Rengjøring av fuger på badet


fliser
Foto: WordPress

Etter noen uker hvor store deler av befolkningen enten på frivillig eller mer påtvunget basis har vært forvist til hjemlig mark, har det rundt om i de tusen hjem i kjedsomhetens navn blitt foretatt en del øvelser som det ikke bestandig er like enkelt å finne tid til i en normal, hektisk hverdag. Som vedlikehold av hus, strigling av hage og ikke minst rydding. I tillegg har mange kanskje benyttet anledningen til å foreta en langt mer grundig husvask enn det man vanligvis orker/gidder/rekker.
 I den forbindelse har muligens du også foretatt en skikkelig rengjøring på badet og kommet fram til at selv om et flislagt bad er både tidløst, praktisk, varig, vakkert og det du i grunnen alltid har ønsket deg – så er fuger derimot noe ordentlig herk. For mens flisene i seg selv har all verdens gode egenskaper, er fugene som befinner seg mellom dem et kapittel for seg selv.

Du kjenner kanskje til problemet? Du har gnukket og gnidd etter alle kunstens regler og alt ser tindrende rent ut. Alt bortsett fra de forbaskede fugene.
Det er en kjensgjerning at skitne eller misfargede fuger alltid vil spolere inntrykket av et ellers strøkent baderom og få det til å se mindre tiltrekkende ut enn det vi skulle ønske var tilfelle. Og det er utrolig mye støv og skitt som finner veien inn mellom flisene. Særlig i dusjsonen har det lett for å samle seg opp med rester fra såpe, hud og andre ekle ting hvis det ikke holdes i sjakk.

Så hva gjør vi?
Det vil naturligvis avhenge av hva problemet går ut på, men hvis fugene bare er «vanlig» skitne, er det i grunnen grei skuring – bokstavelig talt. Da er det bare å brette opp ermene og gjøre en ekstra innsats med såpe og vann. Ja, det er en kjedelig jobb, men med de riktige vaskemidlene er det som oftest ikke mer som skal til for å få badet til å framstå som nytt igjen.
Det fins spesialmidler som er beregnet nettopp til dette bruket i handelen, men som regel klarer du deg i dette tilfellet like bra med et helt vanlig, pH-nøytralt eller svakt alkalisk vaskemiddel. Hvor hardt du bør eller kan gå til verks er avhengig av om det er snakk om silikonfuger eller sementfuger. Sistnevnte tåler røffere behandling enn de av silikon.
Visste du forresten at den gamle tannbørsten din er et utmerket redskap å bruke til å rengjøre skitne fuger med?

Av og til, særlig på eldre bad, stikker imidlertid problemet dypere enn som så. Fugene kan være misfarget av ting som er vanskelig å fjerne, som fastgrodd skitt, mugg, sopp eller kalk. Da kan det være nødvendig med en større innsats. Hvilke midler som egner seg best å bruke i et slikt tilfelle, avhenger helt av hva problemet består i.

Hvis du opplever at fugene har fått et gråhvitt belegg som er vanskelig å få bukt med, er det sannsynlig at det er utslag av kalk som er grunnen.

Grunnen til at kalkutslag oppstår er at fuktighet vandrer gjennom de sementbaserte produktene som fugemassen består av og drar med seg kalk opp til overflaten. For å fjerne dette må det benyttes et surt vaskemiddel,  det vil si at det bør ha en pH-verdi på under 7. Det er imidlertid sånn at fugene i seg selv ikke er spesielt glad i sure midler, så det kan være lurt å teste et lite område først for å sjekke hvordan de reagerer. Ta gjerne turen innom en flisforhandler og forhør deg om hva som anbefales å bruke.
Du kan også få kjøpt impregnering som kan brukes på fugene for å hindre at vann trenger like lett gjennom dem.

En annen utfordrende fenomen som kan oppstå er oppblomstring av muggsopp.

Muggsopp eller svertesopp viser seg ofte som misfarging eller svarte prikker, særlig i silikonfugene i dusjsonen, og kan være vanskelig eller helt umulig å fjerne når den først har fått fotfeste.
Muggsoppen er i bunn og grunn ganske lik oss mennesker. Den trives aller best i veltempererte og behagelige omgivelser med jevnlig tilgang til god mat og drikke. På et bad med varm, fuktig luft og rikelig tilgang på føde i form av såpe, hudrester og annen skitt får den ofte dekket alle disse behovene. Derfor vil jevnlig rengjøring og god ventilasjon og utlufting i rommet være den beste måten å unngå problemet på.
Hvis uhellet først er ute, kan du forsøke å rengjøre med et alkalisk rengjøringsprodukt eller et desinfeksjonsmiddel som f.eks. Klorin, som riktignok ikke fjerner fettrester og skitt, men tar kverken på mikroorganismer og hindrer bakterievekst. Det bleker også, så også her kan det være lurt å teste på et lite område først.

Du bør unngå å bruke kraftige skuremidler på fugene, selv om dette i utgangspunktet kan virke som en fornuftig løsning og i beste fall til og med fjerne noe av misfargingen. Selv om slike produkter er effektive i øyeblikket, vil de gjøre fugene ru, noe som gjør det enda enklere for skitt og såperester å få fotfeste i neste omgang.

Om du føler at alt håp er ute
Hvis du har prøvd alt fra spesialprodukter til gamle kjerringråd, men opplever at ingenting hjelper, er det også mulig å fjerne hele problemet en gang for alle ved å bytte ut de gamle fugene med nye. Det er enklere å fjerne silikonfuger enn sementfuger, men det er uansett veldig viktig å gå svært forsiktig til verks under prosessen, sånn at du ikke skjærer for dypt og skader membranen under flisene. Det fins spesialverktøy i handelen som er beregnet på fjerning av sementfuger. Husk også at du må benytte silikon som er beregnet for våtrom når nye fuger skal legges.

Dersom du ikke har lyst til å gå så hardt til verks, fins det også spesielle fugepenner i handelen, som fungerer som maling på fugene.

Forebygging og vedlikehold
Uansett hvordan du vrir og vrenger på det er det ikke til å komme fra at den aller enkleste måten å holde fugene rene og pene på er å forhindre at alskens ruskomsnusk får anledning til å gro fast i første omgang. Har du overtatt andres gamle skitt er du selvsagt unnskyldt, men dersom du i utgangspunktet har et relativt nytt bad, er for en stor del opp til deg å holde det i god form lengst mulig. Sånn er det bare. Så gjør den ekstra innsatsen selv om den er kjedelig. Sørg for grundig, jevnlig rengjøring og ta med fugene også når du vasker resten av badet, skyll gjerne over veggene i dusjsonen med rent vann etter at du har dusjet og vasket, for å fjerne eventuelle såperester. Tørk opp vann som flyter med en gang og sørg for god utlufting så du unngår at fuktighet blir værende i rommet.

Lykke til!

Categories: UncategorisedTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: