Vikingene – de reneste gutta på by’n


Viking
Vikingene,- vaskeekte barskinger. Foto: Adobe Stock

Fordi dette er en badeblogg, er naturligvis poenget å sette fokus på temaer som på en eller annen måte er relatert til baderom og/eller vann. I så måte bør vel surfing også være nokså innafor… ? På internett vel og merke. Det er sånt som fort tar litt tid, men jeg regner med at jeg ikke er alene om å oppleve hvordan et ørlite googlesøk titt og ofte fører til så mange avsporinger via så mange lenker underveis at jeg til slutt ender opp i en bakevje milevis fra der jeg startet og har glemt hva jeg egentlig lette etter. Denne gangen begynte jeg pent i 2019, men endte opp i vikingtiden. Siden det er bad det skal handle om er forsåvidt temaet relevant nok likevel, selv om vi må spole over 1000 år bakover i tid – så uendelig fjernt fra dagens baderom med alle fasiliteter og bygd for velvære – til en æra der møkk og skitt, voldeligheter og fri flyt av kroppsvæsker stort sett var det som gjaldt.

Midt oppi dette mener forskerne at vikingene var både renslige, velstelte og opptatt av utseendet sitt, sett i forhold til resten av befolkningen i Europa.

Ut fra både arkeologiske funn og skriftlige nedtegnelser er det mulig å danne seg et relativt godt bilde av hvordan forfedrene våre levde og hvordan de så ut, og alt peker i retning av at de var langt mer enn noen sjeggete bøller som herjet, ranet og sveivet rundt med både sverd og annen redskap.

Etter ei lang arbeidsuke spekket med vikingaktiviteter, luktet det neppe akkurat blomster under serken på dem heller, men i motsetning til folk flest, badet de en gang i uka – på lørdag, eller laugardagr – som rett og slett betyr badedag. Å bade en gang i uka høres kanskje ikke særlig imponerende ut etter dagens standard, men alt er relativt, og med tanke på at snittet for resten av Europa lå på et par ganger i året, så havner de øverst på pallen likevel. Og ikke nok med det,- vikingene var også svært opptatt av utseendet sitt, og stelte både håret og skjegget med omhu daglig. Dette underbygges av de store mengdene av produkter beregnet til pleie av både hår og kropp,- som bl.a kammer, pinsetter og øreskjeer, som er funnet fra vikingtiden. Kammene var ofte vakkert utsmykket og utstyrt med etui, og mange av disse gjenstandene fulgte med eieren i graven. Derfor regner man med at dette var verdifulle ting med stor betydning for dem.

vikingkammer
Vikingkammer i nyversjon. Man regner med at den fintaggede siden ble benyttet for å fjerne lus, mens siden med grovere tagger ble brukt til å gre håret med. Foto: Adobe Stock

Og hva er en øreskje? Det er en liten skje som ble brukt til å fjerne ørevoks med.

I tillegg til å ta ukentlige bad og å sørge for å ha velstelt hår og skjegg, var vikingene heller ikke fremmede hverken for å sminke seg eller å bleke håret lysere ved hjelp av sterk såpe. Kort sagt, – de var noen høyreiste, velfriserte, relativt nyvaskede kjekkaser med jålebukk- tendenser.

Og sånt får man selvsagt draget på damene av.

Den engelske munken John av Wallingford beskriver i krøniken sin fra 1200-tallet hvordan de anglosaksiske kvinnene foretrakk vikingene fremfor sine langt mer skitne landsmenn, og at selv gifte damer av høy rang kunne finne på å forlate både mann og barn til fordel for de velpleide nordboerne. Dette falt på ingen måte i god jord og førte til en rekke rabalder i form av både klager til kongen over de renslige vikingene og direkte krigshandlinger.

DUFTEN AV VIKING

York, hovedsete for vikingene i England
Fra byen York i England. Foto: Adobe Stock

Byen York var selve hovedsetet for de norske vikingene som slo seg ned i England, og I 2014 lanserte Jorvik Viking center i samarbeid med Visit York et nokså spesielt produkt som en del av en reklamekampanje for å promotere byen,- en deodorant med vikinglukt for menn. Norse Power er navnet på denne noe interessante saken som skal være sammensatt av ulike duft-elementer som var karakteristisk for vikingene. Den skal visstnok lukte både av mjød, blod og gørr, røyk, sjøvann, gjørme, dyrekjøtt, frukt og nøtter, furuskog – og svette.

Det er neimen ikke småtterier. Om ikke annet så regner jeg det for temmelig sikkert at dette er den første og eneste deodoranten som noensinne har blitt produsert med ferdig innebygd svettelukt… Hvordan den ble mottatt på markedet aner jeg forøvrig ikke, men jeg vil anta at den fikk ben å gå på og kjenner at jeg i grunnen gjerne skulle ha ta tatt en sniff på den selv..

I morgen er det laugardagr, godtfolk – så det er bare å fyre opp stampen, fylle kruset med mjød og finne fram øreskjea!

badestamp
Ha en fin laugardagr! Foto: Adobe Stock

Kilder: Visit York, Historie.net, forskning.no – og diverse sidesprang.

Categories: UkategorisertTags: , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: