Vaskerommet er også et våtrom


Vakkert vaskerom fra Linn Bad
Et vaskerom kan være et hyggelig sted å oppholde seg!
Foto: Linn Bad

For noen år siden støtte jeg på en bekjent av meg på fest. Han hadde akkurat blitt aleneforsørger for fire mindreårige unger og så sant og si nokså sliten ut. Jeg spurte ham hvordan det egentlig sto til og hvordan tilværelsen artet seg for ham for tiden, og fikk til svar: – Du. Hvis vi noengang kommer til hel***e, – tror du det ser ut som et vaskerom..?

Mange småbarnsforeldre vil nok ha null problemer med å kjenne seg igjen i denne spørsmålsstillingen, og jo flere unger man har, jo mer sannsynlig er det at dette er noe en kan ha fundert på selv av og til..

For om vaskerommet ikke nødvendigvis bestandig ser ut som et katastrofeområde, så er det uansett sjelden det koseligste rommet i huset. Det kan tidvis være en tøff arbeidsplass, med arbeidstid 24/7 og bugnende skittentøyskurver som aldri blir tomme.. Mange ganger er det også oppbevaringssted for andre ting som det kan være greit å få stuet vekk fra de mer presentable rommene i boligen, – sånn som sølete gummistøvler – eller kattetoalettet. Vaskerommet er ganske enkelt et skikkelig “hverdagsrom”, og kanskje ikke det stedet vi har noe ønske om å oppholde oss mer enn strengt tatt nødvendig.

Det er som oftest heller ikke det rommet som står øverst på listen når vi planlegger oppussing, men med tanke på hvor mye tid vi tilbringer der, er det kanskje på tide å gi det en velfortjent makeover? Det blir ikke mindre skittentøy av det, og det blir ikke morsommere å vaske klær heller, men det blir i det minste hyggeligere å være der.

Hva er det så vi bør tenke på når vi skal planlegge et vaskerom, enten det skal bygges nytt eller det er et eksisterende rom som skal pusses opp?

Først og fremst er det viktig å være klar over at siden vaskerommet går under betegnelsen våtrom, så er det spesielle regler å forholde seg til.

Regelverket (teknisk forskrift) sier at vaskerommet skal utføres på en sånn måte at vannskadesikkerheten ivaretas på en skikkelig måte. Det betyr i de aller fleste tilfeller at gulvet skal være utstyrt med sluk, tilstrekkelig fall og våtromsmembran.

Videre skal vegger som kan bli utsatt for vannsøl utstyres med et vanntekt sjikt. Dersom du skal flislegge veggene, må du sørge for å legge membran i våtsonene først. Velger du baderomspanel, våtromstapet eller våtromsmaling, funker disse som både membran og overflate. Dersom du har et lite vaskerom, anbefaler Fagrådet for våtrom uansett membran på alle veggene. Selv om det er lovpålagt bare i de våte sonene, er det ille lurt likevel, også med tanke på at du kanskje kan få lyst til å endre på nåværende løsninger en gang i framtiden.

Husk også på at det er viktig med skikkelig ventilasjon i vaskerommet. Klær som henger til tørk avgir mye fuktighet, så dersom boligen din ikke er utstyrt med balansert ventilasjon, må du sørge for å få installert en ordentlig avtrekksvifte og passe på at det er tilstrekkelig stor spalte under døra.

Det sies ofte at god planlegging er halve jobben, og det gjelder også når det skal bygges/rehabiliteres vaskerom.

Så bruk god tid til å finne ut hvordan du vil ha det før du setter i sving.

Tenk nøye gjennom hva du skal bruke rommet til og hvilke behov det skal dekke.

Hva skal du ha plass til?

Skal rommet benyttes kun til klesvask, eller er det her du skal tørke, stryke og brette tøyet også?

Har du barn som ofte kommer inn med sølete klær og støvler?

Skal du bruke vaskerommet til å bade bikkja? Eller katta?

Har du noengang prøvd å bade en katt?

Skal rommet fylle flere funksjoner,- kanskje du har tenkt å ha en ekstra dusj eller et gjestetoalett der?

Og hva med oppbevaringsplass?

vaskerom fra Linn Bad
Med mye skap-plass og gode løsninger blir det enkelt å holde orden, så du slipper å passe på å lukke døra til vaskerommet hver gang du får gjester…
Foto: Linn Bad

Det er mye å forholde seg til, men fellesnevneren for alle vaskerom er at de bør være mest mulig funksjonelle og bygd for å kunne tåle en trøkk. De flotte, eksklusive tapetene kan du spare til stua,- her er det praktiske og slitesterke materialer som gjelder, gjerne vinyl eller flis. Dette er også materialer som er enkle å rengjøre og som tåler vann. Har du vaskerommet plassert i kjelleren, har du kanskje betongvegger. Da kan det være verdt å koste på dem et par strøk med våtromsmaling for å gjøre dem lettere å vaske. Velg gjerne lyse farger her.

God belysning er også viktig på vaskerommet,- husk at dette er et arbeidsrom, og det er greit å se hva du holder på med.

Når det gjelder selve innredningen av vaskerommet, er det viktig å se på løsninger som gir mest mulig benkeplass og plass til oppbevaring. De ulike produsentene av vaskeromsmøbler har mange fiffige og smarte innredninger å tilby, både for store og små fasiliteter.

Vaskerominnredning med uttrekkbart strykebrett fra Linn Bad
Smart vaskeromsløsning med uttrekkbart strykebrett.
Foto: Linn Bad

En utslagsvask er også alltid praktisk i vaskerommet, gjerne en med høy kran som gjør det enkelt å skylle av skitne sko o.l.

Ikke glem å tenke praktiske løsninger for håndtering av både skittent og rent tøy, og også for hvordan klærne skal tørkes, sånn at du får en mest mulig komfortabel arbeidssituasjon.

Og når du har tenkt og planlagt ferdig,- finn noen ordentlig solide fagfolk til å sette opp selve rommet for deg, slik at jobben blir skikkelig utført i tråd med gjeldende regler og god byggeskikk. Selve skittentøyvasken din må du nok fortsatt regne med å ta selv.

Lykke til!

Categories: OppussingTags: , , ,

1 comment

  1. Good!

Leave a Reply

%d bloggers like this: