Gulvet på badet


Foto: Adobe Stock

Våtromsgulv er ikke som andre gulv, og dette er noe du er nødt til å ta med i betraktningen når du skal pusse opp på badet.

Første bud er at det må være tett. 100% pottetett skal det være! Og mens gulvene i resten av huset ditt helst skal være i vater, gjelder det stikk motsatte her. At det er riktig og tilstrekkelig fall mot sluket er helt avgjørende for å sikre at alt vann renner dit det skal og ikke forviller seg rundt til steder der det ikke har noe å gjøre og skaper trøbbel i form av fuktskader som råte, sopp og annen styggedom. Etter å ha hengt med folka i Fagrådet for våtrom en stund, har jeg erfart at en av yndlingsfrasene deres er som følger: “Hvis det eneste stedet på badet hvor du kan holde deg tørr på beina, er oppå sluket, – da har du et problem!” Med andre ord,- pass på fallet ditt, og dersom du opplever at det er for dårlig på eksisterende gulv, bør du først av alt få dette på plass med om nødvendig å sparkle opp gulvet.

Når det kommer til selve overflaten på gulvet, er det stort sett enten fliser eller vinylbelegg som gjelder på et bad. Her vil det selvsagt være smak og behag som avgjør hva du velger, men det kan være lurt å ta med i betraktningen hvilke fase av livet du er i, både med tanke på sklisikkerhet og hvilken glede du har av rengjøring. Særlig dersom du har små barn, er på full fart mot “livets høst”, eller bare generelt har dårlig erfaring med holkeføre, er dette ting som kan være verdt å ta hensyn til ved å passe på å velge belegg eller fliser som er overflatebehandlet med tanke på å forhindre knall og fall, lårhalsbrudd og/eller diverse andre smertefulle opplevelser som ellers brått kan inntreffe på et glatt baderomsgulv. Det kan også være verdt å nevne at mens små mosaikkfliser hvor det er tett mellom fugene, vil gjøre gulvet mindre glatt, vil et vinylbelegg gjøre en eventuell kræsjlanding langt mykere…

Dersom du ikke er så glad i å gjøre rent, er det ikke til å komme fra at selv om både fliser og belegg gir relativt enkle og gode overflater å vaske, så går nok vinylen av med seieren her, fordi du slipper fugene. Men forøvrig,- jo større fliser, jo færre fuger!

Uansett er det viktig å være klar over at enten du foretrekker det ene eller det andre, så må du sørge for at materialene du velger er egnet for våtrom, sånn at de tåler vann. Både vinyl og fliser er gode alternativer i så måte, fordi begge deler gir gode, slitesterke overflater med lang holdbarhet dersom det blir lagt riktig og etter forskriftene, men avhengig av hva valget ditt faller på, vil det ha betydning for både forarbeidet og resten av jobben.

Grønt og flisefint med hexagon fliser på gulv og vegger
Foto: Adobe Stock

Hvis du skal flislegge, må gulvet først utstyres med et vanntett sjikt i form av membran. Går du derimot for vinyl, er denne både overflatebelegg og membran i ett. I tillegg går selve arbeidet med gulvleggingen raskere.

baderom
Vinylgulv med terazzo-look
Foto: Adobe Stock

Dersom du kanskje allerede har et fiks ferdig badgulv som i utgangspunktet er helt ok, men bare har lyst på forandring, så er det ikke nødvendigvis sikkert at du behøver å bryte opp hele greia og starte helt fra scratch for å få det til. Ofte kan du legge en ny overflate oppå den eksisterende.

Her er noen tips som burde dekke de fleste eventualitetene:

Flis på flis

Dersom du er 100% sikker på at membranet bak de eksisterende flisene er hel og tett, er det fullt mulig å legge nye fliser oppå de gamle. Hvis du er usikker, eller har et bad som er 10 år eller eldre, bør du imidlertid få fagfolk til å se på det før du setter i gang, sånn at du er trygg på at resultatet blir vanntett og forskriftsmessig utført.

Flis på vinyl

Om du har vinylbelegg på gulvet og har lyst på fliser i stedet, kan disse i mange tilfeller legges ovenpå belegget. Dette forutsetter at membranet, – som i dette tilfellet som oftest vil være det eksisterende belegget, er tett, uten skader og at det sitter godt fast mot underlaget. Utfordringen med gammel vinyl er at den ofte ikke tåler høye temperaturer (fra ev. gulvvarme), og dermed kan bli tørr og sprukken. Underlaget må også rengjøres, rubbes ned og smøres inn med primer før flisene legges.

Vinyl på flis

Skal du legge vinylbelegg på et flislagt gulv, er det viktig at du forsikrer deg om at det ikke er fukt i underlaget før belegget legges. En annen utfordring du må være obs på, er at gamle sluk ofte ikke er egnet for ny vinyl som tettesjikt.

Det eksisterende gulvet må gjøres ordentlig rent, sparkles og påføres primer både før og etter sparklingen. Det er viktig å være nøye med sparklingen, for alle ujevnheter i gulvet vil synes veldig godt hvis jobben ikke er skikkelig gjort. Pass også på at du bruker vinyl som er egnet for våtrom.

Vinyl på vinyl

Underlaget må rengjøres grundig og aller helst rubbes før du legger på nytt belegg. I tillegg må det påføres primer først.

Forøvrig kan det være greit å legge til at legging av membran og belegg er arbeid som bør overlates til profesjonelle fagfolk, så du kan med fordel benytte handyman-evnene dine til andre ting!

Samme hva slags gulv du ønsker deg på badet ditt, så fins det et hav av muligheter det ute, både i spennende fliser og i kule våtroms-belegg. Du finner fliser i alle størrelser, mønster, farger og fasonger, og den trøtte, gamle vinylen er neimen ikke hva den engang var den heller! Så ta en titt på alle herlighetene de ulike bransjene har å by på og finn det gulvet som passer best for akkurat deg.

Lykke til!

Categories: Oppussing, UkategorisertTags: , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: