
Den vanligste størrelsen på et norsk bad er omtrent 6 m2, men det fins egentlig ingen øvre eller nedre grense for hvor stort rommet må være. Så lenge det er funksjonelt, er det ingen minstekrav til størrelse.
Selvsagt er drømmen for de fleste et romslig bad med tilstrekkelig av plass, men dette er ikke bestandig forenlig med det arealet man har til rådighet.
Det er imidlertid ingenting i veien for å kunne få et både flott og velfungerende bad selv med et lite rom som utgangspunkt.
Det handler egentlig bare om å finne fram til de gode, smarte og fiffige løsningene.
Skikkelig planlegging på forhånd er bestandig viktig når man skal bygge eller renovere bad, og det blir enda mer avgjørende når man har få kvadratmeter å boltre seg på, sånn at den lille plassen man har utnyttes maksimalt. Jo mindre badet er, desto mer verdifulle er alle plassbesparende løsninger – og alt som kan øke romfølelsen.
Her er noen gode tips og råd:
Bruk lyse farger
På et lite bad vil det være lurt å velge lyse og nøytrale farger både på vegger, gulv og tekstiler. Mens mørke farger stjeler lys og får rommet til å virke mindre, vil lyse farger bidra til at rommet føles større og luftigere.
Velg store fliser
Planlegger du å flislegge badet, kan det være verdt å tenke på at store fliser skaper mer romfølelse enn små fliser, som ofte vil gi et mer rotete inntrykk på et lite bad.
Sørg for riktig belysning
Godt og riktig lys er viktig på badet, både for å se hva man gjør og også for å skape stemning når det er ønskelig.
Har rommet et vindu, bør du prøve å innrede badet på en måte som gjør at det naturlige lyset herfra ikke blokkeres.
Det kan være fint å bruke flere lyskilder, som taklamper, spotter og vegglamper – eller hva med et speil med integrert lys?
I kombinasjon med speil vil god lyssetting reflektere lys ut i rommet, noe som gjør at det virker større.
Oppbevaring
Tilstrekkelig med oppbevaringsplass er alltid like viktig, også på badet, og behovet blir ikke mindre selv om badet er lite. Dette vet heldigvis produsentene av baderomsmøbler også, så det fins massevis av funksjonelle innredninger på markedet som er tilpasset små bad. Du kan få servantskap helt ned i 35 cm’s bredde, med smarte løsninger og god oppbevaringsplass. Det fins også møbler med mindre dybde enn det som er standard, og som dermed bygger mindre ut i rommet.
Ta deg gjerne en runde rundt til forhandlere av baderomsutstyr og sjekk hva de har å tilby, du kommer til å bli positivt overrasket over alle mulighetene og hvor mye fint som finnes!
Siden et lite bad naturlig nok har et tilsvarende lite gulvareal, vil det være lurt å utnytte veggplassen best mulig i stedet, med vegghengte skap, hyller og servantskap.
Kanskje er det mulig å benytte plassen over toalettet til en hylle eller et ekstra skap også?
Når det gjelder toalettet, anbefales det også her å velge en vegghengt modell, gjerne en som bygger minst mulig.
Ved å få ting opp på veggen får du frigjort verdifull gulvplass, samtidig som det gjør at rommet virker luftigere – og ikke minst forenkler det rengjøringen!
Speil
Speil hører naturlig hjemme på et bad, og det kan med fordel være stort.
I tillegg til den nyttefunksjonen det har når du skal fikse på fasaden, er det få ting som skaper mer dybde og romfølelse på et lite bad enn speil – og jo større, jo bedre!
Et speilskap kan også være en god løsning for deg som ønsker mer oppbevaringsplass.
Dusj eller badekar?
Ettersom et badekar er ganske plasskrevende kan det være verdt å vurdere en dusjløsning i stedet. Velger du en med dører som kan slås inn mot veggen når dusjen ikke er i bruk, vil dette frigjøre mye plass.
Ønsker du likevel å ha mulighet for å kunne unne deg et varmt bad i ny og ne, så fås badekar i mange ulike varianter og størrelser, også i mindre modeller, spesielt beregnet på små bad. Et hjørnebadekar eller et sittebadekar kan ofte være et godt alternativ når plassen er begrenset.
En annen løsning kan være et såkalt dusjbadekar, som er en kombinasjon av dusj og badekar. Da får du både i pose og sekk, men likevel på en plassbesparende måte. Også her fins det flere ulike typer og størrelser å velge blant.
Sist, men ikke minst – husk at plasseringen av rørsystemer og avløp kan ha betydning for hvor det vil være mulig eller mest hensiktsmessig å plassere utstyr som skal være koblet til dette. Å endre på et allerede eksisterende røropplegg vil ofte være både utfordrende og kostbart – eller unntaksvis nærmest umulig, så rådfør deg med rørleggeren på forhånd sånn at du slipper kjedelige overraskelser senere.
Lykke til!
Leave a Reply