Totalrenovere eller bare pusse opp?


oppussing bad
Foto: Adobe stock

Den dagen man har bestemt seg på at det er på tide å “få gjort noe” med badet, er et av de første spørsmålene som gjerne melder seg, hva og hvor mye man egentlig skal gjøre.

Holder det å bare foreta en fornyelse av overflater og interiør – eller bør man gå mer drastisk til verks?

Det fins flere grader og former for oppgradering av et rom, og når det kommer til badet står gjerne valget mellom det å pusse opp eller å renovere. Det er greit å være klar over at det er stor forskjell på hva som ligger i disse to begrepene, og at det er flere faktorer som avgjør hva du vil være best tjent med.

Oppussing
Definisjonen på oppussing er ifølge Byggordboka: Istandsetting, fornyelse og modernisering pga slitasje eller utdatering.

Oppussing handler med andre ord som oftest om å forbedre selve utseendet på rommet, uten å nødvendigvis “gå i dybden”. Det kan dreie seg om noe så enkelt som å male overflatene i en ny farge eller å skifte ut innredning og sanitærutstyr. Å legge nye fliser over de gamle er også en mulighet.

Dersom det ligger til rette for det, kan det å pusse opp kan være en helt grei måte å fornye rommet på uten at det behøver å koste all verden, og du kan i stor grad velge selv hvor mye penger og innsats du vil legge i jobben.

Renovering
Når det snakkes om renovering av bad er dette langt mer omfattende enn det oppussing er.

Å totalrenovere betyr at det eksisterende rommet rives helt inn til stenderverket og deretter bygges opp på nytt helt fra bunnen av.

Dette vil naturlig nok medføre langt mer arbeid – og større utgifter enn å “bare” pusse opp, men til gjengjeld sitter du da i praksis igjen med et splitter nytt bad – med alle de fordelene dette innebærer.

Etter å ha totalrenovert badet har du fått

 • Nytt røranlegg,
 • Nytt elektrisk opplegg
 • Nye varmekabler
 • Nye sluk og avløp
 • Ny membran
 • Nye overflater
 • Nytt inventar

Når bør du velge hva?
Det er ikke alltid like enkelt for en vanlig forbruker å vite om et bad er i en sånn forfatning at man bør gå for en totalrenovering eller om det holder med en enkel overflate-oppussing – og det er ikke bestandig det finnes noen klar fasit på hva som vil være den beste løsningen i hvert enkelt tilfelle heller.

Dette vil ofte avhenge av flere ting, som alder eller byggeår på det eksisterende badet, alder og tilstand på membran og rørsystemer, om det er antydning til fuktskader og hvilke materialer som er brukt bak flisene.

Dersom man bare ønsker å gi badet et nytt og mer tidsriktig utseende og utgangspunktet ikke er altfor tilårskommet, ikke viser tegn til fuktskader og har en membran som er i god stand, kan det i mange tilfeller klare seg fint med en overflate-oppussing for å gi rommet det løftet man ønsker.

Det kan imidlertid være greit å være klar over at en slik oppgradering av badet ikke vil forlenge levetiden på det, i motsetning til det som er tilfelle for et som er totalrenovert.

I all hovedsak kan vi si at jo eldre et bad er, jo større er sjansen for at det mest fornuftige vil være å totalrenovere det.

Det er liten tvil om at det er en betydelig investering når man skal renovere et bad, derfor vil det ofte være naturlig for noen å ønske og gå for enklere og rimeligere løsninger, men selv om en overflate-oppussing vil falle billigere ut akkurat i øyeblikket, kan det likevel vise seg å være lite hensiktsmessig dersom det som skjuler seg under selve overflaten, som membran eller rørsystemer, er såpass gammelt og skrøpelig at det vil bli nødvendig å bryte opp hele badet for å skifte det ut i løpet av få år. Derfor kan det være verdt å vurdere totalrenovering når du først skal gjøre noe med badet likevel dersom det er eldre enn 15-20 år.

Noen ganger er dette også den eneste fornuftige løsningen – eller helt nødvendig.

Det gjelder blant annet dersom:

 • Badet er veldig gammelt og i dårlig forfatning
 • Dersom det er tegn til lekkasjeskader
 • Dersom du er i tvil om membranen fortsatt holder mål
 • Hvis størrelsen på rommet skal endres
 • Om du ønsker å forandre på plasseringen av rørsystemer eller sluk

Er du i tvil om tilstanden på badet ditt og hva som bør eller må gjøres, så ikke nøl med å ta kontakt med en Godkjent våtromsbedrift for å få hjelp til å bedømme hva som vil være den beste løsningen hos akkurat deg. De har den kompetansen som skal til og vet akkurat hva de skal se etter.

En oversikt over alle Godkjente våtromsbedrifter finner du her: ffv.no

Lykke til!

Categories: OppussingTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: