordan de skal gå fram for å sikre at alt blir gjort riktig og forsvarlig, finnes imidlertid de aller fleste av svarene nå samlet mellom to permer, i en bok med tittelen «Nytt bad».

Boka er også ganske ny, utgitt av SINTEF i år og beregnet på vanlige boligeiere. Den er skrevet på et lett forståelig språk og gir deg ganske enkelt en rekke gode råd og konkrete løsninger på det aller meste av det du måtte kunne finne på å lure på i forhold til planlegging og utførelse av det nye badet ditt. Enkelt sagt er den som en slags instruksjonsbok for baderoms-bygging. Løsningene og anbefalingene som beskrives er hentet fra Byggforskserien og Byggebransjens våtromsnorm(BVN) og oppfyller alle kravene i byggteknisk forskrift (TEK17), noe som vil sikre deg et godt, funksjonelt og fuktsikkert bad som du kan ha glede av lenge.

Her er en liten smakebit på noen av de emnene boka tar for seg:

Lover og regelverk i forbindelse med bygging av bad
Hvilke krav som gjelder, når de gjelder, og reglene for dokumentasjon.

Bruk av kvalifiserte fagfolk
Hva kan du eventuelt gjøre selv, og hva bør du styre unna? Selv om du føler deg aldri så «handy», er det ikke alt arbeidet på et bad du har lov til å gjøre selv, med mindre du er utdannet i faget.

Planløsning og plassbehov
Hva bør du ta hensyn til med tanke på tilgjengelighet og hvordan planlegger du den mest hensiktsmessige plasseringen av sanitærutstyr, møbler og andre ting? Hva har du plass til?

Fuktsikkerhet, membraner og overflatematerialer
Om våte og tørre soner, membraner og ulike overflatematerialer som kan brukes på badet, som fliser, baderomspanel, vinyl og malingssystemer for våtrom.

Elektriske installasjoner
Hvilke krav som stilles til elektrisk arbeid og installasjoner, og hva du må ta hensyn til med tanke på belysning og elektriske punkter, gulvvarme og ventilasjon.

Gulv, vegger og tak
Om valg av overflatematerialer, membran, vannskadesikkerhet, tilstrekkelig fall til sluk, sluk, rørgjennomføringer mm.

Rørinstallasjoner
Levetid på ulike typer rør, måter de kan monteres på og regler for montering.

Alt dette og mye mer får du svar og gode, detaljerte forklaringer på i boka, som også er rikt illustrert med bilder og tegninger.

Selv om hovedvekten i den er lagt på full ombygning, inneholder boka også gode råd til deg som bare ønsker å gjøre enklere forbedringer på et i utgangspunktet brukbart bad. Du får blant annet råd om hvordan du bør gå fram hvis du ønsker å fornye overflatene, i tillegg til andre tips til hvordan du kan gi rommet et løft.

Fagrådet for våtrom (FFV) bidrar også med et eget kapittel i boka, blant annet med råd vedrørende valg av riktige håndverkere, hvilke avtaler du bør sørge for å gjøre og om hva som bør være med i en skriftlig kontrakt.

I det hele tatt er denne praktiske og hendige boka fra SINTEF stappfull av nyttig informasjon. Den vil derfor være et svært verdifullt hjelpemiddel og en god investering for alle som skal bygge eller pusse opp bad, og som ønsker å sikre at jobben blir utført helt «etter boka».

Så løp og kjøp! Du får tak i den på sintefbok.no

Lykke til!

Categories: baderomsbygging, Oppussing, vannskadesikkerhetTags: , , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: