God planlegging er halve jobben


Foto: WordPress

Det er ikke mye positivt å si om den situasjonen vi befinner oss i om dagen, men om ikke annet så har du som har planlagt å pusse opp badet, nå fått en gyllen anledning til å bruke ekstra god tid på forberedelsene.
Når det kommer til selve jobben, så er kanskje ikke dette tiden du har lyst eller anledning til å dra igang med et større prosjekt som vil komme til å medføre massevis av trafikk inn og ut av boligen av ulike håndverkere, og det er ganske sikkert ikke det riktige tidspunktet for å være innestengt i et hus uten bad i flere uker heller.
I påvente av at verden skal falle tilbake i mer velkjente former, er det likevel veldig mye du kan foreta deg, som uten tvil vil komme deg til gode den dagen livet kommer på skinner igjen og “prosjekt bad” kan settes ut i livet. For det er faktisk veldig mye sant i at god planlegging er halve jobben.
Når det er badet som står øverst på listen over planlagte gjøremål i heimen, kicker det velkjente ordtaket om at “hastverk er lastverk” inn med full tyngde – av den enkle grunn at selv små tabber i akkurat dette rommet, kan få store og fatale følger.
Og dette skjer dessverre, alt for ofte.
Utfra erfaringer Fagrådet for våtrom har gjort seg, er det ofte nettopp mangelfull planlegging på forhånd,eller at kunden ikke har fått bestemt seg helt og dermed forandrer mening halvveis i arbeidet, som gjør at ting går gæærnt når det bygges eller rehabiliteres baderom. Derfor er det å ha en skikkelig plan før oppstart alfa og omega, men hvor enkelt er det egentlig å finne nok tid til dette i en normal, hektisk hverdag med tusen andre ting å tenke på?
Nå derimot,- som verden på mange måter har stoppet opp, lite er på stell og dagene i mer eller mindre selvpålagt karantene kan bli både lange og kjipe for noen og enhver – NÅ har du kanskje sjansen til å foreta tidenes beste research!
Og da vil du i det minste, selv om selve byggeprosessen må settes på vent en stund, ved å bruke tiden smart, kunne ha en helt perfekt liten gulrot å glede deg til der framme et sted – i form av det optimale drømmebadet, bygd etter en usedvanlig grundig gjennomtenkt og fullstendig vanntett plan!

Det beste av alt er at du, i vår digitale tidsalder, kan foreta så godt som hele prosessen fra godstolen hjemme i stua – med beina på bordet om du vil, og at mye av jobben til og med kan være både morsom og underholdende.
For det fins en app og lure løsninger for det meste, også for innredning av bad. Med alle de nettbaserte verktøyene som bare ligger der ute og venter på deg, kan du boltre deg i det uendelige med å bygge ditt eget virtuelle baderom i 3D-format. Du kan også flislegge det, male, mikse og kombinere av hjertens lyst, eller prøve deg fram til hvilke armaturer som kommer til å ta seg best ut på badet ditt – bare ved hjelp av noen tastetrykk. Kult, ikke sant?

Tegn ditt eget drømmebad
Veldig mange leverandører av baderomsutstyr har etterhvert egne 3D tegneprogram liggende tilgjengelig på nettsidene sine. Her kan du selv prøve ut og finne fram til akkurat hvilke løsninger som vil passe best på ditt bad. Og dersom du syns det er vanskelig å pusle sammen alt helt på egenhånd, så fortvil ikke. Det sitter flinke folk i den andre enden som er klare til å hjelpe deg, enten du bare trenger noen tips og råd eller full drahjelp. Ikke vær redd for å bruke dem!

Legge fliser?
Det er mange som foretrekker å legge fliser på badet, men det er ikke alltid like enkelt å vite hva man bør velge og hvilke farger, størrelser, fasonger eller overflater som vil ta seg best ut på gulv og vegger.
Hos flere av fliskjedene finner du egne program for dette også, hvor du kan leke deg og prøve deg fram med hele sortimentet deres. På enkelte sider kan du i tillegg få opplysning om antall fliser du vil trenge og prisen på hele herligheten ved å oppgi riktige mål på området som skal flislegges.

Vil du heller male?

Foto: Adobe Stock

Da legger du bare turen innom hjemmesidene til de som produserer maling i stedet og ser hva de har å tilby i form av digitale verktøy som du kan bruke for å prøvemale badet i ulike farger og ha det gøy med, uten å bekymre deg for å søle så mye som en dråpe. Men du,- husk å bruke maling som er beregnet for våtrom da!

Og dette er bare noen av mulighetene som fins. Så let deg fram til noen egne favoritter og kos deg!

Viktig å huske på
Det fins visse kjøreregler som det kan være greit å ha i bakhodet når du skal benytte deg av digitale tegneprogrammer, sånn at du ender opp med et sluttresultat som faktisk vil fungere i virkeligheten.
Første bud er å være nøye med å bruke riktige mål.
Ta hensyn til størrelsen på rommet og tenk over hvilke elementer du skal ha plass til, som f.eks. vaskemaskin.
Sørg også for å plassere dører og vinduer akkurat der de skal være, og ikke glem å ta med i betraktningen at du skal ha plass til å bevege deg i rommet også.
En annen ting det er viktig å ta hensyn til, er hvor rør og avløp befinner seg, siden dette ofte er ting som det kan være vanskelig å endre på.

Finn de flinke folka
Den kanskje aller viktigste delen av forarbeidet når du planlegger å bygge eller pusse opp bad, er likevel å sørge for å håndplukke de riktige håndverkerne til å utføre oppdraget. Her er det mange som har gått på en smell i tiden, så det er viktig å holde tunga rett i munnen og å være selektiv.
I denne forbindelsen er det verdt å tenke på at det er flere enn deg som kan trenge en gulrot å strekke seg etter i disse tider.
Veldig mange håndverksbedrifter, i likhet med andre yrkesgrupper, sliter tungt om dagen. Dette er tiden da vi mer enn noensinne bør støtte opp om de seriøse, gode håndverkerne vi har, enten det måtte være den lille, lokale rørleggerbedriften, malerforretningen som ligger rett borti gata eller noen av de andre dyktige fagfolka som legger sjela si i å levere et skikkelig stykke arbeid. I mange tilfeller har enkelte av disse kjempet hardt i årevis allerede mot rimeligere, men ofte kanskje ikke nødvendigvis spesielt seriøse aktører på markedet, og nå er det tøffere tider enn noensinne.
Derfor oppfordrer vi alle til å i første rekke bruke disse, og aller helst de som er Godkjente våtromsbedrifter. Ring dem, snakk med dem, spør og grav, hent inn anbud, avtal oppdrag – og bestill aller helst de varene du trenger hos dem i tillegg.
Så kanskje vi får beholde dem i fremtiden også.

Lykke til!


Categories: Oppussing, UkategorisertTags: , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: