Sjekk ut DiBK’s smarte oppussingsråd!


Foto: Adobe Stock

Er det noe vi nordmenn virkelig elsker mer enn noe annet, i tillegg til sånne elementære ting som ski-VM, 17. mai, brunost, strikkede ullgensere, …torsk? osv. osv… – så er det å pusse opp!

Akkurat ja.

Faktisk er vi såpass suverene i oppussing at dersom det hadde vært en OL-gren, hadde vi hatt gode muligheter til å kunne sikre oss en gullmedalje, for vi ligger helt i tetsjiktet på verdensbasis.

Sånn har det vært en god stund, og etter en lang periode med korona, hjemmekontor og sosial distanse til alt og alle, er det ingenting som tyder på at oppussings-lysten vår på noen som helst måte har dabbet av det siste halvannet året – snarere tvert imot.  ifølge prognosene foregår det til enhver tid et eller annet oppussingsprosjekt i 634 400 boliger her i landet.

Hvorfor er det sånn?

Det første som kanskje slår oss, er at med alt det været vi har her i Norge, tilbringer vi såpass mye tid innendørs at vi rett og slett ønsker å ha det fint rundt oss i heimen – mens vi sitter der og venter på oppholdsværet, sola, våren – eller hva det nå enn måtte være …

Mer seriøs forskning på saken viser imidlertid til at det egentlig kanskje handler aller mest om er en annen ting vi også er på verdenstoppen i – nemlig å eie det huset eller den leiligheten vi bor i.

Ifølge tall fra Prognosesenteret var det i 2019 over 60 prosent av oss som eide en enebolig.

Ikke i noe annet land i verden er det flere selveiere enn i Norge – og det man har eierinteresser i vil man naturlig nok også være opptatt av å ivareta på best mulig måte. Plusser vi på med en generelt god økonomi blant folk flest, er det dermed kanskje ikke så rart at vi troner på toppen av oppussings-statistikken.

Ja vi elsker å pusse opp, men det at vi legger ned mye av både tid og penger i boligene våre betyr likevel ikke at alle de prosjektene vi utfører på hjemmebane nødvendigvis bestandig står til gull.

Det viser seg at det vi bruker aller mest penger på er maling, kjøkken, bad og gulv, altså det som befinner seg innendørs, mens utvendige forhold som tak, bekledning eller skikkelig drenering rundt huset har lett for å gå mer i glemmeboka.

Tør vi våge oss på en påstand om at vi muligens har kommet til et punkt i verdenshistorien hvor vi er i ferd med å bli mer opptatt av at hjemmet vårt skal ta seg godt ut på Instagram enn av at taket skal være tett …??

Å male veggene i en ny farge, å bytte ut et gammelt kjøkken med et nytt, eller å legge noen nye fliser på badet, betyr beklageligvis ikke særlig mye for verdien og holdbarheten på boligen dersom taket er skrøpelig, vinduene synger på siste verset eller nordavinden gufser inn gjennom dårlig isolerte vegger. Da blir egentlig alt det andre mer som en kosmetisk behandling å regne. Joda, det blir penere, men det vil ikke ha noen betydning for livslengden.

Dette er noe Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har et ønske om å gjøre noe med.

De vil ganske enkelt at vi skal pusse opp smartere!

Derfor har de laget en egen nettside – spesielt beregnet på deg som forbruker og boligeier.

Og frykt ikke! Selv om mye av det DiBK steller med til vanlig handler om lover, regelverk og krav til god byggeskikk, så inneholder denne siden “bare” masse lure anbefalinger, tips og råd til hva du kan gjøre for å sikre at boligen din skal få et langt og godt liv.

Nettsiden er både oversiktlig og lettnavigert. Den er til og med ganske kul, med en interaktiv illustrasjon av et hus hvor du kan klikke deg rundt på ulike punkter og få opp masse matnyttige tips om de temaene som måtte være aktuelle for akkurat deg, enten det handler om vegger, tak, bad, kjøkken, vinduer, drenering – eller andre ting.

I tillegg inneholder siden også en rekke andre artikler, blant annet knyttet til langsiktig planlegging.

Målsetningen til DiBK er at siden deres skal bidra til at det blir enklere for alle boligeiere å ta kloke valg og til å bli flinkere til å tenke mer langsiktig enn til neste års malingstrender når noe først likevel skal pusses opp eller rehabiliteres.

Dette vil igjen bidra til at boligene våre oppnår høyere kvalitet og blir mer varige, noe som vil være god butikk for alle parter!

Vi har mye eldre bebyggelse her i landet, bygd etter andre kvalitetskrav og regelverk enn det som er tilfelle i dag, men selv et gammelt hus kan ha mye ulevd liv igjen i seg og vil kunne gi tak over hodet til kommende generasjoner dersom det bare blir tatt skikkelig vare på og oppgradert til å oppfylle de kravene som stilles til en god og funksjonell bolig i dagens samfunn.

Lar vi derimot boligene våre få lov til å forfalle over lengre tid, vil det i neste omgang bli mye dyrere å få fikset på problemene enn om vi tar grep før det går for langt.

Var det noen som nevnte ordet bærekraftig?

Også av miljøhensyn vil det være klokt å gjøre en skikkelig jobb når du likevel pusser opp. Å pusse opp litt her og litt der både titt og ofte, er lite miljøvennlig i forhold til å heller ta et realt skippertak mens du først er i gang.

Å bo i et trekkfullt hus hvor du fyrer like mye for kråka som for deg selv, vil heller ikke være spesielt fornuftig med tanke på bruk av verdifull energi.

Så gjør deg selv og boligen din en tjeneste før du starter på det neste oppussingsprosjektet ditt – klikk her: dibk.no/smartereoppussing

Lykke til med å ta smarte valg!

Categories: UkategorisertTags: ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: