High five til den gode håndverker’n!


håndverker
Foto: Adobe Stock

Hvor ble det egentlig av Rolf? Du vet han derre rørlegger’n med sprekk bak og en såpass røslig kulemage foran at det medførte høylydte stønn og sukk hver eneste gang han måtte ned i knestående. Han som kanskje ikke var blant de raskeste røyskattene i buret, men som hadde stålkontroll på det han holdt på med og la sjela si i å gi badet ditt et pottetett rørsystem som aldri slapp fra seg så mye som en vanndråpe annet enn der det skulle.

Og hvor tok Harald veien? Den stillfarne snekker’n med tommestokken i baklomma, som var langt bedre på solid håndverk enn på smalltalk. Han som aldri hadde satt sine ben i et pc-tastatur, men som kunne alt som var verdt å vite om trevirke, konstruksjoner og bjelkelag, som noterte utregningene sine på stenderverket med rød tømmerblyant og kunne kappe lister med millimeterpresisjon uten å blunke.

Håndverker
Foto: Adobe Stock

I dag har jeg rett og slett tenkt å slå et slag for den gode håndverkeren!

Ikke bare for Rolf og Harald som sikkert er pensjonister for lengst, men for alle som virkelig kan faget sitt og som setter sin ære i å gjøre et skikkelig stykke arbeid, enten han/hun er ung eller gammel, murer, tømrer, elektriker, rørlegger eller maler. Det kan av og til virke som om de begynner å bli mangelvare, men de finnes fremdeles der ute. Det er beklageligvis bare ikke alltid like lett å få øye på dem, for det er ikke nødvendigvis de som roper høyest, kan klaske det rimeligste anbudet på bordet ditt eller som har det feteste digitaliseringsverktøyet å skilte med.

Det er ikke de som skaper de store overskriftene heller, for det er sjelden at noen gidder å snakke om sånt som går bra.

Prosjektering, digitalisering, effektivisering, bærekraftige løsninger, – hørt det før? Både byggebransjen og samfunnet forøvrig drysser fine ord nedover hodene våre som konfetti.

Hva med å erstatte noen av disse begrepene med “kunnskap, praktisk sans, sunt bondevett og yrkesstolthet”, – bare for å se hvor det fører oss hen… For du kommer faktisk rimelig langt med dette når det skal bygges godt og varig, enten det dreier seg om bad eller andre rom.

For all del, skikkelig planlegging – eller prosektering er superviktig! Nå for tiden foregår det aller meste på et kontor foran en dataskjerm, og i våre dager er det både vel og bra og helt nødvendig å være god på digitale verktøy, men vi skal neimen ikke kimse av gamle sirkushester som vet hvordan skikkelig sagflis skal lukte heller. Og det hender at avstanden kan bli lovlig lang mellom en pc-skjerm og den virkelige verden. For en ting er å sitte på et kontor og boltre seg med digitale verktøy i en virtuell virkelighet,- noe helt annet er det å krabbe rundt på et trangt loft blant muselort og gamle vepsebol for å strekke ledninger eller å sitte med hodet langt inni et skap og koble sammen rør – av og til for å oppdage at kartet en har fått utdelt overhodet ikke stemmer med terrenget – av den enkle grunn at kartmakeren aldri har satt sin fot ute i felten og ikke har den fjerneste ide om hvordan det ser ut der.

I verste fall har man overhodet ikke fått utdelt noe kart,- mangelfull eller totalt fravær av planlegging er ikke noe ukjent fenomen i byggebransjen.

Det er vel og bra å spare penger også, men ikke hvis det går på bekostning av kvaliteten på jobben som blir gjort.

Det er ikke til å komme fra at mange gode håndverkere og små, seriøse bedrifter ofte blir valset over i anbudsrunden av de store utbyggerne som fosser fram med et mål for øyet,- størst mulig inntjening på kortest mulig tid, gjort billigst mulig. Det er vel dette de liker å betegne som bærekraftige løsninger kanskje, spørsmålet er bare hvem det i såfall er bærekraftig for? Er det for utbyggeren, for huseieren eller for de som kommer etterpå og må rette opp feil eller gjøre jobben om igjen?

For selvsagt går det på bekostning av kvaliteten,- hastverk er og vil alltid være lastverk.

Og klagesakene hoper seg opp. Hos Forbrukerrådet, hos forsikringsselskapene – og også hos Fagrådet for våtrom (FFV), som nesten daglig får henvendelser fra fortvilte kunder som opplever små og store kriser på hjemmebane, grunnet slett utført arbeid. For på tross av alt vi vet og alt vi kan, har det aldri vært så mange vannskader i norske hjem som nå, kan fagsjefen i FFV, Bjørn Grimsrud fortelle.

Og grunnen? Tja, si det du…

Fagrådet for våtrom ønsker å heie fram den gode håndverkern,- han og hun som gjerne strekker seg litt lenger enn til bare å følge de aller nødvendigste lovpålagte minimumskravene og som er mer opptatt av faglig kompetanse og å gjøre en skikkelig jobb enn av store ord og lettvinte løsninger.

Ja slike gutter og jenter, det vil gamle FFV ha!

Hvem heier du på og hvem er det du ønsker å slippe inn i huset ditt?

Dersom du vil vite hva mer om Fagrådet for våtrom, så kan du klikke deg inn på: ffv.no Her finner du også en liste over alle godkjente våtromsbedrifter i Norge.

Fagrådet for våtrom logo
Categories: UkategorisertTags: , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: