Nytt badekar – hva bør du tenke på?


verdt å vite om badekar
Foto: Adobe Stock

For mange er et badekar høyt oppe på prioriteringslisten når man planlegger et nytt bad, og det er kanskje ikke så rart. I en travel hverdag er det ikke til å komme fra at det er lite som slår å kunne ta seg en velfortjent pause i et kar fylt med deilig, varmt vann av og til.

Det fins utallige badekar-modeller å velge blant, både når det gjelder størrelse, utforming, farger og prisklasse.

Standardmål på et vanlig badekar er omtrent 175 x 70-75 cm, men det fins mindre badekar – og det fins større. Det fins lange og korte, brede, smale og dype. Du får sittebadekar, hjørnebadekar, dusjbadekar og sammenleggbare badekar. Du kan få badekar som gir deg massasje, spiller musikk – eller har innebygd LED-belysning. For å nevne noe. Er du handikappet eller skrøpelig i formen, fins det badekar for deg også, med smarte løsninger som gjør det enkelt både å komme seg inn i og ut av badekaret igjen

Det mangler med andre ord ikke på muligheter – spørsmålet er bare hva man bør velge, og hva som er viktig å tenke på.

Lite eller stort bad?
Størrelsen – eller mangelen på størrelse på badet vil naturlig nok være svært vesentlig. Er rommet lite blir det ekstra viktig å utnytte det arealet man har til rådighet best mulig.

Likevel trenger badekar-drømmen på ingen måte å gå i vasken selv om plassen er begrenset, for det fins flere smarte løsninger beregnet på nettopp små bad. Et sittebadekar eller hjørnebadekar kan ofte være en god løsning for å spare verdifull plass.

Eller hva med et sammenleggbart badekar som bare kan klappes sammen og stues vekk når det ikke er i bruk? De er faktisk overraskende komfortable.

For deg som har lyst på både dusj og badekar, men ikke har plass til to separate løsninger, kan kanskje et dusjbadekar være en mulighet?

Med et større bad øker naturlig nok valgfriheten også, og jo bedre plass – jo friere står du, både med hensyn til innredning av rommet og størrelse på badekaret.

Hvilken livssituasjon man er i og hvordan karet skal brukes kan være greit å tenke gjennom når man skal velge badekar.

Drømmer du om velvære, avslapning og skikkelig spa-følelse, vil kanskje et massasjebad være det optimale. Er det barn i huset, vil fokuset kanskje være mer på sikkerhet og brukervennlighet. Muligens kan det være praktisk med et ekstra stort og romslig badekar med plass til hele ungeflokken …?

Det fins som sagt badekar som dekker de fleste behov, og det er stort sett bare størrelsen på rommet eller lommeboka som setter begrensningene. Uansett hvilket badekar du ønsker, er det imidlertid viktig å være klar over at det er en del praktiske hensyn å ta og enkelte ting det er greit å ha tenkt nøye igjennom på forhånd. Et godt råd er å ta kontakt med rørlegger allerede tidlig i planleggingsfasen for å få kartlagt muligheter og finne gode løsninger.

Hva sier regelverket?
Et bad deles inn i våte og tørre soner. Våte soner er de områdene på badet hvor man må regne med at det blir vannsøl. Her stilles det ekstra krav til sikkerhet, både når det gjelder tetthet for å unngå vannlekkasjer og til det elektriske. Hele gulvet på badet er våt sone. Over badekaret går våtsonen helt opp til taket (eventuelt opp til 2,4 m over gulv) og 1 meter ut på hver side. Dette betyr at området under og rundt badekaret skal være utstyrt med vanntett sjikt (membran) og også at det stilles spesielle krav med hensyn til hva som er tillatt av belysning/elektrisk opplegg.

Teknisk forskrift (TEK17) krever at sluket på bad alltid skal være tilgjengelig, noe som må tas hensyn til. På et innbygningsbadekar vil det derfor som oftest være nødvendig med inspeksjonsluke.

Når det gjelder installering av badekar, er det ingenting i veien for at du kan kjøpe, sette på plass og montere det selv, men du må ha en rørlegger til å koble til vann og avløp.

Hva er badekar lagd av?
De aller fleste badekar lages i materialer som emaljert stål, sanitærakryl eller komposittmaterialer – som støpemarmor.

Selv om alt dette er gode og holdbare materialer, har de litt forskjellige egenskaper, noe som kan være verdt å ta med i betraktningen når du skal velge hvilket badekar som matcher de ønskene og behovene du har best.

Emaljert stål er et svært slitesterkt materiale som står imot det aller meste, og som derfor kan være et godt valg hvis badekaret skal brukes mye.

Stål er dessuten et svært bærekraftig og miljøvennlig materiale, fordi det har lang levetid og kan gjenvinnes 100% – i det uendelige.

Støpemarmor er et komposittmateriale som består av blant annet knust marmor og plast og regnes som svært solid og stabilt.

Badekar i støpemarmor tar seg godt ut på badet, og de fås både i glanset og matt utgave. En av de største fordelene med disse karene er at de holder lenge på varmen. En liten ulempe kan være at de er nokså tunge.

Sanitærakryl er det som brukes mest i badekar i dag. Også dette er et materiale som holder godt på varmen, og det føles behagelig mot huden. Akryloverflaten er glatt og fri for porer, noe som er en fordel når karet skal vaskes.

Et badekar av akryl er i tillegg ganske lett, noe som gjør det enkelt å flytte på om nødvendig.

Både kar av emaljert stål, støpemarmor og akryl er enkle å vedlikeholde og kan repareres dersom de skulle få en skade i overflaten.

Frittstående eller innebygd?
Om du ønsker å bygge inn badekaret eller å gå for et frittstående, er smak og behag. Er plassen stor nok vil et frittstående badekar kunne ta seg fint ut og bidra til å gi badet et luksuriøst og stilrent utseende. Et innebygd badekar vil på sin side gi et helhetlig og flott uttrykk og nesten bli som en del av rommet.

Uavhengig av hva du foretrekker, er det viktig med god planlegging på forhånd, for i begge tilfeller er det en del å ta hensyn til.

Har du et stort nok bad, kan du i teorien plassere badekaret hvor du vil i rommet, men du må nødvendigvis kunne få tømt karet for vann på en forsvarlig måte etter bruk, derfor vil plassering i forhold til avløp/sluk være vesentlig.

Skal badekaret bygges inn, må du sørge for å velge et kar som står stødig og stabilt.

Karet kles inn med våtromsplater (XPS-plater) som deretter dekkes med fliser eller mikrosement etter at alle skjøter og skruehull er forsvarlig tettet. Med tanke på å ivareta vannskadesikkerheten, er det viktig at arbeidet blir forskriftsmessig utført. Du skal ha enkel tilgang til sluket, og når dette ligger under et innebygd badekar må du ha en inspeksjonsluke i nærheten av det. For å unngå kondens eller annen fukt under karet er det også viktig med ventilering. En grei måte å løse dette på er ved å velge en luke med ventilrist.

På massasjekar/boblebad vil det i tillegg til å sørge for at sluket er tilgjengelig også være nødvendig med en eller flere luker som gjør det mulig å komme til for service/reparasjon.

Når det gjelder frittstående badekar, er det flere ting å tenke på her også, som blant annet sluk, synlige rør og plassering av blandebatteri. Her er det viktig med å konferere med en rørlegger for å finne fram til de beste løsningene.

Blandebatteri/armatur
Det er ikke bare selve badekaret du må tenke på. Det blir ingen badeglede uten vann, så blandebatteriet har i aller høyeste grad en sentral funksjon. Dette kan enten monteres på vegg eller på selve badekaret. Frittstående batteri er også et alternativ.

Ønsker du at blandebatteriet skal være montert på selve karet, er det viktig å tenke på at badekaret må ha en kant som er bred nok. Velger du et kar av emaljert stål, må du satse på et veggmontert batteri, mens badekar av akryl ofte gir deg mulighet til å velge.

For ordens skyld kan det også være greit å vite at et veggmontert blandebatteri er det som ville falle rimeligst ut, fordi det ikke krever like mange komponenter og detaljer som et batteri som monteres på selve karet.

Det lønner seg å investere i et blandebatteri av god kvalitet, og det skal være dokumentert godkjent for bruk i Norge. Det anbefales å benytte seg av en profesjonell forhandler, da har du reklamasjonsrett hvis produktet ikke skulle holde mål, og det blir enklere å få skiftet deler dersom noe går i stykker.
Sist, men ikke minst: Har du barn i huset, er det også ekstra viktig å sørge for å velge et termostatbatteri som har skoldesperre.

Lykke til!

Categories: bad, badekar, sanitærutstyrTags: , , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: