Miljøvennlig oppussing av badet


baderom
Foto: Adobe Stock

Enten du sverger til gammal dieselbil og blodige biffer mens du fnyser foraktelig av alt som kan ligne på el- biler og brokkoli, biter tennene sammen rundt salatbladet ditt og sykler til jobben i -20 for å redde planeten, ELLER du er som de aller, aller fleste av oss – litt sånn midt på treet, så er det en ting som det kan være lurt å ha fokus på hvis du skal bygge eller pusse opp bad, – nemlig å gjøre det mest mulig miljøvennlig. Dette er helt i tråd med tiden, og selv om du ikke skulle være så nøye på det selv, er det viktig å ta med i betraktningen likevel, ikke minst med tanke på et eventuelt fremtidig salg av huset eller leiligheten. For det er ikke til å komme fra at folk blir stadig mer opptatt av miljøet og av en grønnere hverdag. Det gjelder også på baderomsfronten.

Og hei du der med dieselbilen,- det trenger på ingen som helst måte å være kjedelig. Du kan få det så kult du bare vil du, for det er faktisk ikke sånn at det bare er “lille Norge” som gjør en innsats for å redde jorda vår.. Det skjer ting andre steder i verden også. Over hele kloden er kreative designere og produktutviklere i full sving med å utvikle nye, spennende produkter og materialer, nettopp med tanke på å skåne miljøet for enda mer søppel, skadelige stoffer og utslipp.

Hva tror du f. eks. om et dusjforheng av cannabis eller et badekar av resirkulerte materialer med innebygde LED-lys i fancy farger – kanskje til og med noen som matcher baklysene på bilen din…? Du finner det på nettet.

Uansett ståsted og miljøengasjement,- her er noen tips til hvordan du kan pusse opp badet ditt litt “grønnere”:

Velg håndverkere som har fokus på miljø, gjerne noen med miljøfyrtårn-sertifikat. Dette er bedrifter som har forpliktet seg til å utføre jobben på en minst mulig miljøbelastende måte i alle ledd, fra bruk av byggematerialer til avfallshåndtering. Dersom du velger en bedrift som er våtromssertifisert i tillegg, bør du kunne være trygg på at badet ditt blir helt vanntett også, noe som vil være enda et pluss i miljøregnskapet, rett og slett fordi eventuelle vannlekkasjer i verste fall vil føre til mugg, sopp og råte i boligen din, og til at materialer og utstyr må skiftes ut.

Berøringsfrie kraner er et godt alternativ for å unngå å sløse med vannet. Det samme er sparedusjer og vannbesparende toalett. Selv om det er mer enn nok vann her i landet, så krever det mye energi både å frakte det fram til kranen din og for å rense det etterpå. Dessuten koster det deg som kunde penger å varme det opp, så hvis du sparer vann, sparer du energi – og dermed en del kroner som du kan bruke til noe mye morsommere enn å ekspedere til ditt lokale elverk.

dusj
Foto: Adobe Stock

Dersom du velger å handle baderomsutstyr på nett, er det forøvrig viktig å være obs på at det ikke er alt som er godkjent for norske forhold. Så ta gjerne en sjekk på sintefcertification.no først, så slipper du å gå på en smell. Her finner du lister over alle armaturer og materialer til våtrom forøvrig som har sluppet gjennom nåløyet og er trygge å bruke, både med tanke på miljøet og eventuelle vannskader. Alternativt må du be leverandøren dokumentere at produktene er godkjent.

Velg produkter av god kvalitet, så varer de lenger, og se etter svanemerket – også når du skal handle inn baderomsutstyr.
Hvis du skal ha badekar, så kan et som er laget av stål være et godt valg, fordi stål er et materiale som kan gjenvinnes i det uendelige. Dersom du noengang klarer å slite det ut vel og merke.. Ellers er det før nevnte badekaret med LED-belysning et spenstig alternativ for deg som ønsker noe litt annerledes. Det er laget av 100% resirkulert polyethylene og veier bare 34 kilo.

Tenk også gjennom om det er mulig å bruke enkelte produkter fra det gamle badet ditt om igjen. Kanskje den gamle baderomsinnredningen f.eks. blir god som ny med et par strøk med maling. Gjenbruk er og blir en sikker vinner – både for miljøet og for lommeboka di.

palme
Tenk grønt,- også på badet!
Foto: Adobe Stock

Categories: UncategorisedTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: