Ventilasjon er viktig for deg og huset ditt!


Foto: Adobe Stock

Når vi bygger eller renoverer bad, er det forferdelig mye å ta stilling til. Vi må tenke over hva som skal gjøres og hvordan vi vil ha det. Det skal velges materialer, farger, belysning, utstyr – og håndverkere.

Ja, åsså er det ventilasjonen da..

Akkurat det er muligens ikke det vi tenker mest på. Det er faktisk godt mulig vi ikke har ofret det en tanke i det hele tatt, selv om det faktisk er noe av det viktigste i et hus og helt nødvendig, både for et godt inneklima og for selve boligens ve og vel.

Og nettopp badet har en viktig nøkkelfunksjon i så måte, fordi våtrommene, sammen med kjøkkenet, er de rommene som har fått jobben med å bli kvitt all den brukte luften fra hele huset.

Ventilasjon veldig enkelt forklart:

Frisk, ren luft tilføres oppholdsrommene i huset, som stue og soverom, og den brukte lufta føres inn på badet/våtrommet gjennom en spalte under døra og suges ut av huset med en avtrekksvifte. Denne bør ideelt sett være plassert høyt oppe på veggen lengst mulig vekk fra døra for å oppnå best mulig effekt, aller helst nær dusjsonen.

Uten tilstrekkelig ventilasjon får vi innestengt, dårlig luft i boligen,og fuktigheten fra badet blir værende i rommet. I verste fall tar den seg kanskje en tur rundt i de andre rommene også og skaper trøbbel.

Siden vi dusjer og bader mye mer enn vi gjorde før i tiden, er dagens boliger langt mer utsatt for fuktighet med påfølgene muligheter for sopp og råte enn det som var tilfelle tidligere.

Derfor stilles det fra myndighetshold (Teknisk forskrift) krav til at alle bad/våtrom skal ha avtrekk, og dette bør være såpass effektivt at minst halvparten av lufta i boligen er byttet ut i løpet av en time.

Regelverket sier at

 • Ventilasjonsanlegget skal skifte ut lufta i rommet med tilstrekkelig luftmengde.
 • Føre luft fra rom med høyere luftkvalitet til rom med lavere krav til luftkvalitet.
 • Bygges med holdbare produkter og slik at det kan vedlikeholdes på en god måte.
 • Ikke påvirke inneklimaet negativt med støy, kondens eller overoppheting eller avgi skadelige stoffer.
 • Utformes slik at det bidrar til lavt energiforbruk.

Disse kravene gjelder også tiltak som ikke er søknadspliktige, og så langt det ligger til rette for det skal dagens regelverk følges også når det er badet i et eldre hus som skal renoveres.

Det finnes tre former for ventilasjon:

Naturlig

Dette er det som ofte gjelder i gamle hus, der tilførselen av ny luft ofte skjer gjennom veggventiler og spalter i vinduer, og med avtrekkskanaler på kjøkken og bad.

Mekanisk

Elektrisk vifte, ofte koblet til lysbryter, sånn at den skrus på samtidlig med lyset. Viftene kan også være fukts- eller tidsstyrt. I prinsippet sørger disse for et tørt og godt inneklima, men de blir stadig mindre vanlig, ikke minst på grunn av støy, siden viftemotoren sitter i selve rommet. Denne formen for ventilasjon er mest vanlig i eldre hus der badet er pusset opp.

Balansert ventilasjon

I følge forskriftene skal alle nye hus være utstyrt med balansert ventilasjon, som i tillegg til å levere frisk luft og trekke ut den brukte, også motvirker skadelige stoffer som bl.a. radon og bidrar til å hindre dannelse av mugg, sopp, råte – og dugg på vinduene.

Balansert ventilasjon overfører dessuten mellom 70-90 % av varmen fra den gamle lufta til den nye, og fordeler den rundt i boligen. Dermed får den nye lufta behagelig temp.

balansert ventilasjon
Balansert ventilasjon
Bilde: Våtromsnormen

Sånn funker balansert ventilasjon:

Ventiler som er plassert i kjøkken, bad og våtrom suger ut brukt luft, som deretter føres ut av huset gjennom et aggregat som sitter enten på veggen eller på loftet. Luft føres inn i huset gjennom det samme luftbehandlingsaggregatet og videre gjennom ventiler inn i husets oppholdsrom, – stue og soverom. På veien ut varmer den gamle lufta opp den nye som er på vei inn – som en slags hyggelig velkomshilsen…

Fordeler med balansert ventilasjon:

 • Energibesparende – fordi den gjenvinner varme fra gammel luft.
 • Forbedrer luftkvaliteten.
 • Stillegående og gir trekkfri ventilasjon.
 • Tilfredsstiller kravene i Byggteknisk forskrift.
 • Utviklet for nordiske forhold.
 • Miljøvennlig. Reduserer behov for nyprodusert energi.

Dersom man skal renovere et gammelt bad i et gammelt hus er det imidlertid ikke bestandig det er praktisk gjennomførbart å installere balansert ventilasjon. Det er imidlertid fullt mulig å bedre forholdene likevel, ved å sørge for tilstrekkelig spalte under døra til badet og en mekanisk vifte som gir god bevegelse. Dette gjør som oftest susen.

Vi har også noe som heter vinduer. Disse kan med fordel åpnes av og til for å få litt fortgang på utluftingen, enten det er på badet eller i resten av huset. Fem minutter med god gammeldags gjennomtrekk har aldri skadet noen!

Lykke til med ventilasjonsvalget!

Categories: UkategorisertTags: , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: