Oppussing – hva kan du gjøre selv?


servant
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Det er ikke til å komme fra at å pusse opp et baderom er dyrt. Veldig dyrt. Skal du totalrenovere, må du regne med at selv et ganske lite bad fort kan komme til å koste deg rundt 250000 – eller mer. Rent bortsett fra material-utgifter er mye av grunnen til at prisen på akkurat dette rommet blir så høy at et våtrom er relativt komplisert å bygge riktig fordi det er så mange ting å ta hensyn til. Det må være helt tett, gulvet skal ha riktig fall og det er mange produkter som skal fungere sammen. Derfor må det planlegges grundig og utføres “etter boka”, både med tanke på vann og avløpssystemer og elektriske løsninger. Alt i alt involverer oppussing av våtrom en hel gjeng ulike håndverkere – og sånt blir det løpende utgifter og fete fakturaer av!

Foto: FFV
Slitent åttitallsbad modent for rehab. Foto: FFV

Dersom det bor en aldri så liten handymann – eller kvinne i deg, er det imidlertid slett ikke umulig å spare noen kroner hist og pist med egeninnsats, men i motsetning til i resten av huset der du gjerne kan la din indre håndverker få lov til å komme ut og boltre seg litt uten at de helt store krisene trenger å oppstå, så gjelder det spesielle regler for bad og våtrom . Her skal det ikke tukles med ting du ikke kan!

Regelverket sier at alt elektrisk arbeid SKAL utføres av elektriker, og at du skal ligge unna alt det rørtekniske og legging av membran også og overlate dette til våtromssertifiserte fagfolk.

Vær også oppmerksom på at dersom du bor i blokk eller rekkehus og har tenkt å bytte ut sluk og rørsystem, er det strenge regler knyttet til dette. Hvis du må bryte brannskillet ved å gå gjennom vegger, gulv eller tak hos naboen, må det sendes inn byggesøknad til kommunen.

Når dette er nevnt er det fortsatt endel ting du kan gjøre selv for å redusere på utgiftene, – alt etter innsatsvilje og antall tommeltotter.

planlegging. FFV
Legg en skikkelig plan før du starter. Foto Adobe Stock

Først av alt,- Begynn med å sette opp et budsjett og legge en skikkelig slagplan. Snakk gjerne med en fagperson med våtromssertifikat for å skaffe oversikt over hva som må gjøres, – og hva du ev. kan utføre selv. Med god planlegging er det enklere for de som skal utføre jobben å regne ut et anbud, og færre timer brukt på dette er penger spart, – for deg.

Du kan også fort spare inntil 20.000 kr på å rive ut det gamle badet selv, men konferer med håndverkerne først så du bare river det som rives skal, og sørg for at vann og strøm er koblet fra før du setter i gang!

Foto: Adobe Stock

Malearbeid og oppsett av listverk rundt dører og vinduer er ting du kan gjøre selv, og hvis du føler deg kompetent til det, kan du legge fliser også. Sørg i såfall for at underlag og membran er forskriftsmessig utført og på plass før du starter.

Videre kan du montere baderomsmøbler og henge opp hyller, speil o.l. Hvis du må benytte skruer til dette, bør du i det lengste prøve å unngå å lage hull i membranen med disse, men dersom det ikke er til å unngå, så skal hullene fylles med våtromsilikon. I mange tilfeller kan du forøvrig unngå å lage hull i veggen ved å benytte lim i stedet for skruer. Det fins flere typer monteringslim på markedet, men påse at det er beregnet til bruk i våtrom.

Og dersom du skulle være i besittelse av 10 tommeltotter og er fullstendig u-handy så fins det likevel en jobb for deg også. Du kan rydde. Riving og gjenoppbygging av bad produserer massevis av skrot som må fjernes.

Forøvrig er det verdt å merke seg at det er forskjell på hva du KAN gjøre selv og hva du BØR gjøre selv, og dersom det skulle oppstå skader på badet ditt i etterkant risikerer du å få trøbbel med forsikringsselskapet hvis arbeidet ikke er dokumentert og korrekt utført og materialene som er brukt ikke er egnet for våtrom. I tillegg er det fort gjort at ansvarsforholdet tukler seg til. Her som ellers i livet gjelder det gamle ordtaket om at “jo flere kokker jo mere søl”. Derfor anbefaler FFV at alt byggearbeidet blir utført av fagfolk.

Flere gode råd fra Fagrådet for våtrom finner du her: ffv.no

Categories: UkategorisertTags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: