Godkjent våtromsbedrift – hvem, hva, hvor og hvorfor?


Foto: FFV

Selv om det har lett for å bli noen avsporinger, så er i bunn og grunn hovedformålet med denne bloggen å gjøre deg som forbruker bevisst på verdien av å gjøre kloke og fornuftige valg når du skal renovere eller pusse opp badet ditt – bl.a. ved å være selektiv med hensyn til hvem du overlater jobben til. Og en av de viktigste oppgavene til Fagrådet for våtrom, som står bak bloggen, er å skaffe deg det du trenger – i form av seriøse, skolerte og dyktige fagfolk som tar badet ditt på alvor.
I over 25 år har de jobbet utrettelig for å bevisstgjøre landets håndverkere på verdien av å ikke kludre det til når våtrom skal bygges, først og fremst gjennom å fremme ordningen med Godkjente våtromsbedrifter.

Vi kan ikke prate om Godkjente våtromsbedrifter uten å nevne Våtromsnormen (BVN) – som er selve grunnsteinen det hele er tuftet på. Våtromsnormen er enkelt forklart oppskriften på hvordan et vanntett, godt og varig våtrom skal bygges, mens en Godkjent våtromsbedrift er en bedrift som har forpliktet seg til å følge denne oppskriften så langt det er mulig, og ikke ta noe på slumpen.

Forbrukernes påvirkningskraft
Jo flere kunder som spør etter en Godkjent våtromsbedrift når de skal renovere eller pusse opp badet – jo viktigere blir det for håndverksbedriftene å kunne flagge at de er det.

Fagrådet for våtrom merker et stadig økende antall henvendelser fra bedrifter som ønsker å komme inn under godkjenningsordningen deres – nettopp fordi kundene i stadig større grad etterspør det. Sånt skaper optimisme og gir håp om at det går framover, selv om det beklageligvis fremdeles er en lang vei igjen å gå før målet om at alle bad her i landet skal bli bygget riktig første gang er nådd.

Så hva er forskjellen på en Godkjent våtromsbedrift og en som ikke er det?
Først av alt – en håndverksbedrift kan være både seriøs og gjøre en fullt brukbar jobb uten å være Godkjent våtromsbedrift. Velger du en som er det, vil det likevel gi det deg som kunde en ekstra trygghet, fordi du da samtidig har valgt håndverkere med ekstra kompetanse på det krevende arbeidsområdet som det et våtrom er. For det er ikke til å stikke under stol at bad og vaskerom er de mest utfordrende rommene som fins i en bolig. Her er det mye som kan gå skikkelig gæærnt.

En Godkjent våtromsbedrift skal alltid jobbe i henhold til Byggebransjens våtromsnorm og kontraktfeste denne i størst mulig grad. Samtlige av de involverte håndverkerne i en Godkjent våtromsbedrift bør med andre ord forventes å ha den kunnskapen i ryggen som trengs for å sikre deg som kunde et vanntett, varig og godt sluttresultat.

Alle Godkjente våtromsbedrifter kan søke hjelp og støtte – og få veiledning og gode råd fra FFV når/dersom de står fast – eller i verste fall har gått på en aldri så liten smell. For det er ikke til å komme fra at det hender av og til det også, selv for de beste.

Hvem kan bli Godkjent våtromsbedrift?
Når vi snakker om bad og våtrom, så er det lett å tenke at et våtromssertifikat kanskje stort sett er noe som er aktuelt for rørleggerbedrifter, men det er mange andre yrkesgrupper som også er involvert når et baderom skal bygges eller pusses opp. Det trengs både tømrere, elektrikere, murere og malere i tillegg til rørleggeren, og alle disse yrkesgruppene faller inn under ordningen. Det samme gjør takstbransjen. Derfor vil du finne Godkjente våtromsbedrifter innen alle disse fagene.

Godkjente våtromsbedrifter fins i alle størrelser, fra små enkeltmannsforetak til store bedrifter som kan tilby “pakkeløsninger” med alle de ulike håndverkerne som trengs for å ferdigstille et bad.  I sistnevnte tilfelle kan du fortsatt være trygg på at alle som er involvert i jobben er forpliktet til å følge Våtromsnormen.

Hva som kreves for å kunne bli Godkjent våtromsbedrift
Tittelen Godkjent våtromsbedrift er et kvalitetsstempel og ikke noe en bedrift kan smykke seg med sånn helt uten videre. For å oppfylle opptakskravene er det en del ting som må være på plass.

Først og fremst må bedriften være registrert i Brønnøysundregisteret og ha gyldig organisasjonsnummer. Faglig leder i bedriften skal ha Mesterbrev eller tilsvarende kompetanse. 

Videre forplikter bedriften seg til å benytte faglig leder og sertifiserte fagarbeidere for våtrom i henhold til Byggebransjens våtromsnorm. Det betyr at alle på mannskapslista skal ha gjennomgått våtromskurs.

Faglig leder må ha gjennomført Grunnmodul og modul B eller C i Byggebransjens våtromsnorm.

Litt om de ulike modulene
Dette med moduler og ulike typer sertifikat kan sant og si høres både tørt og relativt forvirrende ut for en uinnvidd, men det går i korthet ut på at man kurses og sertifiseres ut fra hvilken rolle man har i bedriften eller et prosjekt.

Felles for alle er at de først må gjennom en Grunnmodul. Deretter deles kursene inn i tre ulike moduler, – en A-modul for fagarbeidere, en B-modul som er for faglige ledere og en C-modul for takstfolk.

Kursene avsluttes med eksamen.

Når denne er bestått får kursdeltagerne et våtromssertifikat – som et håndfast bevis på at de er tatt opp i det gode selskap.

Håndverkere med A-sertifikat må gjennomføre et oppdateringskurs hvert 5 år.

Våtromskurs arrangeres jevnlig av dyktige kursarrangører over hele landet, så enten du bor i sør eller så langt nord i det langstrakte landet vårt som det er mulig å komme, bør du ha gode muligheter for å finne en Godkjent våtromsbedrift nær deg. De fins faktisk til og med på Svalbard. Hvis du lurer på hvor din nærmeste befinner seg – sjekk her: ffv.no

Sånn! Da vet du litt mer om hva som skjuler seg bak begrepet «Godkjent våtromsbedrift» og hvorfor det er lurt å gå for en av disse når badet skal fikses.

Så da har vi vel en deal da??

Categories: UkategorisertTags: , , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: