På tide å gjøre noe med badet?


Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Føler du at badet ditt lever på overtid, og at tiden muligens er inne for å få gjort noe med det?

Fordi badet er et kostbart rom å renovere, kan det ofte være fristende å drøye i det lengste så lenge det fungerer sånn tålig greit, selv om det utseendemessig kanskje ikke er tipp topp moderne lenger.

Med tanke på å forhindre vann- eller fuktskader, er det imidlertid ikke lurt å vente altfor lenge, uavhengig av om du er opptatt av det rent estetiske eller ei.

Det er flere ting som vil være avgjørende for når det er på tide å ta grep og gi badet full overhaling.

Alder er en ting.

Selv om et forskriftsmessig korrekt bygd bad skal kunne vare i svært mange år, så bør du begynne å følge nøye med på det hvis det har passert 20 år, og etter 25 – 30 år anbefaler bransjen at det foretas en større rehabilitering.

Alt har en utløpsdato, også bad, og over lang tid vil byggematerialene som er brukt svekkes og fungere dårligere. Det samme gjelder røropplegget, og også membranen som er helt vesentlig for å hindre vannskader.

Det er imidlertid flere ting enn alder som er avgjørende for levetiden på et bad.

Hvordan rommet blir brukt har stor betydning.

Er dere mange som bruker badet, er det sannsynlig at gulv og vegger blir utsatt for vannsøl fra dusjing og/eller bading flere ganger om dagen, noe som vil være med på å påvirke badets levetid. Et bad hvor det dusjes rett på flis, vil være mer utsatt enn et som er utstyrt med dusjkabinett.

Vedlikehold er en annen vesentlig faktor. Er du påpasselig med å rengjøre jevnlig og grundig og å bytte ut utslitte deler når de ryker, vil dette bidra til at livslengden på badet ditt øker. I motsatt fall vil den reduseres.

Beklageligvis er det sånn at det ikke bestandig er hverken alder, manglende vedlikehold eller tøff bruk som avgjør at det er påkrevd å gjøre noe med badet.

Noen ganger skyldes det rett og slett at det er bygd av folk med manglende kompetanse eller at materialene som er brukt ikke er godt nok egnet til formålet.

I slike tilfeller kan selv et nesten nytt bad ha langt større behov for renovering enn et som ble bygget for tretti år siden.

I tillegg til brann, er vannskader det som utgjør den største trusselen mot boligene våre. De kan være svært ødeleggende og kostbare å utbedre. Derfor er det viktig å være føre var.

Er du i tvil om badet ditt har “gått ut på dato” eller ikke holder mål av andre årsaker, er det noen tegn du bør være spesielt på utkikk etter:

Har badet synlige tegn på fuktskader?
Fuktskader er noe som gjerne utvikles over tid, og som ofte viser seg som svarte prikker eller skjolder i tak, på vegger og andre overflater.

Så sant du har tilgang til rommet under og ved siden av badet, bør du sjekke her for å se etter om det er tegn til at fuktigheten kan ha trengt inn i gulv eller vegger.

Hvordan lukter det?
Ofte kan man komme langt med å bruke luktesansen. Et bad som lukter mugg (omtrent som jord eller kjeller) bør få varsellampene til å blinke. Dette kan i mange tilfeller skyldes fuktskader i gulv, vegger eller bakenforliggende konstruksjoner.

Renner vannet riktig vei?
Vann som havner på gulvet i et bad skal alltid kunne finne veien til sluket. Det er det sluket er til. Manglende eller feil fall på gulvet vil føre til at vannet blir liggende – eller i verste fall renne i feil retning, og dermed øke faren for at det kan oppstå vannskader på boligen.

Hvordan er det med ventilasjonen?
Er badet utstyrt med en velfungerende avtrekksvifte?

Tilstrekkelig ventilasjon er helt vesentlig på et bad, hvor det genereres mye fuktighet.

Er ventilasjonen for dårlig vil fukten bli værende i rommet, noe som kan gi seg utslag i muggsopp og fuktmerker på overflater og inventar. Fuktigheten kan også trenge inn bak vegger og gulv.

Er det sprekker i fliser eller fuger?
Dette kan være et tegn på vannlekkasje eller utett membran, noe som gjør at platene bak flisene har begynt å svelle.

Er du det minste i tvil om tilstanden til badet ditt, så ikke nøl med få en fagperson til å komme og ta en titt på det. De vet hva de skal se etter, og vil kunne fortelle deg hva som eventuelt bør gjøres.

Lykke til!

Categories: Oppussing, UkategorisertTags: , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: