Fall mot sluk – viktig å få riktig!


sluklokalisator FFV
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Nei, dette er ikke en kjempestor klinkekule. Det er heller ikke en ball – eller et nærbilde av planeten Neptun. Dette er Fagrådet for våtroms egen 2008-modell sluklokalisator i blått, frostet glass. I tillegg til at den er ganske pen å se på, så er den like enkel som den er genial og laget med et eneste mål for øye – å lokalisere hvor sluket bør befinne seg, dvs. å finne det laveste punktet på gulvet i et våtrom.

For et av de viktigste punktene på et bad er faktisk sluket, – du vet dette hullet i gulvet der alt vannet renner ut, eller i hvert fall bør gjøre det for at du skal ha ditt på det tørre. Det er der, og ingen andre steder denne blå vidunderkula til FFV bør slå seg til ro når den slippes løs.

sluklokalisator FFV
Vakker, blå glasskule møter gammelt, men velfungerende sluk. Foto: Anne-Sofie Tjerbo

At vann alltid vil renne nedover er obligatorisk barnelærdom, og at det er viktig at alt vannet på badet havner i sluket er vel også alle enige om.
For at det skal være tilfelle må nødvendigvis gulvet ha et visst fall i riktig retning, ellers er det fort gjort at vannet blir værende på stedet hvil eller i verste fall tar seg en runde rundt i huset på egenhånd, kanskje ut i gangen, inn på naborommet eller ned i kjelleren. Det er dessverre sånn at vann på rømmen kan forårsake store skader på hus og hjem. Og shit happens, – ganske ofte faktisk. Forsikringsselskapene melder at det oppstår ca. 70000 vannskader innendørs i norske hjem årlig.
Derfor er det superviktig å sørge for at gulvet på badet eller våtrommet ditt blir bygget forskriftsmessig, sånn at du slipper å bli en del av den statistikken.

Shit happens. FFV
Shit happens….! Foto: FFVMen så var det dette med regelverket da…
For hva anbefales og hva er lovpålagt og hvem sier hva?
Og hva betyr det egentlig alt sammen…?

Regelverket (Byggteknisk forskrift) sier at det alltid skal være tilstrekkelig fall på gulvet i dusjsonen, men tillater nå at deler av gulvet er flatt. FFV derimot, anbefaler fortsatt fall på hele gulvet.
Hva regnes så som tilstrekkelig fall? Derom strides til og med de lærde, men for å si det enkelt: Det er når alt vannet renner ned i sluket og ikke noe annet sted.
FFV og SINTEF skriver i Våtromsnormen at fallet i dusjsonen skal være 1:50, og 1:100 på resten av gulvet. Og hvis du er like dårlig på å skjønne deg på sånne tall som meg, så betyr 1:100 at gulvet skal helle 1 cm. for hver meter i lengde. Mange års erfaring har vist at disse tallene vil gi deg en trygg og sikker løsning, derfor er det dette som er verdt å forholde seg til. Ferdig snakka!

Et lite tips til deg som ikke har tenkt å pusse opp noe bad, men derimot planlegger å kjøpe deg et hus eller en leilighet; Hvis du ikke tilfeldigvis har en sluklokalisator på lur, så ta med deg en golfball e.l. når du skal på visning, så kan du enkelt sjekke fallet på badegulvet. Triller ballen vekk fra sluket og er på vei ut døra – bør du vurdere å følge etter!
Categories: UkategorisertTags: , , , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: