Hvordan skape et miljøvennlig bad


miljøvennlig oppussing av bad
Foto: Anne-S Tjerbo

Det er svært mye fokus på miljø og bærekraft for tiden, og stadig flere får øynene opp for at det er på høy tid å gjøre en innsats for å bidra til at kloden vår skal forbli beboelig også for kommende generasjoner.

Mange av oss ønsker å ta størst mulig miljøhensyn også når det skal bygges, rehabiliteres eller pusses opp bad, men hva skal egentlig til og hvilke valg bør man ta for å få et bad hvor både egen trivsel og hensynet til miljøet blir ivaretatt på best mulig måte?

Her er noen tips og gode råd til hvordan du kan pusse opp badet ditt “grønnere”:

Velg miljømerkede produkter. Se etter materialer og interiør som er svanemerket.

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, og garanterer at produkter som har dette merket er blant de minst miljøbelastende innenfor den aktuelle varegruppen. Svanemerket finner du på alt fra byggevarer og interiør til sjampo, rengjøringsmidler osv. På svanemerket.no vil du kunne finne en oversikt over alle produktene som kvalifiserer seg til denne merkeordningen.

Tenk langsiktig i forhold til både overflatematerialer, farger og interiør, og velg mest mulig tidløse produkter som ikke “går ut på dato” rundt neste sving.

Vær også bevisst på å velge produkter av god kvalitet. Vi lever i et bruk og kast-samfunn, og både produksjon, pakking og transport av alle de nye varene vi kjøper inn, fører til utslipp av store mengder klimagasser. Å velge produkter og materialer som er holdbare og varer lenge vil derfor være en god investering, ikke bare for miljøet, men også for din egen økonomi på litt sikt – rett og slett fordi du slipper å bytte ut ting som går i stykker i tide og utide.

Velg kortreiste produkter i så stor grad som mulig. Varetransport står for en betydelig andel av klimautslippene på jorda, og siden varer som er produsert i Norge nødvendigvis vil ha en langt kortere reisevei enn produkter som må fraktes over store avstander, betyr dette igjen normalt  mindre belastning på miljøet.

Velg vannbesparende utstyr. Selv om vi har rikelig med vann her i landet, er det særdeles lite miljøvennlig å sløse med det. Det koster enormt mye energi og store ressurser, både å sørge for at vi faktisk kan nyte den luksusen det er å kunne tappe rent drikkevann rett fra kranen til enhver tid og for å rense det etterpå.

Velger du en berøringsfri kran eller servantkran og dusjbatteri med vannbegrensning, vil vannforbruket reduseres betydelig.

Med en sparedusj, kan du i beste fall spare opptil 60% av varmtvannsforbruket.

Nyere toaletter er som oftest også vannbesparende og utstyrt med to spyleknapper, i tillegg til mulighet for å justere spylemengden.

Ellers er et godt tips å unngå utette kraner eller et toalett som står og sildrer og renner – dette er særdeles dårlig butikk og fullstendig unødvendig sløsing med dyrebare ressurser.

miljøvennlig bad
Foto: Anne-S Tjerbo

Har du en gammel varmtvannsbereder, kan det i mange tilfeller også være en ide å vurdere å bytte ut denne med en nyere modell. Fordi en ny bereder er bedre isolert, vil varmetapet kunne reduseres med helt opp til 50 prosent i forhold til eldre modeller.

Vurder å benytte håndverkere som har fokus på miljø til å gjøre oppussingsjobben for deg, gjerne en miljøfyrtårn-sertifisert bedrift. Dette er bedrifter som har forpliktet seg til å utføre arbeidet på minst mulig miljøbelastende måte i alle ledd, fra bruk av byggematerialer til avfallshåndtering. Du kan lese mer om denne ordningen her: miljofyrtarn.no

Tenk gjenbruk. For å gjøre oppussingen mest mulig miljøvennlig, er det viktig å kaste minst mulig, og kan du bruke om igjen noe du har fra før, er antagelig dette et av de beste miljøbesparende valgene du kan ta. Kanskje kan den gamle baderomsinnredningen enkelt fornyes med et par strøk maling eller heves til nye høyder ved å bytte fronter?

Og hva med sanitærutstyr, som badekar, toalett eller servant? Alt dette er produkter med en forventet levetid på ikke mindre enn femti år og som dermed i mange tilfeller fortsatt kan ha mange gode år igjen.

Å kjøpe brukt, for eksempel på Finn, i bruktbutikker eller på loppemarkeder er også et godt tips.

Og de tingene du eventuelt ønsker å kvitte deg med, kan du kanskje

selge eller gi bort, i stedet for å kaste?

Gjenbruk er og blir en sikker vinner – både for miljøet og for lommeboka di.

Lykke til!

Categories: Oppussing, UkategorisertTags: , , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: