Dusjkabinett vs dusjhjørne


dusjhjørne
Foto: Adobe Stock

Hvilken dusjløsning man skal velge er et av de spørsmålene som ofte dukker opp i forbindelse med oppussing eller rehabilitering av bad.

Valget vil i all hovedsak stå mellom et dusjkabinett, et dusjhjørne med glassdører eller en dusjnisje. Det er verdt å tenke grundig gjennom på forhånd både hvilke ønsker man har – men også hvilke praktiske hensyn man bør ta med i betraktingen, i forhold til ting som plass, planløsning, hvor glad man er i å gjøre rent – og alder, både på seg selv og på rommet.

Hva som vil være mest hensiktsmessig i hvert enkelt tilfelle vil i stor grad avhenge av alle disse tingene, i tillegg til naturligvis smak og behag.

En fellesnevner for de ulike dusjløsningene er at de har både noen fordeler og noen ulemper.

Dusjkabinett
Mange forbinder kanskje dusjkabinett med ei skranglete plastkasse uten noe særlig av hverken sjarm eller komfort, men tiden har gått framover også på dette området. Det fins flust av flotte og funksjonelle modeller å velge blant, så enten du ønsker deg noe helt enkelt og stilrent, eller drømmer om en langt mer fancy utgave med steamfunksjon, infrarød badstue og innebygd høyttaleranlegg i en og samme pakke, vil du helt sikkert kunne finne et kabinett som passer for deg.

Fordeler med dusjkabinett:

 • Den største fordelen med et dusjkabinett er at fordi det har både bunn og vegger, vil du ha god kontroll på vannet. Særlig hvis badet er av eldre årgang, og det er usikkerhet knyttet til om membranen fortsatt holder mål, vil ofte et dusjkabinett være den sikreste løsningen for å unngå vannlekkasjer. Det skal imidlertid sies at dersom det er tvil om tilstanden på membranen, så vil det alltid være klokt å kontakte en fagperson for å få sjekket forholdene. Kanskje er det kanskje på høy tid å tenke rehabilitering?
 • Det er enkelt å skifte ut. Det er både enklere og rimeligere å skifte ut et utdatert dusjkabinett med et nytt enn å rehabilitere en dusjnisje eller et hjørne. Eller i verste fall hele rommet.

 • Det beskytter flisene på vegger og gulv mot slitasje, kalkbelegg og misfarging.

Ulemper:

 • Et dusjkabinett tar forholdsvis stor plass i rommet, og har du et lite bad kan det være vanskelig å få det til å passe inn. Det fins riktignok enkelte mindre modeller på markedet, men da vil det fort kunne bli i trangeste laget og gå på bekostning av både armsleng og trivsel.
 • Det kan mildt sagt være noe herk å komme til og få rengjort, spesielt under dusjkabinettet.
 • Det kan være utfordrende å komme seg inn og ut av for folk med bevegelsesproblemer.

Hvis badet skal rehabiliteres er det viktig å være klar over at myndighetskravene om tilstrekkelig fall mot sluk på bad fortsatt gjelder selv om du velger å sette inn et dusjkabinett.

Enkelte lever i den villfarelsen at denne dusjløsningen fritar for kravene fordi man vil ha såpass god kontroll på vannet med et kabinett, men det stemmer ikke! Selv om du velger et dusjkabinett i dag, så kan det på et eller annet tidspunkt bli aktuelt å erstatte dette med en annen løsning, og det skal alltid tilrettelegges for dette.

Dusjhjørne/dusjnisje

Svært mange foretrekker et dusjhjørne eller en dusjnisje framfor et dusjkabinett, ikke minst fordi det ofte anses som den peneste løsningen, i tillegg til at det er plassbesparende. Mens et dusjhjørne som ordet tilsier, befinner seg i et hjørne og som oftest består av to glassdører, er en dusjnisje en annen variant av dette, som oftest i form av en skillevegg som deler opp en seksjon av rommet til dusjområde.

Også her fins det mange gode og funksjonelle løsninger å velge i, enten du velger å gå for en hjørne- eller en nisjeløsning.

I begge tilfeller dusjes det rett på gulvet.

Fordeler med dusjhjørne/dusjnisje:

 • Det tar liten plass. Hvis badet er lite og trangt, vil et dusjhjørne med dører som kan slås inn mot veggen når dusjen ikke er i bruk, være en av de mest plassbesparende løsningene du kan velge på badet.
 • Det forenkler renholdet, fordi det er null stress å komme til i alle kroker og kriker.
 • Det er enklere å komme inn og ut av en slik dusjløsning enn et kabinett dersom du har fysiske utfordringer i forhold til bevegelighet.

Ulemper:

 • Fordi fliser i seg selv ikke er vanntette, er det viktig å være 100% trygg på at membranen som ligger bak dem er hel, uskadd og riktig lagt, ellers vil det være fort gjort å gå på en smell. Når det dusjes rett på vegger og gulv, vil rommet være mer sårbart og utsatt for vannskader. På den annen side skal badet i utgangspunktet være bygd på en sånn måte at det vil tåle alt vannet uten fare for lekkasjer av noe slag.
 • Hvis noe først går galt her som følge av fuktskader, kan det bli svært dyrt å reparere.
 • Når det dusjes rett på vegger og gulv, samler det seg fort opp såperester og skitt, så selv om selve rengjøringsjobben i seg selv vil forenkles med denne dusjløsningen så kreves det at den utføres jevnt og trutt for å forhindre misfarging av fuger og fliser.

Alt i alt kan vi vel konkludere med at den ene dusjløsningen ikke nødvendigvis vil være verken bedre eller dårligere enn den andre. Både dusjkabinetter og dusjhjørner/nisjer har sine styrker og sine små svakheter, men så sant selve rommet er bygd på en forskriftsmessig og god måte, vil samtlige funke tilfredsstillende, og det blir i grunnen helt opp til hver enkelt å velge det man selv ønsker og vil trives med.

Lykke til!

Categories: UncategorisedTags: , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: