
Et av de store spørsmålene som melder seg når vi bygger eller renoverer bad, er hvilke materialer vi skal bruke på veggene.
Fortsatt er det sånn at et flertall velger fliser. Fliser og bad hører på en måte sammen og er både pent, holdbart og tidløst.
De senere årene har det imidlertid blitt veldig populært med helt slette vegger også på badet, og denne trenden har bidratt til at stadig flere går bort fra det tradisjonelle flislagte badet til fordel for andre løsninger.
Og det er det ingen verdens ting i veien for, for det fins opptil flere spennende muligheter.
Fordi badet er rom det stilles særlig høye krav til, er det viktig å sørge for at alt av arbeid blir forskriftsmessig utført og at alt som benyttes av både byggevarer og andre produkter der er godkjent for bruk i våtrom. Blir disse kriteriene oppfylt, vil den ene løsningen i grunnen stort sett kunne være like god som den andre. Dermed blir det i grunnen helt opp til deg selv å avgjøre hva du skal gå for – ut fra egne ønsker.
For å kanskje hjelpe deg litt på gli dersom du er i tvil om hva som vil passe best for deg – her er en liten oversikt over det utvalget som fins av dokumentert godkjente løsninger til bekledning av baderomsvegger:
Våtromsmaling/systemer
Er du av typen som syns at forandring fryder – både titt og ofte, kan malte vegger være et godt alternativ. Da kan du skifte farge på badet så ofte du vil uten at det trenger å koste skjorta.
På badet er det våtromsmaling som gjelder!
Dette er maling som er spesielt utviklet for å danne en vannavstøtende og tett overflate.
Det er viktig å være klar over at selve malingen bare er en del av et system som består av flere ulike komponenter – som våtromsstrie, sparkel, grunning og maling, og som alt sammen er nødvendig for å være sikret et godt, varig og vanntett resultat.
Ønsker man malte baderomsvegger kreves det med andre ord en del nødvendig og nøyaktig forarbeid før finishen kan legges, og dersom du ikke føler deg kompetent til jobben, er dette noe du med fordel kan overlate til fagfolk – så kan du heller kose deg senere med å skifte til ny farge når du har blitt lei den gamle.
Og her kan du virkelig boltre deg, for på et område er våtromsmaling i grunnen som all annen maling – den kan blandes i alle farger!
Vinyl
Er vinyl noe du stort sett bare forbinder med det nokså slitne badet til mormor, som ble bygd for noen årtier siden og har stått på stedet hvil etterpå?
I såfall kan det gledes med at det har skjedd mye på vinylfronten de senere årene.
Vinylen har blitt kul nå – og du kan velge og vrake i et bredt utvalg av tidsriktige farger og mønstre.
Du får våtromsvinyl både som gulv- og veggbelegg, og for deg som ønsker vegger som er enkle å holde rene – helt uten fuger og med svært få skjøter, kan kanskje vinyl være tingen?
Med våtromsvinyl slipper du også å tenke på membran, siden den er 100 prosent tett i seg selv.
Våtromstapet
Ønsker du tapet på veggene i stedet, er det ingenting i veien for det heller. Det fins massevis av våtromstapeter i flotte design å velge blant.
Våtromstapet er en tykkere type vinyltapet, spesielt beregnet for bruk på bad, vaskerom og toalett. Alle våtromstapeter har fiberbakside og skal limes rett på veggen.
Våtromstapet kan også brukes i de våte sonene på badet dersom skjøtene forsegles med såkalt kjemisk sveising. Dette er imidlertid ikke noe du bør fikle med selv, men overlate til proffene.
Hvor vidt det er nødvendig med membran under våtromstapet kan variere. Noen er vanntette, mens andre ikke er det.
Baderomspanel
Hvis det er et produkt som muligens kan overgå den gamle vinylen på badet til mormor når det gjelder dårlige retro-vibber for mange, så må det være baderomspanelene fra omtrent samme tidsepoke. Den gangen var disse platene stort sett ensbetydende med imitasjon av marmor i tildels plagsomme fargekombinasjoner.
I likhet med vinylen har imidlertid også dette produktet kommet seg veldig med årene når det gjelder utseendet. Dagens baderomspaneler får du i en rekke fine farger, og også med flismønster – ideelt for deg som liker fliser men ikke fuger!
Baderomspanel kan monteres rett på stenderverket, er relativt raskt å sette opp, og også her fungerer selve produktet i seg selv som membran.
Fliser
Det er ikke til å komme fra at flis er et uslåelig produkt når det kommer til valgmuligheter. Størrelser, former, farger, mønster … Utvalget er nærmest uendelig.
Det mest populære for øyeblikket er fliser i storformat, spesielt i størrelsene 60×60 eller 30×60. Er det ønskelig med mest mulig slette veggflater, kan du imidlertid velge fliser som er langt større enn som så, som for eksempel i format på 120×240.
Fliser tåler mye, ser fint ut, og med et underlag av membran godkjent for våtrom er det et trygt valg.
Som du ser er mulighetene mange, og sliter du med å bestemme deg for hva du skal velge er den gode nyheten at du ikke trenger å bruke de samme materialene på hele badet. Det er fullstendig innafor – og kan til og med være en fordel, å mikse og matche. For selv om alle de løsningene som er nevnt ovenfor er beregnet på bruk i våtrom, så vil det alltid være sånn at noen områder på et bad vil være våtere enn andre, og at enkelte produkter vil være mer holdbare enn andre i forhold til dette.
Derfor kan det være lurt å velge mest mulig robuste materialer som man er trygg på at vil tåle mye vannsøl i våtsonene og kanskje heller boltre seg med andre produkter i resten av rommet.
Uansett hvilke valg du tar for veggene dine, er det aller viktigste å sørge at hver eneste lille krik og krok blir gjort helt vanntett.
Overlater du jobben til profesjonelle fagfolk, så er det deres ansvar å sørge for at den blir riktig utført, og at alt av regelverk og krav blir ivaretatt på en skikkelig måte. Og det er alltid veldig smart!
Lykke til!
Leave a Reply