Hvor gjør du av ribbefettet sa du..?


fettvett.no
Foto: Fettvett.no

Like sikkert som at det drar seg mot jul, like sikkert er det at det går ut et bud fra vann- og avløpsetatene i mange av landets kommuner om å ikke helle ribbefett i toalettet.

Selv om denne påminnelsen etter hvert har føyd seg pent inn i rekken av relativt velkjente juletradisjoner, så tyder mye på at det fortsatt er en del som ikke har fått den med seg.

Derfor gjentar vi budskapet:

Fett + avløpsrør = trøbbel!

Det er en grunn til at denne advarselen kommer særlig hyppig fra mange kanter akkurat på denne tiden av året.

Jula er selve høysesongen for fet mat. Rundt om i de tusen hjem stekes, brases og putrer det i alt fra smultgryter til langpanner. Selv om alt det vi lager til ender opp som deilig julemat, så blir det også nokså mye overflødig fett å forholde seg til etter at smultringene er i boks, pinnekjøttet er dampet og ribba stekt.

Å bli kvitt dette ved å helle det i do kan i utgangspunktet virke som en grei løsning. Ute av syne, ute av sinn …

Hverken ribbefett eller annet fett har imidlertid noe i avløpet å gjøre. Selv om det er flytende når du tømmer det ut – og selv om du skyller det ned med vann, vil det stivne på vei ned i rørene, feste seg til sidene og kan på sikt føre til at alt tetner fullstendig.

Tette avløpsrør er aldri beleilig, og det vil være ekstra ubeleilig å skulle måtte tilkalle rørlegger i julehelgen. Det passer garantert veldig dårlig både for deg og for rørleggeren. Dyrt blir det også – full utrykning fra rørleggervakta på julaften er på ingen måte noen billig affære!

Å bruke toalettet – eller kjøkkenvasken for den slags skyld som avfallsbøtte er med andre ord en særdeles dårlig løsning og en risikosport du bør styre unna, både for din egen del – og også av hensyn til alle andre som ønsker å nyte julemiddagen sin i fred og ro.

“Så gjør vi så når vi fjerner vårt fett”…
Den gode nyheten er at det er fins en veldig enkel måte å håndtere overflødig fett på, sånn at du unngår hele problemet:

  • La ribbefett og annet fett stå til det blir kaldt. Da vil det stivne og er enkelt å skrape ut av pannen og kaste i posen for matavfall eller restavfall.
  • Fett som ikke stivner, kan helles i en tett beholder og kastes i restavfallet.
  • Bruk tørkepapir til å tørke vekk fettrestene i gryter og panner før du vasker dem.

Alt fettet vårt er et samfunnsproblem
Selv om du skulle være så heldig at fettet du har kommet i skade for å helle i toalettet eller kjøkkenvasken skulle finne veien ut av rørene dine uten å tette dem til, vil det fortsette videre ned i de større avløpssystemene å skape trøbbel der i stedet.

Folkene som jobber med vann og avløp må støtt og stadig forholde seg til en mildt sagt utrivelig miks av fett, våtservietter, Q-tips og i det hele tatt alt det rare vi skyller ned i toalettet – som ikke har noe der å gjøre.

Og utfordringene topper seg rundt juletider.

De aller fleste kommunene her i landet sliter med avløpssystemer som tettes igjen på grunn av fettansamlinger. Årlig koster dette svært store ressurser å rydde opp i, og det er ressurser som med fordel kunne vært brukt på helt andre ting – som vedlikehold og investering i nye rør, renseanlegg osv.

Et av de verste skrekkeksemplene når det gjelder hva fett og annet uønsket avfall i avløpsrørene kan føre til, stammer fra London i 2017 hvor et enormt fettberg med en lengde tilsvarende to fotballbaner og en vekt på 130 tonn ble funnet i kloakksystemet. Det tok arbeiderne 9 uker å få fjernet alt, og det var en alt annet en trivelig jobb.

“Og rundt omkring står alle de små rotter”
Det er liten tvil om at rotter gjør seg langt bedre i julesanger enn i avløpsrør, men faktum er at alt av fett og andre matrester som havner i avløpene våre ikke bare fører til tette rør, men også virker som et trekkplaster på disse sultne smågnagerne. Så lenge de har rikelig tilgang på god norsk sikringskost i form av alt det vi ekspederer ned i avløpene våre, vil samtlige kloakkrotter her i landet leve et herskapelig liv under føttene våre – og de inviterer gjerne slekt og venner innom på et bedre måltid også.

Fjerner vi derimot tilgangen på mat for dem, vil bestanden av rotter avta,
og det er helt klart noe vi alle vil være tjent med.

Hvis uhellet er ute...
Skulle du mot formodning komme i skade for å ende opp med et tett avløpsrør på et ubeleilig tidspunkt, er det enkelte ting du kan prøve selv før du eventuelt tilkaller profesjonell hjelp:

Varmt vann: Du kan prøve å fylle en bøtte med varmt vann og helle denne i avløpet, helst fra litt høyde. Da får du litt trykk, samtidig som varmen fra vannet kan bidra til å løse opp fettet.

Avløpsåpner: Det fins flere effektive avløpsåpnere på markedet, men forsikre deg om at rørene dine tåler produktet.

Sugekopp: Den gode, gamle sugekoppen kan være et effektivt hjelpemiddel og er absolutt et forsøk verdt.

Stakefjær: Dette er kanskje ikke noe man nødvendigvis har tilgjengelig, men hvis man sliter med rør som til stadighet tetner, kan det være en nyttig investering.

Det aller enkleste er naturligvis likevel å unngå at problemet oppstår i det hele tatt, og med denne lille påminnelsen om å bruke smart fettvett i jula ønsker Badebloggen og Fagrådet for våtrom alle en magisk fin og fullstendig uproblematisk julehøytid!

Categories: UkategorisertTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: