Syns du håndverker’n er dyr, sier du?


Foto: Adobe Stock

Har du noengang funnet en vanligvis skikkelig dyr merkevare på nettet,- en Rolex f.eks., og tenkt at: – Wow, det var da et rasende godt tilbud,- dette er ikke noe å lure på!

Og klokka di er sikkert fin den,- nesten til forveksling lik originalen, åsså så billig da gitt! Og at det er en “Rolex”, og ikke en Rolex du har kjøpt, er det bare du som vet.. Men du vet det vel..? Og var ikke prisen tross alt litt for høy for noe som i virkeligheten bare er en kopi?

Kanskje det er sånn du kjøper håndverkstjenester også?

Kanskje har du sammelignet pristilbud fra flere bedrifter og funnet en som skiller seg radikalt ut ved å tilby tjenestene sine for en brøkdel av prisen til alle de andre. Eller kanskje du bare rett og slett har plukket med deg et tlf.nr. som du fant på oppslagstavla ved nærbutikken, på en lapp som tilbyr alt innen bygg, rehabilitering og oppussing – frukteli bilig..

Gjør deg selv, Forbrukerrådet, forsikringsselskapene, rettsvesenet, staten, politikerne, Kongen og fedrelandet en tjeneste,- tenk deg om to ganger før du bestemmer deg.

For selvsagt er det greit å være prisbevisst, men det er dumt å være naiv, og når ting høres for godt ut til å være sant, så bør det blinke noen varsellamper.

Greia er at det fins ordentlige håndverkere der ute, og det fins “håndverkere”. Og tro meg,- sistnevnte kan skape langt mer trøbbel for deg enn en nesten ekte Rolex.

Det er ikke sånn at det nødvendigvis gå gæærnt, men hvis det først gjør det, så kan billigvarianten fort bli fryktelig dyr og du har få eller ingen rettigheter. Det er heller ikke sånn at det aldri kan bli gjort tabber selv om du ansetter fagfolk, men da står du i det minste langt sterkere og har 5 års reklamasjonstid hvis det skulle dukke opp feil og mangler.

Det er også verdt å tenke på at grunnen til at de useriøse aktørene på markedet ofte kan tilby langt rimeligere tjenester enn det et firma med alt på stell er i stand til, rett og slett er fordi de ikke betaler hverken skatter eller avgifter. Kanskje ikke forsikring heller. Seriøse bedrifter kan selvsagt ikke tillate seg å drive på den samme måten, og har dermed langt flere og større utgifter å forholde seg til. Derfor kan prisnivået deres framstå som unødig høyt når du sammenligner det med “unnasluntrernes”.

Men, ok,- de aller fleste vil vel være enige om at det ikke er spesielt billig å hyre inn seriøse håndverkere når du skal ha gjort noe i huset.

I snitt ligger timeprisen på 700 – 800 kr. I Oslodistriktet er den ofte enda høyere – i likhet med de fleste andre ting. Så pengene får ben å gå på de. Men du vet at nå er det jo ikke sånn at elektrikeren eller rørleggeren som kommer hjem til deg stikker av med hele denne potten selv. Med mindre han er “håndverker” da muligens, og ikke håndverker.. Lønnen til f. eks. en rørlegger ligger vel i snitt på sånn ca 250- 260 kr pr.time. Resten av beløpet du punger ut med går til drift av firmaet.

Og det koster å drive en seriøs håndverksbedrift, enten det er et enkeltmannnsforetak eller en med mange ansatte.

I tillegg til lønninger, skal det settes av penger til skatt og en haug med avgifter, det skal betales forsikringer, og husleie, administrasjon og regnskap skal også dekkes opp. Dokumentasjonskrav koster penger, det samme gjør etterutdanning/ kursing for å holde seg oppdatert innen faget. Plusser vi på med utgifter til verktøy og firmabiler også – og forhåpentligvis et brukbart overskudd helt på toppen, – slik at bedriften kan fortsette å surre og gå, så er vi vel sånn omtrent i mål. Og at de seriøse håndverkbedriftene her i landet går med overskudd så de kan klare å overleve i et stadig tøffere marked, er i alles interesse. Din også – den dagen du eventuelt måtte ha bruk for proffe fagfolk til å rydde opp i rotet etter de billige “håndverkerne” dine..

Er du en av dem som syns at håndverkertjenester alltid har en tendens til å bli dyrere enn det som har blitt antydet på forhånd også?

For å unngå sure overraskelser på sluttfakturaen bør du be om et skriftlig prisoverslag før arbeidet tar til. Da vil håndverkeren normalt ikke kunne overskride dette med mer enn inntil 15%. Det må forøvrig også sies at dersom du aldri får bestemt deg for hvordan du vil ha det, sånn at ting stadig må endres på,- så må du også forvente at timene går og taksameteret tikker. Derfor,- planlegg ferdig før jobben starter!

Uansett hvor mange gode argumenter du skulle måtte ha for å gå for den superbillige håndverker-varianten, så fins det enda flere grunner til å ikke gjøre det.

For det første kan det fort komme til å bli det dyreste du noen gang har gjort! I verste fall blir ikke jobben forskriftsmessig utført, sånn at du risikerer at alt må gjøres om igjen. Da kommer du ikke langt med å klage dersom du har brukt svart arbeidskraft, og du møter neppe noen stor velvillighet fra forsikringsselskapene heller.

Du bør også vokte deg vel for å betale for jobben med kontanter, for vær klar over at hvis du punger ut med mer enn 10.000,- i cash til en næringsdrivende, så kan du bli gjort medansvarlig dersom han unndrar skatter og avgifter. Blir du fersket, så risikerer du fengsel eller bøter.

Og visste du at når du leier inn enkeltpersoner til å pusse opp for deg, så er det du som har arbeidsgiveransvaret? Har du ikke HMS’n på plass, får du dermed også erstatningsansvar hvis vedkommende blir skadet.

En annen ting som er verdt å nevne er at den dagen du skal selge boligen din, så må du kunne legge fram dokumentasjon på at den er i god stand, i form av et egenerklæringssjema. Kan du ikke det, må du regne med å få lavere salgssum.

Å leie inn useriøse håndverkere er i det hele tatt en risikosport som går både fallskjermhopping og fjellklatring en høy gang, og går det først gæli så risikerer du å gå i bakken med dunder og brak. Så bare dropp det du, og sats heller på fagfolk som vet hva de holder på med og har ting på stell!

Lykke til!

Categories: Oppussing, UkategorisertTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: