Aktiviser barna med morsomme aktiviteter!


Foto: Anne-Sofie Tjerbo

I disse dramatiske koronatider har den verdenen vi er vant til brått blitt snudd fullstendig på hue. Plutselig føles hverdagen fryktelig mye mer skjør og utrygg ut enn det vi ville trodd var mulig for bare noen snaue uker siden. Vi befinner oss i en situasjon vi aldri har vært i før og utfordringene står i kø.

For oss alle sammen, hele befolkningen – enten vi er unge eller eldre, sterke eller svake, friske eller syke.

Den pågående situasjonen påvirker hver eneste en av oss, om enn på ulike måter.

Mens mange ikke tar fem øre for å hamstre toalettpapir som om de forventer å skulle leve med kronisk diare resten av livet, er det ikke en levende sjel som tør å slippe ut et aldri så lite nys på sin ferd gjennom butikken, i frykt for å bli uglesett av alle andre som måtte befinne seg i samme område. Sant og si burde ingen av oss befinne seg i butikken i det hele tatt.

Vi er ikke vant til å ha det sånn her i landet – og det skremmer oss.

Hvordan ting utvikler seg videre er det ingen som vet, men i mellomtiden må vi bare ta våre forhåndsregler, – holde avstand, vaske hendene etter alle kunstens regler så ofte vi kan og prøve å gjøre det beste ut av situasjonen.

Mange sitter i hjemmekarantene, og også de fleste andre som har mulighet, har flyttet arbeidsplassen sin hjem inntil videre.

Da alle skolene og barnehagene ble stengt, dukket det opp nye utfordringer for veldig mange småbarnsforeldre.

I første rekke naturligvis for alle dem som brått ble sittende uten noe sted å plassere barna mens de selv måtte på jobb, men også for dem som har hjemmekontor. For selv om du fortsatt har en jobb som skal utføres, så har ungene dine bare fått en masse fritid å slå i hel, og de bryr seg ikke et fnugg om at det egentlig er arbeidsplassen din som plutselig befinner seg på hjemlig mark, eller om hvor mye du har på timeplanen.

Nå skal man naturligvis se positivt på situasjonen og tenke at dette tross alt gir en gyllen mulighet for massevis av ekstra kvalitetstid sammen med barna sine, men med hodet fullt av ugjorte, nødvendige prosjekter, kan det være lettere sagt enn gjort innimellom. I verste fall er barna redde og preget av situasjonen de også,- de snapper ofte opp mer enn man skulle tro.

Derfor kan det være gull verdt å distrahere småtassene sine med noen morsomme aktiviteter. Nå har mange års mamma-erfaring lært meg at du kommer ikke særlig langt med å bare finne fram noen ark og fargeblyanter og si at: ” Se her,- nå tenkte jeg at du kunne sitte her ( helst en 4-5 timer…) og bare tegne litt…” Du må faktisk kunne slå i bordet med litt kulere greier enn som så dersom du skal kunne ha noe håp om å få sendt avgårde mailene dine uten konstante avbrytelser fra små mennesker som er sultne, tørste, må tisse, krangler, kjeder seg, bare skal vise deg noe… osv osv…

Som navnet tilsier, elsker Badebloggen alt som har med vann å gjøre. Nå ønsker vi riktignok ha det i regulerte former innendørs, med alt av membraner og riktig fall mot sluk og alle de greiene der på plass, men i krisetider og med forbehold om vanntette omgivelser, bør det vel være tillatt å løsne litt på snippen akkurat i disse dager. Så selv om det er så godt som garantert at det vil medføre både litt klin og ekstra vannsøl, syns vi det må være helt innafor å la ungene få lov til å boltre seg med det våte element. Barn flest elsker nemlig også vann!

Derfor har badebloggen denne uken valgt å sette fokus på noen morsomme vannrelaterte eksperimenter og aktiviteter for barn, som det vil være van(n)skelig å ikke bli fascinert av, og som – i beste fall kanskje kan holde smårollingene i sjakk for en stund.

Fordi myndighetene pålegger oss å holde oss mest mulig hjemme for øyeblikket, er disse ideene håndplukket med tanke på at de i størst mulig grad skal kunne mekkes sammen av av helt vanlige ting som ofte allerede befinner seg i huset. Og hvis det ikke er tilfelle,- prøv å improvisere!

Dansende rosiner

dansende rosiner
Putt et par rosiner i boblevann og se hvor glade de blir!
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Tro det eller ei, men det kan være utrolig mye god underholdning i litt god, gammeldags fysikk, og det er nettopp det det handler om i dette superenkle, men morsomme eksperimentet som ikke krever mer enn et glass med farris eller annet boblevann og et par rosiner. Når disse slippes ned i kullsyreholdig vann, vil det feste seg luftbobler til dem som får dem til å stige opp til overflaten. Der sprekker boblene og rosinene vil synke ned igjen. Og slik fortsetter de.

Etter litt prøving og feiling, tyder alle resultater på at det er ferske rosiner som funker best til dette eksperimentet og også at det ikke bør være for mange sammen på en gang. Med bare et par rosiner i glasset, kan de holde det gående i lange tider, men dersom det blir for trangt om plassen, så vil det påvirke aktiviteten negativt hos alle sammen. Ved nærmere ettertanke høres sant og si dette skremmende kjent ut i disse tider, men ikke bry deg om det. Dette er bare gøy!

Klar for båtrace?
Hvis du virkelig mener alvor med hjemmekontoret, så tipper vi at et skikkelig båtrace i badekaret, vil kunne holde ungene aktivisert en god stund!
Av en tom brusflaske, et par blomsterpinner, to engangs-skjeer i plast og vanlig strikk, kan du bygge en propelldrevet racerbåt på null komma niks.

lag din egen båt
Enkelt, men skikkelig gøy!
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Slik gjør du:

Lim fast en blomsterpinne på hver side av flasken, sånn at de stikker et godt stykke på utsiden bakerst. Sikre dem med en strikk foran og en bak sånn at de holder seg på plass.

Klipp av skaftet på to plastskjeer og lim dem sammen på denne måten:

dansende rosiner
Dette er propellen.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Propellen festes med en strikk mellom de to pinnene som stikker ut bakerst på flasken. Bruk litt lim her også så den holder seg på plass.

Deretter er det bare å tvinne opp strikken og sjøsette skuta!
Lykke til!

Papirblomster som springer ut i vann
Vi kan vel alle trenge litt hverdagsmagi i disse tider, og papirblomster som springer ut når du putter dem i vann, er nettopp en sånn greie – nesten litt magic!

Prinsippet er veldig enkelt, men jeg skal vedde på at ungene dine kommer til å elske det, og dersom du er i besittelse av en smule smart forretningsstrategi, kan du til og med få tøyd ut tiden litt ekstra med å overtale dem til å fargelegge blomstene selv, i stedet for å bruke ferdig farget papir.

Slik gjør du:

Klipp ut blomster av papir, enten hvitt eller farget. Dekorer dem etter eget ønske.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo
papirblomster i vann
Brett alle kronbladene inn mot midten.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo
papirblomster i vann
Fyll en balje e.l. med vann og legg blomstene oppi denne. Når fuktigheten trenger inn i papiret, vil blomstene åpne seg.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo
papirblomster i vann
Jo tynnere papir du bruker, jo fortere vil blomstene “springe ut”.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Legges blomstene til tørk, kan de brukes flere ganger.

Alle elsker såpebobler!

Foto: WordPress

Jeg har aldri kjent et eneste barn – eller en voksen for den saks skyld, som har stilt seg likegyldig til såpebobler. Det er lissom ikke mulig å ikke bli glad av dem, og jo større jo bedre!

Med denne oppskriften kan du briljere med noen digre bobler:

1 dl. vann
5 ts. Zalo
2 ts. glyserol
1 ts. sukker

Glyserol fås på apoteket, men der skal du jo helst ikke være, så hvis du ikke har det, så hopp over og miks deg fram til din egen blanding i stedet. Bobler er gøy uansett!

En super bobleblåser til å blåse store bobler med, kan du lage veldig enkelt ved å skjære bunnen av en tom brusflaske.

lag din egen såpebobleblåser
Enkel men skikkelig effektiv.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

såpeboble
Foto: WordPress

Det skal sies at med mindre du har full stålkontroll på å skille mellom jobb og fritid, så er det en viss fare for at mye av arbeidsdagen din fort kan finne på å ryke likevel, for når det kommer til såpebobler og morsomme eksperimenter, så bor det vel sant og si fortsatt et barn i oss alle, gjør det ikke?

Vi ønsker alle lykke til i dagene som kommer. Ta godt vare på hverandre!

Categories: UkategorisertTags: , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: