Gjør som Egon,- ha en plan!


bowler
Foto: Adobe Stock

Det er mange ting du kan ta på hæl’n her i livet, men å pusse opp badet er ikke en av dem,- baderomsrenovering er ingen impulshandling! Det er kostbart, det er tidkrevende, det må gjøres skikkelig og det skal vare i mange år. Derfor er grundig planlegging alfa og omega. Så bruk god tid før du starter, sånn at du kan være trygg på at alle de våte drømmene dine går i oppfyllelse og ikke i dass.

SETT OPP ET BUDSJETT
Det er ikke til å komme fra at badet er et dyrt rom å pusse opp. I snitt kan du regne med å svi av ca. 250000,- dersom det skal helrenoveres. Det er likevel mulig å spare noen kroner hist og pist dersom man ikke nødvendigvis må ha det mest eksklusive utstyret, eller man tar seg bryet med å lete opp produkter og materialer som er på tilbud der det byr seg en anledning.
Begynn uansett med å sette opp et budsjett over hvor mye du har lyst/råd til å bruke på baderomsdrømmen, så har du en ramme å forholde deg til.

SKAFF DEG OVERSIKT OVER HVA SOM MÅ GJØRES
Hvor skal ting plasseres? Skal innredning og utstyr være der det har vært, eller flyttes til et helt annet sted i rommet, og lar det seg i så fall forene med eksisterende rør og avløpssystem uten at alt må gjøres om på og skiftes ut? Hvis du har et eldre bad må du erstatte de gamle rørene med nye uansett, for det er med rørsystemer som med folk,- vi blir alle skrøpeligere ettersom årene går. Og det hjelper ikke med et splitter nytt bad dersom hele greia går nedenom og hjem etter kort tid grunnet råtne rør som fører til vannlekkasjer så alt må brytes opp igjen.

Hva med elektriske punkter og belysning? Trenger du flere kontakter enn før, bør de gamle byttes ut eller må de flyttes? Husk at kombinasjonen elektrisitet og vann gir en garantert hårreisende effekt som ikke er tillatt i våte soner, så dersom du har tenkt å flytte det ene så kan det hende du også må omplassere det andre.

Har det gamle badet ditt tilstrekkelig fall på gulvet eller må det gjøres noen grep her også?

Hva med tak og vegger? Er noe råttent og modent for utskiftning eller kanskje det er et vindu som må byttes eller flyttes?

Og hva med ventilasjon,- hvordan løses det best mulig?

Ja, det er mye! Derfor kan det være vel verdt å søke råd hos fagfolk allerede på dette tidspunktet, for å sjekke hva som skal til og for å se om det er nødvendig med et mer omfattende arbeid enn du var klar over. Da er du i det minste forberedt og slipper ubehagelige overraskelser i etterkant. Bli helt enig med deg selv og andre om hvordan ting skal være før du setter i gang. Hvis du ombestemmer deg underveis i byggeprossessen blir det både dyrere for deg og også vanskeligere for håndverkeren å gi deg et godt sluttresultat.

Foto: Adobe Stock

LAG DEG EN ØNSKELISTE
Tenk på hva slags materialer og utstyr du skal velge. Skal du gå for fliser, våtromspanel – eller kanskje vinyl? Og hva med resten av utstyret, som baderomsinnredning, dusj, badekar og toalett m.m… Mulighetene er mange og utvalget enormt uansett hva du har lyst på. Bruk litt tid til å tenke skikkelig gjennom hvilke farger og hvilken stil du ønsker å ha på badet ditt og ta deg gjerne en rundtur rundt til de ulike forhandlerne for å se hva de har å tilby. Forhør deg om gode tilbud, spør, grav og skaff deg oversikt over hvilke muligheter som finnes. Mange steder fins det også egne showroom hvor du kan se baderomsløsningene utstilt og lettere danne deg et bilde av hvordan de vil ta seg ut hjemme hos deg. Husk at uansett om du handler på nett eller via en lokal forhandler så skal alt av materialer og utstyr være egnet og godkjent for bruk i våtrom.

TENK LANGSIKTIG
Trender kommer og går, – badet ditt skal vare lenge. Derfor bør du velge farger og materialer som du føler deg trygg på å kunne trives med i uoverskuelig framtid. Det er også viktig å ta med i betraktningen hvilken fase av livet du er i. Har du små barn, er ungene i ferd med å forlate redet så det blir mer rom for egentid og velvære – eller nærmer du deg pensjonsalder og bør vurdere løsninger ut fra at alderdommen etterhvert kan føre til nye utfordringer?
Tenk gjennom hva du skal bruke badet til. Skal det være et rom kun for sanitære formål og trivsel eller skal vaskemaskinen ha plassen sin der også? Vurder hva slags oppbevaringsløsninger du har behov for og hvordan plassen kan utnyttes best mulig.

FINN HÅNDVERKERE
Når du har kommet til bunns i alle disse tingene, er tiden inne for å håndplukke dyktige folk som kan oppfylle baderomsdrømmen din, og her er det viktig å holde tunga rett i munnen!
Velg håndverkere med dokumentert kompetanse og gode referanser.
Hent inn anbud fra flere, så kan du sammenligne og finne fram til den eller de som kan gi deg de beste betingelsene, enten valget faller på en totalentreprenør eller på flere forskjellige.
Det kan i mange tilfeller være fordelaktig med en befaring på forhånd, sånn at bedriften er kjent med størrelsen på jobben og hva som kreves av innsats før de gir deg et tilbud.
Husk at oppussing av bad involverer mange forskjellige håndverkere, og at dersom du går for et firma som kan tilby deg en “pakkeløsning”, vil du som oftest være sikret folk som er samkjørt og vant til å jobbe som et team. Disse er dermed også godt kjent med alt fra problemstillinger til smarte løsninger seg imellom.

samarbeid mellom håndverkere
Foto: FFV

Hvis du velger flere ulike bedrifter er det viktig å ha noen til å koordinere arbeidet sånn at det flyter greit og jobbes effektivt. Det tar sin tid å ferdigstille et nytt bad uansett, men du har ikke lyst til å vente lenger enn nødvendig på å få tatt det i bruk!

SKRIV AVTALER
Gjør alle avtaler skriftlig og sett opp kontrakter med håndverkerne. Husk at alt du har skriftlig kan klaskes i bordet etterpå hvis det skulle vise seg å bli nødvendig, noe som bestandig vil være til fordel for deg.
Lag en skikkelig liste over det du vil ha gjort, sånn at håndverkerne vet hva de har å forholde seg til og understrek at arbeidet skal utføres i henhold til Våtromsnormen. Du kan forøvrig sjekke selv om bedriften er godkjent våtromsbedrift og dermed har forpliktet seg til dette på ffv.no.

SØRG FOR Å FÅ DOKUMENTASJON

Sørg for sluttdokumentasjon på ferdig utført arbeid. Ved kjøp/salg eller ved reklamasjoner er det dette som gjelder!
Hva skal dokumentasjonen inneholde? Gode tips om dette finner du på hjemmesiden til Fagrådet for våtrom, ffv.no.

Lykke til!

Categories: UkategorisertTags: , , , , , ,

1 comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: