Mange bekker små…


vannkran
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Som nevnt i forrige innlegg sløser vi relativt vilt og uhemmet med vannet her i landet, til stor fortvilelse for både miljøvernorganisasjonene og alle som har til oppgave å forsyne oss med det.

FN beregner at en person bør ha 50 l vann om dagen. Den kritiske grensen er på under 30 l. i døgnet pr. person.

Her i Norge er vi med andre ord veldig langt unna å være nær noen form for kritiske tilstander.

De få gangene vi muligens kan få et lite snev av føling med 30 liters-grensa måtte eventuelt være hvis vi har en hytte uten innlagt vann, sånn at det må bæres inn i bøtter. Og selv da kommer det mer an på arbeidsinnsats enn på noen form for krisetilstand.

Når vi på daglig basis kan pøse på med et vannforbruk på nesten 180 liter hver uten å blunke, må vi nordmenn dermed kunne kalles veldig heldige. Eller temmelig bortskjemte.

Kanskje er det bare fordi vi kan, eller fordi vi rett og slett ikke tenker over det at vi tar så lett på det.

I virkeligheten er det fint lite som skal til for å redusere forbruket vårt, og i det store og hele handler det vel egentlig mest om å ha mer bevissthet på saken.

Det er også veldig lett å tenke at selv om vi sparer en skvett med vann i løpet av dagen, så vil det bare utgjøre en dråpe i havet, men la oss sette opp et lite regnestykke:

Vi forholder oss til gjennomsnittstall og bruker et av de nyttigste møblene vi har i huset, toalettet, som eksempel.

La oss si at du er innom det 5 ganger om dagen (3-7 er normalt), og at du 4 av de gangene bare skal tisse en skvett.

Når du er ferdig med dette, har du to valg.

På toppen av sisternen sitter spyleknappen, som består av to deler, – en stor og en liten. Den største er tenkt for grovere skyts enn den minste, som er beregnet på mindre gjøremål.

Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Velger du den store knappen hver gang du skal skylle ned i do, bruker du 6 liter vann. Med den lille derimot, reduseres vannforbruket i mange tilfeller til halvparten.

Det er 3 liter spart, noe som vil utgjøre 12 liter daglig hvis vi forholder oss til tallene overfor.

Ok, det høres muligens fortsatt bare ut som en dråpe i havet, men prøv å gange opp de 12 literne med 5 millioner små og store tissetrengte mennesker.

Da er vi brått oppe i ikke mindre enn 20 millioner dobesøk daglig, med påfølgende mulighet for å spare opptil 60 millioner liter vann. På en dag.

Tar vi de deretter de 60 millionene literne og ganger enda en gang med antall dager i året, ender vi opp med noe sånt som 21,9 milliarder liter vann.

Da snakker vi ikke lenger om en liten dråpe, men heller om et lite hav!

Og dette er bare det vi kan spare med et eneste velvalgt tastetrykk på spyleknappen på toalettet.

Siden badet er det rommet i huset der en stor del av vannforbruket vårt finner sted, er det også mange andre enkle tiltak som kan gjøres her, helt uten at det går på bekostning av hverken helse eller livskvalitet. Derimot er det gode muligheter for sparte utgifter, og det er det vel ingen som har noe imot?

Ta badekaret f.eks.

Klart det er deilig med et varmt bad innimellom, og det er deg vel unt, men det er kanskje ikke nødvendig hver dag?

Et fullt badekar rommer 200 – 300 liter med vann, mens en fem minutters dusj bare krever omtrent 60 liter. Siden ca. 15 % av strømforbruket til en husstand går til å varme opp vann, er det ikke bare masse vann å spare på dette, men strøm også.

Foto: Adobe Stock

Mange har også vaskemaskinen plassert på badet. Hvor mye vann denne bruker på en klesvask, vil avhenge litt av hvilken modell du har og hvilket vaskeprogram som benyttes, og nyere maskiner som er laget for å spare både strøm og vann, vil være mer lønnsomme enn eldre. Uavhengig av dette, er det en god tommelfingerregel å alltid fylle den helt opp før du kjører i gang.

Selv når det gjelder tannpussen er det viktig å være bevisst. Lar du vannet stå å renne mens du pusser tennene, vil du i løpet av en to minutters tannpuss ha sløst bort ca. 12 liter vann – fullstendig unødvendig.

Kraner som står og drypper eller sisterner som renner, er andre elementer som drar utrolig mange flere liter vann enn vi kanskje er klar over.

I tillegg til den irriterende lyden den lager, vil en kran som drypper en gang i sekundet i løpet av et år ha sluppet fra seg såpass mange dråper at det tilsvarer rundt 900 liter, mens et evig sildrende toalett i verste fall kan slurpe unna så mye som 400 000 liter i løpet samme periode.

Så sørg for at alt som skal holde tett gjør det. Ofte er det ikke mer enn en ny pakning som skal til.

Bortsett fra de enorme utgiftene og miljøbelastningene det store vannforbruket vårt medfører, er kanskje det mest betenkelige med det hele at alt det vannet vi sløser bort unødvendig – til å skylle ned i do, bade i, vaske klær i, la renne ned i sluket når vi pusser tennene, osv. – det er faktisk rent, friskt drikkevann, noe som er mangelvare i store deler av resten av verden.

Så bli med på dugnaden, gjør en liten innsats og spar noen liter der du kan.

Det er i grunnen ikke van(n)skelig i det hele tatt!

Categories: UncategorisedTags: , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: