Hvilket dusjbatteri skal du velge?


Foto: Adobe Stock

Det er mangt og mye en må ta stilling til i forbindelse med bygging eller oppussing av bad.

Hvilket dusjarmatur man skal velge er en av disse tingene.

Selv om dette muligens kan høres ut som en liten bagatell i forhold til alle andre og langt større avgjørelser som må tas, er det på ingen måte noe uvesentlig valg med tanke på framtidig trivsel og velvære.

Mye av den tiden vi tilbringer på badet foregår jo nettopp i dusjen, og – spesielt hvis du ikke har plass til et badekar, er tross alt dette et sted hvor du skal kunne senke skuldrene – og finne roen i en hektisk hverdag.

Derfor er det verdt å tenke på at et dusjarmatur ikke bare bør være pent og stilig å se på, men også praktisk og funksjonelt i bruk.

Her er noen tips til ting det kan være lurt å ta med i betraktningen før du bestemmer deg for hvilken dusjløsning som kan passe best akkurat hjemme hos deg:

Enkelt eller avansert?

Mange av oss har vel en eller annen gang i livet hatt et møte med et dusjbatteri som har gitt oss såpass mye hodebry å betjene at vi har lurt på om vi muligens kunne ha trengt en ingeniørutdannelse for i det hele tatt å få det til å komme vann ut av installasjonen, for ikke å snakke om å få stilt det inn på riktig temperatur.

Med mindre du faktisk er ingeniør, kan det være verdt å vurdere om det vil være greit å styre unna de mest avanserte modellene og heller gå for et dusjarmatur som er såpass enkelt å skru på og å kunne regulere underveis at både du selv og resten av familien kan klare det – selv med øynene fulle av sjampo eller såpeglatte hender.

I dag er de aller fleste dusjbatterier termostatstyrte, noe som betyr at du stiller inn temperatur og termostat ved å vri på siden av batteriet. Det er imidlertid ikke nødvendigvis alle batterier det er like enkelt å tyde innstillingene på. Sørg for å velge et som er enkelt å forstå.

Ellers mangler det ikke på spennende og kreative muligheter på armatur-fronten.

Det fins dusjbatterier med trykknapper som gir mulighet til å velge og vrake blant en rekke funksjoner, som for eksempel å kunne sette dusjen på pause, stille inn riktig vannmengde eller velge strålemønster.

For deg som ofte har det litt travelt på morgenkvisten kunne det kanskje friste med et batteri med turbostart? Da får du riktig temperert vann i dusjen med lynets hastighet.

Eller hva med å kunne stille inn dusjen med mobilen?

I våre dager hvor det fins det app for det meste, er dusjen intet unntak og liker du å fikle med sånt, er det ingenting i veien for å kunne forhåndsinnstille temperaturen på vannet bare med noen tastetrykk på telefonen.

Kort sagt – mulighetene er nesten uendelige – for deg som har lyst – eller gidder …

Mye eller lite vann?

Hvis du er opptatt av å leve mest mulig miljøvennlig, vil et vannsparende blandebatteri være et klokt valg.

Å spare vann er bra både for miljøet og lommeboka, og det fins batterier på markedet i dag som kan redusere vannforbruket med så mye som 50 % – uten at det går på bekostning av hverken trivsel eller velvære.

Er den våte drømmen din å ikke spare på noe som helst, men derimot å kunne bade i et skikkelig fossefall – så fins det selvsagt flust med muligheter for dette også. Ønsker du en dusj som virkelig gir deg følelsen av å befinne deg midt inne i et tropisk regnskyll må du imidlertid forsikre deg om at et par andre ting også er på plass. Først og fremst må du sørge for at både armaturet og rørene som brukes er egnet til formålet med tanke på vannmengde.

Videre må du være sikker på at du har et sluk som klarer å ta unna alt vannet – ellers risikerer du at det i utgangspunktet trivelige fossefallet gjør badegulvet ditt om til en ikke like koselig innsjø – med de utfordringene dette fører med seg.

Barn i familien?

Har du småtasser i huset, må du passe på at dusjarmaturet har skoldesperre eller temperaturbegrensing. Ømfintlig barnehud tåler veldig lite, og faren for forbrenning kan være til stede selv ved temperaturer som for voksne folk føles relativt greie.

I dag er de aller fleste batterier trykkstyrte, hvilket vil si at temperaturen på vannet i dusjen ikke vil påvirkes selv om noen skulle skru på kranen et annet sted i huset. Enkelte rimeligere modeller kan imidlertid mangle denne funksjonen, så sørg for å sjekke dette på forhånd. Det som kan føles ubehagelig for deg, kan være direkte skadelig for en liten barnekropp.

Utenpå eller inni?

Et dusjbatteri kan enten festes utenpå veggen – eller det kan bygges inn i den.

I våre dager er det mange som foretrekker et innebygget batteri, både fordi det er trendy, i tillegg til at det ser fint ut.

Å bygge dusjarmaturet inn i veggen kan i mange tilfeller også kan være praktisk, spesielt på små bad der det er begrenset med plass i dusjsonen

Du må imidlertid være oppmerksom på at dersom du velger å gå for et innebygd armatur, vil det kreve mer jobb for at lovpålagte krav til lekkasjesikkerhet skal bli ivaretatt på en tilfredsstillende måte – og dermed også bli dyrere enn et vanlig veggmontert dusjbatteri.

Uansett hva du ønsker av dusjen din, så vil det alltid være viktig å velge et armatur som er godkjent for bruk i Norge og som er av god kvalitet.

Tenk på at det er en bruksgjenstand som bør tåle en trøkk og som både du og resten av familien skal kunne ha glede av i mange år framover.

Lykke til!

Categories: Ukategorisert

Leave a Reply

%d bloggers like this: