Bygge bad – hvor finner du hva?


young troubled woman using laptop at home
Foto: WordPress

Alle som har bygd eller pusset opp et bad vet at det er en dyr affære. Desto viktigere er at det blir skikkelig, forskriftsmessig og varig gjort når jobben først skal gjøres.

Derfor er det viktig å planlegge prosjektet grundig.

Dette medfører at det er en hel del ting man bør sette seg inn i og finne ut før selve arbeidet starter.

Med Google er riktignok det meste av den informasjonen man har behov for bare noen få tastetrykk unna, men det er ikke bestandig like enkelt å vite hvilke taster man skal trykke på for å finne ut det man trenger eller ønsker å vite i en fei.

For å gjøre jobben litt enklere for deg, har Badebloggen derfor laget en liten oversikt over noen nettsider som kan være nyttige å ha kjennskap til i en byggeprosess.

Finne håndverkere
En av de største og viktigste avgjørelsene du må ta når du skal bygge eller renovere bad, er valg av håndverkere. Baderomsbygging er ikke en jobb for amatører, men noe som krever solid fagkunnskap, så det er viktig å være selektiv og bare benytte seg av fagfolk som har både kompetansen og det forretningsmessige på plass.

Brønnøysundregisteret
Alle som driver en seriøs bedrift her i landet vil være registrert i Brønnøysundregisteret, og skulle du være i tvil om seriøsiteten til noen, er det både klokt og enkelt å foreta en bakgrunnssjekk på brreg.no

Fagrådet for våtrom (FFV)

Når det handler om bad, vil det alltid være et klokt valg å bruke en Godkjent våtromsbedrift til å gjøre jobben. Dette er bedrifter som har spisskompetanse på våtrom og som har forpliktet seg til å utføre arbeidet i henhold til Våtromsnormen i så stor grad som mulig. En oversikt over samtlige Godkjente våtromsbedrifter vil du finne på hjemmesiden til Fagrådet for våtrom, ffv.no

På siden til Fagrådet vil du også finne en rekke gode tips og råd til hva du bør tenke på når du skal bygge eller pusse opp bad.

Mesterbrev

Det kreves lang utdanning og mange års erfaring for å kunne flagge seg som en Mesterbedrift. Mestermerket er med andre ord et kvalitetsstempel, og en av tre merkeordninger vi har for håndverksyrker her i landet. De andre to er Godkjent våtromsbedrift og Sentral godkjenning.

Å ansette en Mesterbedrift vil derfor være et godt og trygt valg.

Fordi både Mestermerket og de to andre er merker det vil være attraktivt for en bedrift å ha på plass, jukses det imidlertid mye med dem, så det vil være lurt å foreta en sjekk dersom du er i tvil. Alle Mesterbedriftene i Norge finner du på mesterbrev.no

Mitt anbud
Også på mittanbud.no vil du finne håndverkere som du bør kunne være trygg på at har kvalifikasjonene i orden, siden det kreves at alle bedrifter som ønsker å svare på større jobber her må tilfredsstille krav til både dokumentasjon, administrasjon og erfaring.

Regelverk
Det er mange lovpålagte krav knyttet til hvordan arbeidet med et bad/ våtrom skal utføres. Har du valgt de riktige håndverkerne til å gjøre jobben, bør du kunne forvente at de kjenner til regelverket og forholder seg til det, men det er alltid verdifullt å ha en viss kunnskap om det selv også.

Direktoratet for byggkvalitet (dibk)
Alt du trenger å vite om gjeldende regelverk for bygging av bad finner du under Byggteknisk forskrift (TEK17) på hjemmesiden til Direktoratet for byggkvalitet, dibk.no

Her finner du også en oversikt over alle bedrifter med Sentral godkjenning.

Direktoratet har også laget en egen nettside – spesielt beregnet på vanlige forbrukere og boligeiere. Her vil du finne en rekke gode råd om hvordan du kan gjøre oppussingen din smartere. Siden er både enkel og oversiktlig – og absolutt verdt et besøk, så ta gjerne en titt innom dibk.no/smartereoppussing

SINTEF Certification
I en tid hvor netthandel har blitt en del av hverdagen, er det ikke lenger en selvfølge at vi handler alt det vi trenger av materiell og utstyr til det nye badet vårt i den lokale rørleggerforretningen.

Det er imidlertid viktig å sjekke på forhånd at produkter du eventuelt ønsker å handle inn på egen hånd er godkjent for bruk i Norge. Ikke alle land har de samme kravene til baderomsutstyr og materialer som det vi har her i landet, og bommer du her kan du risikere at håndverkeren nekter å montere produktene, eller at det er du selv som må stå ansvarlig dersom noe skulle gå galt i ettertid.

En oversikt over de aller fleste produktene som er godkjent for bruk i Norge finner du her: sintefcertification.no

Dersom du ikke finner produktene her, må du selv etterspørre og skaffe deg tilstrekkelig dokumentasjon på at de er godkjent for bruk i norske byggverk.

Forbrukerrådet
Forbrukerrådet er kanskje noe man ofte forbinder med klagesaker, men de har mye mer på repertoaret.

Når du skal ansette håndverkere er det viktig å få på plass en skriftlig avtale/ kontrakt før arbeidet påbegynnes.

Standardkontrakter som er godkjent av forbrukermyndigheter og som du kan bruke til dette ligger tilgjengelig på siden til Forbrukerrådet, forbrukerradet.no

Her finner du også tips om hva du bør passe på ved valg av håndverkere – i tillegg til mye mer.

Lykke til!

Categories: Oppussing, UkategorisertTags: , , , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: