Ta vare på badet ditt!


crop person cleaning glass shower unit
Foto: WordPress

Når du har kjøpt deg ny bil, må du overholde servicene for at garantien skal gjelde i fastsatt tid.

Akkurat sånn er det i grunnen med bad også.

Selv om et helt nytt, forskriftsmessig bygd bad fint kan ha en levetid på 30 år eller mer, så forutsetter dette at det blir tatt forsvarlig vare på.

Det fordelaktige med et bad, i motsetning til en bil, er at du i de fleste tilfeller kan utføre servicejobben selv – helt gratis.

Det handler i bunn og grunn stort sett mest om noe så enkelt som jevnlig rengjøring og enkelt vedlikehold.

Rengjør ofte
Selv om det å vaske bad kanskje ikke er spesielt morsomt, så er det viktig å gjøre det – og det bør gjøres ofte og grundig, både for trivselens skyld, for å opprettholde et sunt innemiljø og for å unngå at det oppstår problemer som i verste fall kan føre til vannskader på boligen.

Å ha gode rutiner på dette er en rimelig og smart investering som vil kunne spare deg for mye trøbbel og bidra til at badet ditt faktisk oppnår forventet levetid.

Hold dusjen ren
Spesielt i områder som er utsatt for mye vannsøl og slitasje, sånn som dusjsonen, bør man være påpasselig og nøye med renholdet.

Gjør det til en vane å dra over glassdører og vegger med en nal etter hver dusj. Da unngår du at kalk, skitt og såperester får anledning til å “gro fast”, og det blir mye enklere å holde det rent og pent. I tillegg får du fjernet mye vann som ellers vil bruke tid på å fordampe.

Sørg alltid for å bruke rengjøringsmidler som er egnet til det formålet de skal brukes til. Enkelte sterke vaskemidler inneholder kjemikalier som kan skade ulike overflater på badet og føre til misfarging.

Unngå også å bruke rengjøringsmidler med slipeeffekt på fliser og sanitærutstyr av porselen, da disse kan gjøre overflaten ru, noe som igjen vil gi bedre feste for skitt, sopp og mugg.

Pass på sluket
Sluket har som oppgave å sørge for at alt vannet som havner på gulvet forsvinner ut uten å forårsake skader. For at det skal fungere optimalt, må det nødvendigvis holdes åpent.

Såperester, hår og fett vil gradvis samle seg opp og føre til at sluket går tett dersom ingenting blir gjort. Derfor er det nødvendig å rense det jevnlig for å holde det åpent og mest mulig rent til enhver tid.

Hvor ofte sluket bør renses, vil avhenge litt av hvor mange som bor i husstanden og hvor mye hår de mister i dusjen, men en god tommelfingerregel er å gjøre det rent minst fire ganger årlig.

Slik renser du sluket:
Fjern slukristen.

På nyere sluk vil du ofte finne en kopp med håndtak som enkelt kan løftes opp og renses. På eldre sluk må du grave ut det du finner og får tak i av hårrester og annen skitt. Bruk gummihansker dersom du syns det er ekkelt.

Skrubb sluket rent med en gammel oppvaskbørste eller lignende. La gjerne vannet renne litt, sånn at du ser at det er åpent.

Sett på plass koppen og slukristen.

Vannlåsen
Vannlåsen under servanten er der for å hindre vond lukt fra rørene, men fordi den er utformet som den er, vil den også fungere som en oppsamler for hår og annet ruskomsnusk som havner i avløpet. Etter hvert kan dette føre til at vannet begynner å renne saktere unna – eller i verste fall ikke i det hele tatt.

For å unngå at dette skjer, bør også vannlåsen renses regelmessig, og det er det lurt å gjøre før det oppstår problemer.

Slik renser du vannlåsen:
Sett en bøtte under, skru av koppen på vannlåsen, tøm og rengjør den.

Sjekk at pakningen som skal sitte rundt koppen er tett før du skrur vannlåsen på plass igjen. Hvis den ikke er det, så invester i en ny.

Skulle uhellet være ute, sånn at avløpet tetner helt, kan du forsøke å åpne det med en flytende avløpsåpner.

Unngå avløpsåpner i pulverform, fordi dette kan bli liggende i rørene og forsteine seg, noe som bare vil føre til forverring av problemet.

Klarer du ikke å få bukt med et tett avløp på egen hånd, så kontakt en rørlegger.

Armatur
Hvis du merker at trykket i vannkranen blir dårligere, skyldes det ofte at silen i det er i ferd med å bli tett. For å unngå dette, bør den rengjøres en gang imellom.

Dette gjøres enkelt ved å legge den ligge i varmt vann med litt rengjøringsmiddel i ca. 10 minutter, sånn at avleiringene løser seg opp.

Sørg for frie luftveier
God ventilasjon er helt nødvendig på badet, både for å opprettholde et sunt inneklima og for å unngå å skape grobunn for ulike mikroorganismer.

Baderomsviften er kanskje ikke det vi tenker oftest på i forbindelse med rengjøringen, men det er viktig å holde den også mest mulig fri for støv og skitt for at den skal fungere best mulig. Ofte holder det å gi den en omgang med støvsugeren, men det er som regel heller ikke noe problem å demontere den og gi den vask dersom det er behov for det. Bare husk å koble fra strømtilførselen til apparatet først.

Følg med – og ta grep hvis det trengs
Det er liten tvil om at vann og fuktighet på avveie er det som utgjør den største trusselen for livslengden til et bad. Derfor er det i tillegg til å holde rommet rent og tørt også viktig å følge nøye med på alt som kan komme til å skape problemer.

Kontroller at fuger og fliser er intakt, og se etter misfarging eller sprekker i silikon-skjøter.

Bytt ut pakninger hvis de begynner å bli dårlige.

Følg med og pass på at det ikke lekker noe sted, som fra rørskjøter, varmtvannsbereder – eller toalett.

Oppdager du lekkasjer, så kontakt rørlegger så raskt som mulig og få det fikset.

En vannlekkasje som får lov til å utvikle seg i fred og ro kan gjøre utrolig mye skade og vil nesten garantert bestandig føre til langt større kostnader enn en enkelt regning fra rørlegger’n.
Det er ikke sikkert forsikringsselskapet ditt er villig til å ta regningen heller, dersom skadene skyldes forhold som har oppstått over tid på grunn av manglende påpasselighet fra din side.

Så ta godt vare på badet ditt. Da vil du ha glede av det i mange, mange år framover.

Lykke til!

Categories: UkategorisertTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: