Ting å tenke på før man pusser opp badet


man with hand on temple looking at laptop
Foto: WordPress

Går du rundt med planer om å pusse opp eller renovere badet, er skikkelig planlegging første bud. Impulsive handlinger og raske avgjørelser kan riktignok i mange tilfeller bidra til å sette litt ekstra farge på tilværelsen, men det er ikke forenlig med oppussing av bad.

Ikke bare vil selve jobben gå både raskere og mer effektivt dersom du har utarbeidet en skikkelig slagplan på forhånd, men du vil også kunne være langt tryggere på å få et sluttresultat som svarer til forventningene

Det er likevel ikke bestandig så lett for en uinnvidd å vite helt hva denne planleggingen bør innebære.

Derfor har vi samlet sammen noen tips til ting du bør tenke gjennom og finne ut av før du setter prosjekt “Drømmebad” ut i livet:

Hva slags type oppussing er det behov for?
Det fins mange ulike grader av det vi med en fellesbetegnelse ofte bare kaller for “oppussing”. Har du et bad av nyere dato som du bare lei av utseendet på, vil du i mange tilfeller kunne komme langt med en såkalt overflateoppussing. Det betyr at det kanskje bare legges nye fliser over de gamle, eller at innredning og utstyr skiftes ut.

Begynner derimot badet å bli gammelt og har stått på stedet hvil siden det ble bygd, vil det som regel være behov for å gå grundigere til verks. Kanskje bør det foretas en totalrenovering. Dette innebærer at alt i rommet rives ut og det bygges opp igjen helt fra grunnen av, med nytt rørsystem, elektrisk opplegg og i det hele tatt full pakke. Da får du i realiteten et helt nytt bad.

En overflateoppussing vil naturlig nok alltid falle langt rimeligere ut enn en totalrenovering, men vil likevel være en dårlig investering på et eldre bad hvor rørsystemer, membraner og i det hele tatt alt som befinner seg under overflatene begynner å dra på årene og kanskje synger på siste verset. Har det bare blitt foretatt en overfladisk oppussing da, risikerer du i verste fall at den jobben som har blitt gjort blir fullstendig bortkastet, fordi alt må rives ned igjen og gjøres på nytt i løpet av kort tid, med alle de ekstra utgiftene dette vil medføre. Så vurder de ulike alternativene som fins nøye, og forhør deg gjerne med fagfolk før du tar en endelig avgjørelse.

Budsjett
Finn ut hvor mye du har råd til å bruke på prosjektet, og forhold deg til det. Det er ingen tvil om at pengene vil få ben å gå på, men har du utarbeidet et ordentlig budsjett på forhånd, vil det være enklere å fortsette den videre planleggingen ut fra dette, både med tanke på muligheter og eventuelle begrensninger.

Finn håndverkere
Å velge riktige håndverkere til jobben du vil ha utført, er en av de aller beste investeringene du kan foreta for å være trygg på at du får et bad som svarer til forventningene, så bruk tid på å lete fram de flinkeste folka med den riktige kompetansen på plass.

Innhent tilbud fra flere. Gå dem etter i sømmene, undersøk om de står oppført i Brønnøysundregisteret og sjekk gjerne referansene deres.

Når du har valgt dine utkårede håndverkere, så sørg for å få få på plass en skriftlig kontrakt på oppdraget.

Planløsning
Tenk nøye gjennom hvilke ønsker og behov du vil at det nye badet ditt skal dekke.

Består ønskelisten av flere elementer enn antall kvadratmeter du har til rådighet tilsier at det er plass til, må det nødvendigvis likevel prioriteringer til. Kanskje må badekaret vike til fordel for tilstrekkelig skapplass – eller omvendt?

I mange tilfeller vil selve oppbygningen på rommet eller det opprinnelige røropplegget kunne legge noen føringer for hva som vil være den mest hensiktsmessige plasseringen av ting som toalett, servant dusj eller badekar.

Ønsker du å plassere sanitærutstyr, som for eksempel toalettet, et annet sted i rommet enn der det befant seg før, så forsikre deg på forhånd om at det vil være gjennomførbart i praksis.

Det kan være litt av en utfordring skulle pusle sammen alle de elementene som et baderom naturlig består av til en fin og funksjonell enhet som man vil trives med, men heldigvis fins det hjelp å få.

Mange forhandlere av VVS-utstyr tilbyr digitale tegneprogrammer som gjør det enkelt å finne fram til en skreddersydd løsning som vil passe akkurat for ditt bad, og de som jobber der hjelper deg mer enn gjerne med planleggingen!

Når du først har bestemt deg for hvordan du vil at badet ditt skal se ut,så hold deg til planen. Hvis du forandrer mening midt i byggeprosessen vil dette ofte skape masse ekstra klabb og babb for håndverkerne, arbeidet vil ta lengre tid – og det er det du som må betale for.

Hva trenger du?
Tenk over hvem dere er som skal bruke badet. Er dere mange i familien, har dere små barn, er dere unge – eller på full fart mot livets høst? Alle sånne ting vil ha betydning for hvilke løsninger det vil være mest fornuftig å satse på. Mens det for småbarnsfamilier kan være aktuelt å vurdere om det for eksempel vil være lurt med to servanter eller ekstra plass til stellebord og utstyr, kan det for den eldre garde være verdt å tenke smarte løsninger i forhold til de utfordringene som gjerne følger med økt alder.

Hva med skapplass og oppbevaringsmuligheter?

Og vaskemaskinen, skal den stå på badet? Skittentøyskurven også?

Tenk varighet
Valg av overflatematerialer, farger, møbler og interiør er på mange måter den morsomme delen av oppussingen, men samtidig kan det være vanskelig å bestemme seg i det enorme utvalget som fins på markedet.

Siden det å pusse opp badet er en såpass stor investering, kan det være smart å tenke litt mer langsiktig enn til det som er mest trendy akkurat for øyeblikket, både når det gjelder valg av interiør og farger. Skal badet totalrenoveres, betyr det at det nye rommet vil ha en forventet levetid på omtrent 25 år. Dette igjen betyr at det kan være verdt å velge mest mulig tidløse produkter, sånn at du fortsatt vil ha et bad som er til å leve med mange år fram i tid, uavhengig av motebildet.

For å kunne være trygg på å ende opp med et solid og varig bad som tåler en trøkk, bør du også være bevisst på å bare velge materialer og produkter som er godkjent for bruk i våtrom og har god kvalitet.

Kjenn din egen begrensning!
Samme hvor handy du føler deg, så er badet et rom et komplisert rom som bør overlates til fagfolk. Det fins riktignok enkelte ting du kan gjøre selv dersom du har kompetanse til det, men vær oppmerksom på at alt det du har gjort selv, er det også du alene som står ansvarlig for at har blitt skikkelig utført, og er det egentlig et ansvar du har lyst til å ha?

Alt som har med det elektriske og rørtekniske å gjøre skal i alle tilfeller bestandig utføres av kvalifiserte fagfolk. Videre skal det kunne legges fram dokumentasjon på alt arbeid som har blitt gjort. Dersom denne mangler, risikerer du å få problemer dersom det skulle oppstå feil eller mangler, eller hvis du en dag skal legge boligen ut for salg.

Så overlat heller jobben – og ansvaret til noen som har papirer på at de kan den!

Tenk på det praktiske
Når man skal pusse opp badet, vil det nødvendigvis dukke opp noen praktiske utfordringer. Er det en stor jobb som skal gjøres, må man regne med å klare seg uten bad noen uker. Derfor kan det være greit å tenke gjennom på forhånd hvordan man skal innrette seg i mellomtiden med tanke på alle de aktivitetene man vanligvis bruker dette rommet til. Har du et ekstra toalett et annet sted i huset? Og hva med dusjmuligheter de nærmeste ukene?

Det er i det hele tatt utrolig mye å ta stilling til når man først har bestemt seg for å gi badet en overhaling, men tar du deg tid til å få på plass en grundig gjennomtenkt og vanntett plan før selve jobben påbegynnes, så er mye gjort og du har faktisk allerede kommet et langt stykke på vei!

Lykke til med fortsettelsen!

Categories: Oppussing, UkategorisertTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: