Rengjøring av sluk


baderomssluk
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Det er ingen tvil om at Folkehelseinstituttet har hatt mer enn nok å henge fingrene i det siste halvåret.
Tidligere i sommer gikk de også ut med en kraftig advarsel om farene ved uforsiktig omgang med avløpsåpnere. Det viser seg at tallet på uhell og skader relatert til disse har økt ganske radikalt den senere tiden.
Bare i perioden januar-mai mottok Giftinformasjonen 388 henvendelser om uhell med etsende avløpsåpnere, noe som er en økning på hele 50% fra samme periode i fjor. Det kan med andre ord virke som om vi er i ferd med å gå bananas med sterke kjemikalier her til lands, uten at Giftinformasjonen helt vet årsaken til at det har blitt sånn. Selv om de ikke ser bort fra at koronaepidemien med påfølgende hjemmetilværelse for mange kan være en medvirkende årsak, så var det en økende trend allerede før nedstengningen av landet – og den ser ut til å fortsette.
Det er all grunn til å ta denne advarselen på alvor. Avløpsåpnere er blant de farligste produktene vi har i huset. De inneholder ofte sterke syrer eller baser som kan gi alvorlige etseskader i hud, øyne og svelg, og ofte kan det ta tid før skadene blir synlige. Derfor er det ekstremt viktig både å oppbevare midlene forsvarlig og å bruke dem med forsiktighet!

Selv om avløpsåpnere kan være et godt hjelpemiddel hvis sluket er tett eller er i ferd med å bli det, kan du i mange tilfeller unngå å måtte gå til angrep med såpass sterke kjemikalier – eller i det minste begrense bruken av dem, dersom du sørger for å rense det regelmessig.
I likhet med resten av badet, trenger nemlig også sluket en grundig rengjøring med jevne mellomrom. Hår, såperester og andre ulumskheter samler seg opp og vil i tidens løp føre til at det går tett og ikke slipper vannet ut dersom ingen sørger for drift og vedlikehold.
Vann på avveie som følge av tett sluk kan få store konsekvenser i form av vannskader på boligen. Derfor er det viktig å sørge for å holde det åpent og mest mulig rent til enhver tid.

Å vaske sluk er på ingen måte noen morsom oppgave. Sant og si er det en skikkelig møkkajobb, men det er hverken vanskelig eller særlig tidkrevende, og det er tross alt en veldig enkel måte å sikre seg mot langt mer omfattende trøbbel på.

Hvor ofte sluket bør rengjøres avhenger av flere ting. Som hvor mange det er i husstanden, om det er personer med langt hår som bruker badet og også hvor ofte det benyttes.
Om du merker at vannet begynner å renne saktere ut enn før, er det uansett på høy tid å ta affære. Ellers vil sånn omtrent 4 ganger i året være en grei tommelfingerregel for de fleste.

Er det lenge siden sist du gjorde en innsats, er det med andre ord bare å brette opp ermene, tre på et par gummihansker, lette på slukristen og se hva du finner!

Dersom du fortsatt har sommerferie til gode og har tenkt å reise bort en stund, anbefales det også å rense sluket før du drar. Hvis dusjen ikke skal brukes på et par uker får skitten anledning til å tørke og kan forsteine seg. I så fall kan det lett oppstå vond lukt og du risikerer i verste fall også å få deg en lite hyggelig overraskelse når du kommer hjem og skrur på dusjen.

Og skulle du lure – slik renser du et sluk:
Fjern slukristen.
Har du et nyere sluk vil du ofte finne en kopp med håndtak under slukristen som enkelt kan løftes ut. På eldre sluk fins ikke denne, så der er det fritt fram rett under slukristen.
Fjern alle hårrester og annet synlig ruskomsnusk du ser og får tak i.
Skrubb sluket rent, f.eks. med en gammel oppvaskbørste.
Skyll godt. La gjerne vannet renne litt sånn at du ser at det er åpent.
Sett på plass koppen og slukristen.

Dersom du må bruke avløpsåpner kan det være smart å kjøpe denne hos en faghandel framfor i dagligvarebutikken. Da får du god hjelp til å finne et middel som er skånsomt for rørene og også mest mulig effektivt.

Lykke til!

Categories: UkategorisertTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: