Male badet? Dette bør du vite


male våtrom
Foto: Adobe Stock

Når du skal bygge eller renovere et bad, er et av valgene som må tas hvilke overflatematerialer du skal velge til veggene. Det fins flere løsninger å velge mellom, som fliser, baderomspanel, vinyl, tapet – eller maling. Mulighetene er mange, det ene er egentlig like bra som det andre, og det hele handler derfor mest om smak og behag.

Dersom du er tilhenger av slette, rene flater uten fuger eller skjøter, kan malte vegger være et fint alternativ. Det er nemlig ingenting i veien for å male badet – du må bare vite hva du gjør.

Den største fordelen med å velge malte overflater på badet, er at det gjør det enkelt å endre farge på rommet senere så ofte du måtte ønske det uten at trenger å koste skjorta.

Dermed kan det være en god løsning for deg som er glad i forandringer – relativt ofte.

Når du skal male på badet, er det våtromsmaling som gjelder. Det kan riktignok benyttes vanlig maling i de tørre sonene, men det anbefales å bruke våtromsmaling her også.

Det som skiller denne typen maling fra annen maling, er at våtromsmaling er vannavvisende, mer slitesterk og at den inneholder sopphindrende midler, noe som helt klart er å foretrekke i et rom hvor luftfuktigheten generelt er høy.

Siden våtromsmalingen har de egenskapene den har, kan det også være smart å bruke dette andre steder i boligen hvor det ofte forekommer vannsøl – som i vaskerommet eller området over kjøkkenbenken.

Malingssystemer for våtrom
Når det gjelder maling av bad, er det viktig å være klar over at der hvor det er krav til membran, holder det ikke med bare selve malingen. Det skal benyttes et såkalt våtroms-system, hvor malingen bare er en av komponentene.

Et malingssystem for vegger i våtrom består av grunning/lim, impregnert glassfibervev eller tapet og maling. Det er viktig å bruke de produktene som inngår i systemet og å følge bruksanvisningen fra produsenten til punkt og prikke.

Sammenlagt vil dette systemet fungere som membran. Det vil si at så sant jobben er forskriftsmessig utført, skal du være sikret et vanntett og sikkert resultat. Systemet fungerer imidlertid ikke som dampsperre i tilfeller hvor dette er nødvendig.

Ønsker du et enda slettere underlag på veggene enn det som oppnås med glassfibervev/ tapet, er det verdt å nevne at det for ikke lenge siden kom en helt ny type membranplater på markedet som del av et nytt malingssystem, spesielt beregnet for vegger i våtrom. Systemet vil gi deg helt slette overflater – i tillegg til at det også er et fullgodt underlag dersom du skulle komme til å få lyst til å flislegge badet på et senere tidspunkt.

Forutsatt at det underliggende arbeidet har blitt forskriftsmessig utført, kan våtromsmaling brukes både i tørre og våte soner. Med mindre badet er utstyrt med et dusjkabinett kan det imidlertid være lurt å velge fliser i selve dusjsonen, da dette vil være mer holdbart i det lange løp. Malte flater som utsettes for jevnlig vannsøl beregnes å vare omtrent 8-10 år før det vil være nødvendig med en oppfriskning, mens en flislagt vegg kan holde i hele badets levetid.

Bare fornye badet litt?
Maling kan også være en god idé dersom man har et litt trist og umoderne bad som man ønsker å gi et mer tidsriktig utseende.

Det er ingenting i veien for å friske opp kjedelige fliser eller baderomsplater med noen strøk maling.

Riktignok er det ingen varig løsning dersom badet er såpass gammelt at det er modent for en mer omfattende renovering, men hvis alt er på stell og du bare ønsker å gi rommet en «quick fix», kan noen malingsstrøk være en rask og relativt rimelig måte å fornye rommet på.

Vask, tørk, puss og mal
Skal du male over gamle fliser eller paneler, er første bud at de rengjøres skikkelig først. Gammel skitt og såperester gir dårlig feste for malingen, så det er veldig viktig å vaske flatene som skal males både godt og grundig med et egnet vaskemiddel.

Når overflatene er helt tørre, bør de pusses over med fint sandpapir før du påfører et lag med grunning. Dette gjør at malingen sitter bedre.

Deretter er det bare å male i vei med akkurat den fargen du ønsker. Våtromsmaling får du i alle farger, så her er det ingen begrensninger.

Forhør deg gjerne med malingsprodusenten eller en fagperson på forhånd dersom du er usikker med hensyn til valg av produkter eller trenger tips og råd.

Lykke til!

Categories: OppussingTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: