Vanlige spørsmål ved oppussing av bad


oppussing bad
Veien mot drømmebadet kan ofte føles både lang og utfordrende…
Foto: Adobe Stock

Når badet skal pusses opp, er det uendelig mye å ta stilling til, og det kan være vanskelig i det hele tatt å vite i hvilken ende man skal begynne.
Badebloggen har sett nærmere på noen av de mest vanlige spørsmålene som gjerne melder seg.

Hva vil det koste?
At det er dyrt å pusse opp eller renovere bad, er det liten tvil om. Skal det totalrenoveres må du regne med en prislapp på ca. 50.000,- pr. m2, selv for et bad av helt vanlig standard.

Mye av kostnadene ligger i arbeid som ikke engang er synlig, men som likevel er helt avgjørende for at rommet skal funke slik som et bad skal gjøre.
Disse utgiftene får du ikke gjort så mye med. Har du et begrenset budsjett er det imidlertid mye du kan spare på andre ting, som valg av overflatematerialer og interiør. Her kan det være mye å hente på å benytte seg av rimeligere alternativer istedenfor å gå for det mest kostbare. Hvis du følger med på og slår til når du finner diverse baderomsutstyr på tilbud, kan du også gjøre noen skikkelig gode kupp som gjør godt for lommeboka.

Hvor lang tid kommer det til å ta?
Det passer egentlig aldri å være uten bad i flere uker. Derfor er de aller fleste opptatt av at jobben skal gjøres unna så raskt som mulig. Man bygger imidlertid ikke et godt bad over natta, så 4-6 uker må du regne med at det tar, selv om det naturligvis vil være noe avhengig av størrelsen på både rommet og jobben som skal utføres.
Det er smart å lage en skriftlig avtale med håndverksbedriften/e om dette på forhånd.
Sørg også for å ha blitt helt enig med deg selv og andre om hvordan du vil ha det før arbeidet settes i gang, sånn at håndverkerne slipper å endre på ting underveis. Forandringer i planene vil nødvendigvis alltid medføre ekstra bruk av dyrebar tid. Som igjen vil føre til økte utgifter – og til at det blir enda lenger til du kan nyte en varm dusj på nyoppusset bad.

Hvor skal jeg egentlig starte?
Med planlegging, planlegging – og enda mer planlegging! Å ha en god og gjennomtenkt plan for prosjektet er første skritt på veien mot et vellykket sluttresultat.

Begynn med å sette opp et budsjett, sånn at du har en ramme å forholde deg til.

Tenk gjennom hva du har lyst til å gjøre, og skaff deg oversikt over hva som gjøres. Mange våtromsbedrifter kan tilby gratis “åstedsbefaring”. Benytt deg gjerne av dette tilbudet dersom du er i tvil. Enkelte ganger kan det være at jobben vil bli mer omfattende enn det du er klar over, og i såfall er det greit å være føre var..

Tenk nøye gjennom hvilke ønsker og behov det nye badet ditt skal dekke, og hva som vil være praktisk gjennomførbart – både med hensyn til størrelsen på rommet og budsjettet.

En rundtur til ulike forhandlere av baderomsutstyr for å hente inspirasjon og ideer er også noe det er verdt å sette av litt tid til. Her kan det ofte være mye å hente!
Mange av disse kan også tilby egne nettbaserte tegneprogram, som gir deg mulighet til å sitte hjemme i godstolen i fred og ro mens du bygger ditt virtuelle drømmebad – om igjen og om igjen, helt til du får det akkurat sånn som du vil ha det. Trenger du råd og veiledning underveis, er bedriften mer enn behjelpelige med det også.

God planlegging er viktig.
Foto: WordPress

Når du etterhvert føler at du har snekret sammen en godt gjennomtenkt plan og er klar til å sette den ut i livet, er jakten på håndverkere til å utføre oppdraget neste punkt på programmet.

Hvor finner jeg håndverkere?
Svaret på dette er at du kan finne dem nesten overalt. På nettet, i den lokale rørleggerbedriften rett borti gata, hos de større kjedene – eller rett og slett på en lapp på oppslagstavla ved nærbutikken. Utfordringen er dermed ikke nødvendigvis å finne dem, men å finne de rette. De stødige, ryddige, flinke folka som har både kompetansen og det forretningsmessige på plass.

Det er disse du har bruk for.

Så foreta en skikkelig research før du bestemmer deg.
Innhent gjerne tilbud fra flere bedrifter, sånn at du kan sammenligne og finne fram til den eller de som kan tilby de beste betingelsene.

Gå dem du finner aktuelle etter i sømmene, sjekk at de har gode referanser og dokumentert kompetanse. En seriøs håndverkerbedrift vil også alltid være registrert i Brønnøysundregisteret.

Når du har tatt en endelig avgjørelse og håndplukket dine utkårede håndverkere, er tiden inne for å legge fram den godt gjennomtenkte planen din for å se om de mener den er gjennomførbar. Får du tommel opp, er det forhåpentligvis duket for et lykkelig samarbeid. Er det derimot elementer i den som ikke er forenlig med et godt sluttresultat, er håndverkeren etter loven forpliktet til å opplyse deg om dette på forhånd.

Et godt samarbeidsforhold mellom håndverker og kunde underveis i prosjektet er gull verdt og kan forhindre masse konflikter og trøbbel i ettertid.
Så lytt til erfarne håndverkere – selv om det kanskje betyr at noen planer må revurderes.

Skikkelige håndverkere er gull verdt!
Foto: FFV

Sørg for å lage skriftlige avtaler og sett opp kontrakter.
Ferdig formulerte kontrakter for håndverkertjenester kan du laste ned gratis på forbrukerradet.no

Mange bedrifter kan tilby “pakkeløsninger”, der det er de som sørger for samtlige håndverkere som trengs til prosjektet og koordinerer arbeidet. Med mindre du har lyst og evne til å være prosjektleder selv, vil dette være en god løsning for de aller fleste, siden disse som regel har godt innarbeidede rutiner og er vant til å jobbe som et team, noe som igjen sikrer god flyt i arbeidet

Bedrifter som kan flagge at de er Godkjent våtromsbedrift vil alltid være et klokt valg. Disse har forpliktet til å følge våtromsnormen når de bygger badet ditt, noe som skal gi deg som kunde en ekstra trygghet på at jobben blir gjort “etter boka”.
Mesterbedrifter og bedrifter med sentral godkjenning har også kompetansen på plass og er gode alternativer.

Hva er våtromsnormen?
Våtromsnormen er i korte trekk en samling konkrete anvisninger på hvordan et bad skal bygges på en god og riktig måte.

Hva slags overflater skal jeg velge?
Flis, vinyl, våtromsmaling eller baderomspaneler..? Mulighetene er mange og det ene produktet er ikke nødvendigvis hverken noe bedre eller dårligere alternativ enn det andre, så sant du velger produkter som er godkjent for bruk på badet.

Du kan få fliser på samme størrelse som baderomspaneler – eller baderomspaneler som ser ut som flis. Det samme gjelder for vinyl. Og ønsker du malte overflater, så fins det komplette systemer for dette også – spesielt beregnet for våtrom.

Med andre ord er det ikke noe å si på utvalget, så her er det stort sett smak og behag som blir avgjørende.

Et par ting kan imidlertid være verdt å ta med i betraktningen før du bestemmer deg.

Med tanke på pris, vil et flislagt bad ofte være noe dyrere å bygge, fordi det er mer arbeidskrevende. På den annen side vil overflater som er kledd med flis ha lenger levetid enn malte vegger.

Det er også viktig å tenke langsiktig når det gjelder hvilke farger og hvilken stil du velger. Husk at badet ditt skal vare i mange år.

Og det rent praktiske, som rengjøring og vedlikehold – hvordan stiller du deg til det?

Skal jeg gå for dusj eller badekar?
Også her er det valg som må tas, og det er ikke alltid like lett å bestemme seg. Selv om det kan være deilig med badekar, er det utvilsomt mer plasskrevende enn en dusj. Har du et stort bad er det naturligvis ingenting i veien for at du kan ha begge deler, men på et lite bad, kan det ofte være smart å velge en dusjløsning for å frigjøre plass til andre ting, som hyller og skap til oppbevaring. Her er det snakk om prioriteringer. Har du minimalt med plass, men nekter å droppe badekaret, kan det uansett være lurt å velge et som er frittstående. Da vil det være enklere å fjerne igjen ved en senere anledning – bare sånn i tilfelle du skulle komme til å forandre mening.

Kan jeg gjøre noe av oppussingen selv?
Ja, det er enkelte ting du kan gjøre, men da må du vite hva du holder på med. Det elektriske skal du aldri, under noen omstendighet fikle med selv, og alt som lukter rørleggerarbeid bør du også holde deg langt unna. Det samme gjelder legging av membran.

Å rive ut det gamle badet derimot, kan du gjøre selv, men husk i så fall å konferere med håndverkeren først, sånn at du bare tar det du skal, og ikke glem å stenge av vann og strøm før du starter! Å sette opp listverk, utforing av dører og vinduer, diverse malerarbeid og montering av baderomsmøbler er også ting du kan utføre selv. Det samme gjelder flislegging – dersom du føler deg kompetent til jobben.

Fagrådet for våtrom anbefaler imidlertid at du overlater hele jobben til proffene!
Da unngår du å tukle til ansvarsforholdene og slipper å stå ansvarlig dersom noe skulle komme til å skjære seg.

Hva trengs av dokumentasjon?
Alle håndverksgruppene som har vært involvert i oppussingen/renoveringen av det nye badet ditt er pliktig til å levere nødvendig dokumentasjon på bruk og vedlikehold av produkter som har blitt benyttet, såkalt FDV- dokumentasjon.

På elektriske utførelser skal du alltid motta en samsvarserklæring fra elektriker’n.

Å ha dokumentasjonen på plass er viktig, spesielt med tanke på at du kanskje skal selge boligen en eller annen gang.

Lykke til!

Categories: Oppussing, UkategorisertTags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: