Verdens vanndag 2020


Bilde: UN-water

Mens hele verden er i ferd med å gå mer eller mindre i stå på grunn av koronaviruset, prøver vi alle likevel, på hver våre måter å holde hjulene i gang etter beste evne, selv om det skaper større og mindre utfordringer på absolutt alle plan for de aller, aller fleste.

Midt oppi alt kaoset, ønsker Badebloggen å minne om at det i dag, 22. mars, er Verdens vanndag – eller World Water Day 2020 som det heter på FN’sk.

I normale tider går ikke offisielle FN-dager upåaktet hen, men markeres derimot behørig på ulike måter både i Norge og i resten av verden.
Målsetningen med disse forskjellige verdensomspennende merkedagene er å sette fokus på viktige temaer som berører store deler av jordas befolkning. Og 22.mars er det altså vann det handler om. Nærmere bestemt om FN’s bærekraftsmål nr. 6, som går ut på at samtlige 7,8 milliardene mennesker som bebor denne kloden skal ha tilgang til rent vann. Og aldri har behovet for dette vært større. For en av ti mennesker her på jorda er rent vann fullstendig mangelvare, og med koronaviruset på full fart inn i flyktningleire og fattige land, kan vi jo bare tenke oss hva følgene vil bli.

Verdens vanndag har – og vil alltid være en svært viktig dag for å sette søkelyset på de formidable utfordringene menneskeheten står overfor, og nå mer enn noensinne.
Denne gangen tenker jeg imidlertid at den lett kan havne i skyggen av koronatrusselen. Offisielle merkedager er neppe det verden er mest opptatt av for øyeblikket.
Planlagte konferanser og arrangementer har blitt avlyst i hopetall og de fleste av dem som i utgangspunktet har jobbet både hardt og lenge med det mål for øyet å markere dagen har i mellomtiden fått langt mer presserende ting å forholde seg til.

I er forsøk på å skaffe til veie litt mer info om Verdens vanndag, gjorde jeg som jeg ofte gjør,- jeg spurte Google. I den forbindelse sveipet jeg også innom hjemmesiden til en norsk kommune, og jeg syns følgende lille klipp derfra kan illustrere den situasjonen vi befinner oss i for øyeblikket ganske godt:

Når de gode argumentene glimrer med sitt fravær..
Bilde: anne-Sofie Tjerbo

Her er det helt sikkert noen som har lagt ned både mye tid og arbeid for å lage et flott og informativt innlegg i forbindelse med nettopp Verdens vanndag, men plutselig ble det bråstopp. Korona-viruset stjal all oppmerksomheten og idebanken for gode, vannbesparende tips og råd gikk brått og brutalt konk over natta.

I likhet med denne kommunen og veldig mange andre over hele landet, var det i utgangspunktet på denne måten Badebloggen også hadde tenkt å markere Verdens vanndag.
For det er sånn vi gjerne gjør det her i landet.
Med å komme med tips og ideer til måter å spare vann på i heimen. Fordi det føles som den mest fornuftige – og kanskje beste måten å tydeliggjøre denne dagen på for oss som bor i et av de veldig få landene i verden som med den største selvfølgelighet kan tappe rent drikkevann rett fra springen, tillate oss å fylle opp badekar på badekar med vann eller å ta evig lange, varme dusjer uten tanke på hvilken verdifull ressurs det egentlig er vi sløser i vei med.

Hva skal vi ellers finne på lissom, vi aller heldigst stilte på hele kloden, om ikke ved å prøve å banke litt sunn fornuft inn i hodene på folk. Offisielle FN-dager har ikke blitt til for moro skyld. De har en viktig misjon, og om ikke annet så tror jeg de bør brukes til å få oss til å stoppe opp en liten stund for å tenke.

Derfor plukker vi fram disse dagene, setter lys på dem og prøver å mane til fornuft og måtehold. For selv om Norge som oftest nærmest flyter over av vann, så krever det mye energi og store ressurser å drifte vannverk og å holde alt i gang.

Det blir ikke sånn denne gangen.

Det temaet sparer vi heller til senere. Til bedre tider. Muligens til neste år… Eller i hvert fall til den dagen alt er tilbake til normalen og vi kan begynne å bekymre oss for mer trivielle ting igjen, – som at treåringen av og til glemmer å skru igjen kranen på badet etter seg, eller at fjortisen i familien dusjer tre ganger om dagen..

Akkurat nå er det å spare på vannet kanskje det siste vi bør gjøre.

Pr. dags dato er vann og såpe, i tillegg til det å holde avstand naturligvis, det aller viktigste våpenet vi har i kampen mot vår felles fiende.

Derfor bruker vi heller bare anledningen til å minne om hvor viktig det er å huske vaske hendene skikkelig.

Bilde: Anne-Sofie Tjerbo

Men du,- mens du står der og gnukker og gnir, så bruk gjerne de 30 sekundene til samtidig å kjenne litt på hvor heldige vi er som bor i et land hvor rent vann er en selvfølge!

Lykke til, og fortsett å ta vare på hverandre!

Categories: UkategorisertTags: , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: