Hvis du føler at noe skurrer…


Foto: Anne-S Tjerbo

For å spare seg selv for masse trøbbel i ettertid, er det viktig å være veldig bevisst på hva slags folk man drar inn i huset og lar få lov til å gå løs på hjemmet sitt når noe skal bygges eller pusses opp.

Etter mange år med advarsler fra alle hold om å være påpasselig med å alltid ansette kvalifiserte fagfolk – og ikke minst drøssevis av historier om andres uheldige erfaringer med useriøse håndverkere, burde egentlig dette ha blitt en selvfølgelighet for lenge siden.

Heldigvis ser det da også ut til at stadig flere forbrukere etterhvert begynner å få øynene opp for viktigheten av å etterspørre profesjonalitet og kompetanse når de bestiller håndverkere, så selv om det kanskje går med små museskritt, så går det da i det minste framover.

I takt med at stadig flere forbrukere etterspør kompetanse og seriøsitet fra håndverkerne, blir det også stadig viktigere for dem å kunne påberope seg å ha det. Og det er bra!

Utfordringen er at de mer tvilsomme elementene i bransjen, som ikke har hverken det ene eller andre i orden men likevel mer enn gjerne vil ha den jobben hos deg, også har fått med seg den økende etterspørselen etter dokumentasjon som viser at de er kvalifisert til jobben sin. Derfor jukses det beklageligvis relativt mye, ikke minst med de tre merkeordningene vi har her i landet – som hver for seg er ment som et kvalitetsstempel som skal fortelle at vi har å gjøre med håndverksbedrifter som er seriøse og har den nødvendige kompetansen på plass.

Disse tre merkeordningene er som følger:

Sentral godkjenning

Dette er en frivillig ordning for bedrifter som søker kommunen om ansvarsrett i byggesaker som krever søknadsplikt.

For at et foretak skal kunne komme inn under ordningen må det kunne dokumenteres at det har kompetanse, erfaring, gjennomføringsevne og systemer som er tilpasset bedriftens aktiviteter i byggenæringen. Ordningen drives av Direktoratet for byggkvalitet.

Mesterbrev

Mestermerket står for seriøsitet, kvalitet og trygghet.

For å kunne søke om Mesterbrev må man ha fag- eller svennebrev i et mesterfag, ha arbeidet i mesterfaget i minst 6 år, alternativt minst 2 år etter fag- eller svenneprøve, samt ha bestått eksamenene i mesterutdanningen eller tilsvarende.

Godkjent våtromsbedrift

Ordningen med Godkjent våtromsbedrift er etablert av Fagrådet for våtrom (FFV) for å sikre at våtrom bygges eller rehabiliteres på best mulig måte. Ordningen baserer seg på FFVs utdanning i Byggebransjens våtromsnorm, som er et verktøy for både å planlegge og å bygge våtrom. For å kunne kalle seg Godkjent våtromsbedrift må man bestå en egen eksamen og søke spesielt.

Som du skjønner er ingen av disse merkene noe som kommer rekende på ei fjøl helt av seg selv, men derimot et synlig bevis på at foretaket innehar en solid faglig kompetanse som det har krevd mye både av tid, innsats og ressurser å oppnå.

Alle de tre merkeordningene er frivillige, men de er verdifulle for en bedrift å ha på plass, sånn at du som forbruker skal kunne føle deg trygg på at når du velger et foretak som er i besittelse av enten et eller flere av dem, så velger du samtidig noen som driver seriøst og som har den kompetansen som trengs til den jobben du ønsker å få gjort.

Beklageligvis finnes det som før nevnt en del håndverkere der ute som skryter på seg å være noe annet enn det de er med å flagge seg selv som en mesterbedrift, at de har sentral godkjenning eller er Godkjent våtromsbedrift – uten at dette er tilfelle.

Juks og fanteri kalles dette, og det er vel ingen som liker juksemakere?

Det handler ikke bare om at noen rapper et kvalitetsstempel som andre har lagt ned mye av både tid, penger og innsats på å anskaffe seg, men også om at du som forbruker blir lurt trill rundt.

Derfor er det ulovlig å misbruke disse merkene og de som blir tatt for å gjøre det risikerer en klekkelig bot.

Nå er det ikke imidlertid ikke alltid like lett for en stakkars forbruker å skulle kunne skille klinten fra hveten og å vite hvilke håndverksbedrifter som har merkeordningene sine på det tørre, og hvem som seiler under falsk flagg.

Heldigvis er det likevel på ingen måte umulig å finne det ut.

Hvor vidt et foretak faktisk har de kvalifikasjonene det påberoper seg å ha på plass, kan du nemlig enkelt sjekke selv, og er du det minste i tvil – så gjør det!

Om en bedrift har sentral godkjenning kan du sjekke her: dibk.no

Alle mesterbedriftene finner du her: mesterbrev.no

Og alle de Godkjente våtromsbedriftene finner du på denne siden: ffv.no

Husk at det er lov å være mistenksom dersom du aner ugler i mosen. Det er til og med veldig lurt. Det er tross alt din bolig, dine verdier og din trøbbel-frie framtid det handler om!

Og hvor interresant er det egentlig å hyre inn noen som bevisst prøver å føre deg bak lyset allerede før jobben er påbegynt?

Velg heller fagfolk med dokumentert kompetanse!

Categories: Ukategorisert

Leave a Reply

%d bloggers like this: