Spa fram godfølelsen på badet!


spa
Foto: Adobe Stock

Selve Spa- begrepet stammer, kansje ikke helt overraskende fra det gamle Roma og kommer av det latinske “salus per aqua”, som betyr “helse gjennom vann”. Man tror forøvrig at det er den gamle, romerske bølla, keiser Nero som er opphavet til uttrykket.

Romersk bad
Gammelt romerbad fra Bath i England
Foto: Adobe Stock

I dag er Spa en internasjonal betegnelse på en moderne kurbadvirksomhet som omfatter alt fra et sunt kosthold til pleie av kroppen, massasje, avslapning og fysisk og mental mosjon. Kort sagt – balsam for kropp og sjel!

Og hvem er det som ikke av og til drømmer om å bare kunne stikke av fra en hektisk hverdag, fylt med jobb, stress og alskens nødvendige aktiviteter en stund for å koble av noen timer eller dager med ren luksus i form av fysisk og psykisk avslapning og velvære? Med alle de flotte spa-anleggene som fins rundt omkring, både her til lands og andre steder i verden, er muligheten i aller høyeste grad til stede den, men det er jo ikke bestandig man har anledning eller råd til å unne seg slike avbrekk, i hvert fall ikke så ofte som man kunne ønske, samme hvor sårt tiltrengt det kan kjennes.

Det er da det kunne være skikkelig fint å vite at du faktisk har ditt helt egne, private lille spa ventende på deg hjemme under eget tak.

Og det kan du!

For det er egentlig ikke så vanskelig å gjøre badet ditt om til en herlig liten velvære-oase.

Dersom du går med planer om å pusse opp, har du selvsagt større muligheter til å planlegge og legge til rette for det på forhånd, men selv på et eksisterende bad skal det ikke nødvendigvis så store grep eller en liten formue til for å lage spa-stemning. Ofte kan du komme langt med bare en aldri så liten mini-makeover.

Her kommer noen tips:

Rydd opp!
Først av alt,- fjern alt unødvendig rot, sånn at det skapes mest mulig plass og luft i rommet. Med et ryddig bad er du allerede godt på vei, så få bort alt som skaper kaos og uorden. Dersom du har vaskemaskinen stående på badet, prøv om mulig å i hvert fall finne et annet oppholdssted for skittentøyskurven. Det er vanskelig å få den rette mindfulnessen på plass med en haug av sure sokker og andre skitne klesplagg midt i synsfeltet.

Vann er vesentlig
Med uttalelsen til den godeste Nero er vel i grunnen standarden satt, – vann er et helt avgjørende element når vi snakker spa – eller om baderom generelt for den saks skyld. I denne settingen vil naturligvis et badekar være det optimale. Det er lite som slår et kar fylt til randen med varmt vann, toppet med velduftende bobler når vi virkelig skal slappe av. Dersom alternativet er en dusjløsning, fins det imidlertid mange herlige muligheter her også, enten du føler behov for en runde med massasje eller bærer på en drøm om å bade i troperegn…

Velg riktige farger
Når det handler om å finne roen, vil fargene du omgir deg med være av stor betydning. Duse, rolige naturfarger i grønt, grått, brunt, gyllent og blått er gode valg i så måte, og dessuten helt i tråd med dagens baderomstrender.

Materialvalg
Treverk og andre naturmaterialer er midt i blinken for å skape en lun og god atmosfære på badet. Dersom du ikke har planer om å gjøre store forandringer, så kan ofte bare noen få elementer, som noen fine kurver og kanskje en krakk, være nok til å gi hele rommet et løft.

baderom
Foto: Adobe Stock

Lyset
En ting er sikkert,- du kommer aldri i verden i spa-stemning med flombelysning i rommet! Dempet belysning er obligatorisk når skuldre skal senkes og roen finnes. Dersom du har mulighet bør du derfor ha belysning som kan dimmes på badet. Ellers kommer du langt med levende lys også. Fyll opp med massevis av stearinlys ,- det er ingenting som er mer stemningsskapende enn det!

Skap stemning med levende lys.
Foto: Adobe Stock

Gled sansene
Spa handler i det store og hele om velvære, og da er det viktig å gjøre det mest mulig behagelig for seg selv. Noen store, deilige badehåndklær og gode, velduftende badeprodukter er en enkel investering for å gi den ekstra lille følelsen av luksus. Og kanskje en herlig, myk matte på gulvet å sette føttene ned på etter et langt og saliggjørende bad kan være prikken over i-en? Tenk over hva som virkelig gir deg godfølelsen og forhold deg til det.

Bytt ut de gamle, utvaskede håndklærne dine med noen nye, myke herligheter!
Foto: Adobe Stock

Det fine stæsjet
It’s all in the details – også på badet. Selv om du har ryddet rommet, så betyr ikke det at det ikke skal være kjemisk fritt for alt. Ikke for sånt som skaper trivsel. Fine flasker og krukker med parfyme, kremer, badeskum eller oljer kan med fordel få lov til å stå framme og vise seg fram, sammen med duftlys og andre gjenstander som bidrar til å skape stemning og/eller god lukt i rommet. En badekarhylle kan også være en fornuftig investering, så har du et sted å parkere vinglasset eller andre ting du måtte ha glede og nytte av å ha en plass til.

Grønne innslag
Noen grønne planter blir heller aldri feil. Mange av de vanligste potteplantene våre trives godt på badet, og i tillegg til at de skaper liv og harmoni til rommet, bidrar enkelte av dem også til å rense luften.

aloe vera
Aloe Vera,- finfin luftrenser som trives godt på badet.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Litt beroligende musikk også kanskje..?
Rolig, avstressende bakgrunnsmusikk er obligatorisk i de fleste spa-anlegg og kan kanskje være en god ide på badet ditt også? I så fall finner du massevis av fin “spa-musikk” på YouTube som egner seg utmerket for formålet.

Med noen – eller alle disse elementene på plass, burde det ligge til rette for en saliggjørende helg med lave skuldre,- lykke til! 🌸

Categories: UkategorisertTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: