Steng stoppekranen før du drar på ferie!


Foto: WordPress

Da var det juli, noe som betyr noen vel fortjente – og forhåpentligvis solfylte ferieuker for svært mange av oss.

Dersom du har planer om å reise bort i sommer, er det noen enkle forholdsregler du bør ta for å sikre boligen din mot uheldige hendelser mens du er borte.

Sommerferie er nemlig ikke bare ensbetydende med avslappende dager, kos og hygge.

Det er beklageligvis også høysesong for vannskader i norske boliger.

Antall vannskader øker for hvert år her i landet, og veldig mange av dem oppstår om sommeren når folk er bortreist på ferie.

Bare i løpet av de tre månedene juni, juli og august forventer forsikringsselskapene at det vil bli meldt inn rundt 20 000 vannskader, til en kostnad på opp imot en milliard kroner.

Den vanligste årsaken er vannrør som går lekk, som oftest på grunn av alder.

At såpass mange vannskader oppstår nettopp om sommeren, skyldes i all hovedsak at det er da mange av oss er bortreist i en lengre periode, sånn at eventuelle lekkasjer ikke blir oppdaget og stoppet på et tidlig tidspunkt. Vann som får flomme fritt over lengre tid, vil naturlig nok kunne gjøre utrolig stor skade.

Vannskadene blir ikke bare flere her i landet, de blir stadig mer kostbare å utbedre også, i takt med at standarden på boligene våre blir høyere og inventaret dyrere.

Den gode nyheten er at det er særdeles enkelt å sikre seg mot at vannet i hjemmet ditt kommer ut av kontroll og skaper trøbbel mens du selv koser deg på ferie og aner fred og ingen fare.

Det er bare å stenge stoppekranen før du reiser.

Med stoppekranen stenger du av vanntilgangen inn i boligen, og uten vann får heller ingenting sprunget lekk. Så enkelt er det.

I utgangspunktet burde det være like selvsagt å stenge av vannet som å låse døra når du reiser bort for en tid, men likevel viser det seg at det er svært mange som ikke tenker på å gjøre det.

Det som kanskje er enda mer betenkelig er at mange overhodet ikke aner hvor stoppekranen i boligen deres befinner seg.

Fordi det å få stengt av vannet raskest mulig dersom det skulle oppstå lekkasje et eller annet sted er helt avgjørende for å begrense skadeomfanget, er plasseringen av stoppekranen veldig viktig å ha kjennskap til, så er du usikker – finn det ut med en gang, og sørg for at resten av husstanden også vet hvor den befinner seg og hva den skal brukes til!

Det bør være like naturlig å vite hvor stoppekranen er som å vite hvor brannslukningsapparatet er plassert.

Hvor sitter stoppekranen?
Hvor du finner stoppekranen vil variere fra bolig til bolig, men som regel sitter den i nærheten av det punktet der vannet kommer inn i huset. Ofte vil det si vaskerom, kjøkken, teknisk rom eller et sted i kjelleren. I noen boliger er den plassert i et fordelingsskap bak en luke.

Stoppekranen i eldre hus er ofte utformet som et rundt ratt, mens den i nyere boliger gjerne er en hendel.

Lekkasjestopper
Å montere en lekkasjestopper er også en god måte å sikre seg mot vannskader på.

I alle nye boliger er lekkasjestopper obligatorisk, men det er som regel ikke noe problem å få dette installert selv om du bor i et hus av eldre årgang.

En lekkasjestopper vil ikke hindre at det oppstår lekkasjer, men den vil automatisk stenge av vannet før det rekker å gjøre skade, og det er en veldig fornuftig og relativt rimelig investering.

Rens sluket før ferien
Et annet godt råd er å rense sluket på badet før du drar på ferie, dersom det er en stund siden sist du gjorde det.

Inneholder sluket mye skitt, vil dette kunne forsteine seg og tette avløpet når det blir stående tørt en periode. Da risikerer du at den første dusjen etter ferien blir en lite hyggelig opplevelse. Med et tett sluk får du gjerne oversvømmelse på gulvet, noe som igjen i verste fall kan føre til vannskader.

Så husk og stenge stoppekranen før du reiser – og ta den jobben med å rense sluket selv om det kanskje ikke er det som frister mest. Da kan du spare deg selv for mye trøbbel og det blir langt hyggeligere og mindre risikofylt å komme hjem til hverdagen igjen etter hvert.

Ha en riktig god og vannskadefri sommerferie!

Categories: UkategorisertTags: , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: