Valg av riktige fliser til badet


Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Keramiske fliser er et av de eldste byggematerialene vi kjenner til, og med tanke på at det er nettopp dette hele 70 -80 % av alle nye bad som bygges her i landet blir bekledd med, er det vel neppe noen tvil om at “de gamle fortsatt er eldst” …?

Selv om mye har skjedd på veien fra oldtiden til nå, både med tanke på produksjonsmetoder – og helt sikkert også med kvaliteten på produktene, lages keramiske fliser fortsatt av naturlige råvarer, som leire og mineraler. Med tanke på at en god kvalitets-flis også har en forventet levetid på minimum 50 år, må fliser med andre ord kunne betegnes som et miljøvennlig og bærekraftig produkt. Med et uendelig utvalg av produkter å boltre seg i, kan du dessuten få et akkurat så råstilig – eller enkelt bad du selv ønsker, og ikke minst er fliser praktiske med tanke på renhold.

Det er med andre ord mange gode grunner for å velge et flislagt bad, selv om det naturligvis må sies at det fins andre fullgode løsninger på markedet også.

Å bestemme seg for at man skal ha fliser er en ting – å velge hvilke fliser man skal gå for er noe helt annet.

For utvalget er som sagt enormt. Ikke bare med tanke på former, farger og formater, men også i forhold til pris og kvalitet, så det er neimen ikke nødvendigvis noen enkel oppgave å bestemme seg for hva man skal velge.

Selv om smak og behag er individuelt og alltid vil være en avgjørende faktor for de valgene du tar, er det er likevel en del ting det kan være lurt å tenke på før du tar en endelig avgjørelse.

Særlig hvis badet er lite, er det verdt å være klar over at både farge, fasong og størrelse på flisene vil ha mye å si for romfølelsen.

Å holde gulv- og veggfliser i samme farge vil bidra til at rommet virker større. Velg gjerne en lys farge – og ikke vær redd for å bruke fliser i litt større format. Små fliser og flere ulike farger i et lite rom vil gjøre at rommet virker enda mindre- og kanskje til og med litt rotete.

Velger du å legge rektangulære fliser, vil romfølelsen påvirkes ut fra hvilken retning de legges i. Liggende fliser vil gjøre at høyden på rommet virker lavere, men vil likevel gi en følelse av at det er større, mens stående rektangulære fliser vil gi en følelse av økt takhøyde.

Når du velger fliser bør du også tenke på at du skal kunne leve og trives med dem i mange år framover.

Det kan være fort gjort å gå på en smell dersom du er altfor opptatt av å henge slavisk med på alt det som til enhver tid er mest trendy.

Ulempen med trender er nemlig at de har en tendens til å gå ganske fort over. Dermed kan det som er supertrendy i dag brått vise seg å være “såå 2021” om bare et år eller to. Og et nytt bad skal vare mye lenger enn det.

Derfor kan det være en god ide å gå for fliser som er mer tidløse enn hypermoderne – og heller slå seg løs med interiør og detaljer som lett kan skiftes ut ettersom motebildet endrer seg.

Til glede for alle som har lagt sin elsk på store fliser, tyder alt på at dette er en trend som har kommet for å bli. De formatene det selges aller mest av i dag er 60×60 cm og 30×60 cm.

Det er neppe uten grunn at folk flest mener at størrelsen har noe å si. Store fliser betyr færre fuger, noe som igjen betyr enklere renhold – og hvem syns vel ærlig talt at det er spesielt morsomt å skure fuger?

Også de som skal legge flisene og fylle fugene sparer mye tid og jobb med storformat fliser.

Da de gjorde sin entre på norske baderom for noen år siden, satte de riktignok grå hår i hodet på mang en håndverker som opplevde store gulvfliser veldig problematiske i forhold til å oppfylle myndighetenes krav om tilstrekkelig og riktig fall mot sluk.

Dette skal imidlertid ikke by på problemer dersom arbeidet bare blir planlagt skikkelig. Det er derfor viktig at du som forbruker konfererer med håndverkeren som skal gjøre jobben i god tid på forhånd hvis du ønsker å ha storformat fliser på gulvet, sånn at han/hun kan legge en smart slagplan for hvordan arbeidet kan utføres på en grei måte.

I dag fins det også gode planleggingsverktøy for bygging av badegulv tilgjengelig, som f.eks. Byggkeramikkforeningens fallveileder – så de dårlige unnskyldningenes tid er i grunnen forbi for flisleggeren.

Selv om det er det rent utseendemessige som naturlig nok vil være det de aller fleste av oss er mest opptatt av når vi bygger eller pusser opp bad, er det også viktig å være klar over at flisene vi velger må være egnet til det formålet de skal brukes til.

En flis er nemlig ikke bare en flis. Avhengig av hvor den skal plasseres har den ulike egenskaper.

Arne Nesje, som er daglig leder i Norsk Byggkeramikkforening og dermed har langt mer kunnskap om flis enn undertegnede, kan blant annet fortelle at det er stor forskjell på en flis som er beregnet på gulv og en som skal sitte på veggen. Mens veggfliser stort sett bare skal henge pent på plass og ta seg ut, stilles det naturlig nok langt større krav til gulvflisene, som ikke bare skal utsettes for daglig trafikk og vannsøl, men også i mange tilfeller stadig skiftende temperaturer fra varmekabler som skrus av og på. Derfor er gulvfliser mer hardbrent og lagd for å tåle en trøkk i forhold til veggfliser som som oftest er mer porøse. – Det er ingenting i veien for å bruke flis som er beregnet på gulv også på veggen, men veggflis skal aldri brukes på gulv, presiserer Nesje.

Et annet viktig moment når det gjelder gulvfliser er sikkerhet i forhold til fallulykker. Derfor er det et krav til at de skal ha en viss grad av sklisikkerhet.

Nesje forteller at fliser for våtrom deles inn i 3 ulike kategorier, A,B og C, der kategori A er minst sklisikkert og C er de som har den største sklisikkerheten. I områder hvor du går barfot og det kan bli glatt av såpevann, altså særlig på badet, anbefales det å bruke kategori B.

Vil du vite mer om fliser? Gå inn på www.norskbyggkeramikkforening.no og les deg opp!

Og ellers fins det massevis av flinke fagfolk i bransjen som mer enn gjerne hjelper deg med å finne gode løsninger til akkurat ditt bad.

Bruk dem! Oppsøk bedrifter som har spesialisert seg på faget, spør, grav – og sett dem i arbeid!

Lykke til!

Categories: UkategorisertTags:

Leave a Reply

%d bloggers like this: