Winter is coming – unngå vannskader


vintersikring hytte
Foto: Anne-S Tjerbo

Høsten er over oss for fullt og vinteren kryper stadig nærmere. For alle som eier en hytte her i landet betyr dette at det er på høy tid å ta forhåndsregler for å sikre at den kommer seg velberget gjennom den kalde årstiden.

I følge SSB fins det 445 513 hytter og andre fritidsboliger i Norge. De aller fleste av disse ligger på fjellet – og i fjellheimen er vintersesongen som regel ensbetydende med kulde og tøffe værforhold.

Enten man skal stenge ned hytta for vinteren, eller har tenkt å bruke den innimellom, er det derfor en del ting man må tenke på nå, før kuldegradene kommer for fullt.

De fleste av dagens hytter er langt mer velutstyrt enn det som var vanlig tidligere, da de ofte var uten både strøm og innlagt vann. I dag hører dette til sjeldenhetene, og det er vanlig med både bad, oppvaskmaskin, vaskemaskin og andre moderne bekvemmeligheter, også på hytta.

I takt med at standarden på hyttene våre har blitt høyere, øker også faren for at det kan oppstå kostbare skader på dem.

Og det skjer – stadig oftere.

I tillegg til brann, er vannskader det som utgjør den største trusselen for norske hytteeiere, og disse oppstår gjerne om vinteren, som en følge av sprukne vannrør eller andre frostskader.

I fjor vinter var det over 2200 vannskader i norske boliger og hytter på grunn av frost.

Fordi det ofte kan gå lang tid før skadene blir oppdaget på en hytte som ikke er i bruk jevnlig, blir de i tillegg ofte ekstra omfattende – og kostbare å utbedre.

I ei hytte uten innlagt vann sier det seg selv at det er grenser for hvor mye som kan få gått galt selv om vinteren skulle vise seg å bli av det tøffere slaget, men jo flere moderne fasiliteter fritidsboligen din er utstyrt med, jo større er sjansen for å bli møtt av en lite hyggelig overraskelse neste gang du avlegger den et besøk hvis du ikke har vært føre var.

Det skal imidlertid ikke mer enn noen enkle tiltak til for å sikre hytta mot vannskader i løpet av vinteren:

Steng stoppekrana
Dersom hytta ikke skal brukes på en stund, skal vannet stenges av før du forlater den. De fleste forsikringsselskapene krever at dette gjøres dersom du er borte fra hytta i mer enn 3 dager. Les sikkerhetsbestemmelsene i forsikringsavtalen din.
Husk å stenge hovedstoppekranen ute også.

Tøm rørene for vann
Etter at stoppekranen er stengt, bør du åpne opp kranen, slik at rørene tømmes for vann. La armaturene stå åpne, da kan vannet i rørene ekspandere dersom strømmen skulle gå i en frostperiode. Da er du enda bedre sikret mot skader.

Bruk frostvæske om nødvendig
Er det stor fare for frost, kan det være lurt å helle en skvett med frostvæske i sluk, vannlåser og toalett.

Ikke skru av strømmen!
De skyhøye strømprisene er et hett tema om dagen, og hyttestrømmen er som regel ekstra dyr.

Derfor kan det være fristende å skru ned eller koble fra strømmen i de periodene hytta ikke er i bruk, men dette er i aller høyeste grad en risikosport.

Selv om vannrørene tømmes, vil det likevel nesten bestandig bli liggende igjen noen vannrester i rør, sluk, og diverse vanninstallasjoner, og i kombinasjon med tilstrekkelig mange kuldegrader kan selv en liten vannskvett være nok til å gjøre stor skade.

Oppvaskmaskiner er spesielt sårbare for kulde og minusgrader, og selv om de er tømt for vann, kan de fort ta skade dersom romtemperaturen kryper under 5 grader.

I alle hytter med innlagt vann bør derfor alltid strømmen være på, og det anbefales en minimumstemperatur på rundt 10 grader.

Det er heller ikke til å komme fra at dette er den aller enkleste måten å sikre seg mot frostskader på.

Er det tilstrekkelig lunk i hytta, vil heller ingenting fryse i stykker, så enkelt er det.

Dersom du ikke ønsker å ha gulvvarmen på, for eksempel på badet, så er det viktig at du setter døren til badet åpen mot den oppvarmede delen av hytta, og setter noe tungt i veien så den ikke “sklir igjen”.

Trøsten får være at selv om hyttestrømmen er kostbar, så kan det tross alt vise seg å være langt rimeligere å bruke litt ekstra strøm i forhold til å skulle utbedre skadene som kan oppstå hvis du skrur termostaten for lavt – eller kutter strømmen helt.

Å sørge for å holde en viss temperatur i hytta er også viktig med tanke på forsikringen. Dersom noe skulle vise seg å gå galt i løpet av vinteren, risikerer du avkorting i forsikringsutbetalingen hvis hytta ikke har hatt tilstrekkelig oppvarming.

Lykke til med en skadefri vinter!

Categories: UkategorisertTags: , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: