Har du ikke hørt om Våtromsnormen?


I den senere tid har det i hovedkvarteret til landets aller ivrigste våtroms-nerder, folkene i Fagrådet for våtrom, med stor glede blitt observert at selve hjertebarnet deres, Våtromsnormen, ved flere anledninger har fått navnet sitt nevnt i beste sendetid på TV, i forbindelse med promotering av Jon Almås sitt program, Praktisk info. Sånt begeistrer selvsagt entusiastiske fagfolk som brenner for det de holder på med, og det skaper også optimisme i forhold til at enda flere skal få øynene opp for det viktige budskapet de dag ut og dag inn prøver å nå ut til hele folket med, nemlig at bare et tørt våtrom er et godt våtrom.

Og så spør jeg deg som kanskje litt forvirret på sidelinja står: Har du hørt om Våtromsnormen?

Og er det i det hele tatt noe du trenger å ha hørt om?

Hvis du har et bad, har tenkt å pusse opp, eller har planer om å kjøpe eller selge bolig, er svaret ja. Det kan i hvert fall være lurt å vite litt om hva Våtromsnormen egentlig er for noe.

Våtromsnormen, eller Byggebransjens våtromsnorm ( BVN ) som er det korrekte navnet, er nemlig et veldig viktig redskap for håndverkere som skal planlegge og bygge eller renovere våtrom sånn at det blir gjort på en riktig og god måte.

I korte trekk er det et verktøy for alle fagområdene og alle aktørene som er involvert i nybygging eller renovering av våtrom, – eller ganske enkelt en detaljert bruksanvisning som forklarer våtromsbygging fra A til Å. Målsettingen er at alle bad og vaskerom i alle hjem, skal bygges på en sånn måte at de blir både funksjonelle, lengelevende og 100% vanntette. Pr. i dag er det beklageligvis fortsatt et godt stykke igjen før det målet er nådd.

Enten det skal bygges nytt eller pusses opp gammelt, så fins det regler vi må forholde oss til. Vi har Plan-og bygningsloven (PBL) som forteller oss hva vi skal og ikke skal, – og vi har Våtromsnormen som forteller oss hva vi bør og ikke bør. Det er det som er hele greia med normer,- de er ikke påbudt å følge, men det er veldig lurt å gjøre det likevel.

Mens ordlyden i loven ofte kan gi rom for slingringsmonn og bruk av skjønn, gir Våtromsnormen helt konkrete forklaringer på hvordan oppgavene skal løses for å få et 100% godt sluttresultat.

Ta en ting som f.eks. fall mot sluk. Loven krever at det skal være tilstrekkelig, men hva er egentlig tilstrekkelig?? Her er det Våtromsnormen kommer inn i bildet. Den har nemlig tolket kravene og omsatt dem til konkrete løsninger, sånn at enhver håndverker som er tro mot BVN, vil vite hvilke mål han har å forholde seg til – uten å behøve å bruke fantasien.

Byggebransjens våtromsnorm oppdateres årlig, så den er til enhver tid “up to date”, og selges i en abonnementsordning i internettutgave. Den består av i alt 6 kapitler med en rekke underkapitler, og det som ikke står skrevet om bygging av våtrom i den,- det er sannsynligvis ikke nødvendig å vite.

Men vet du hva som er det beste av alt?

Det er at du som vanlig forbruker egentlig ikke trenger å forholde deg til noe av selve innholdet i Våtromsnormen!

Den er beregnet på fagfolkene.

Derfor holder det i grunnen lenge at de du ansetter for å fikse badet ditt gjør det, mens det du bør sørge for, er å sette en Godkjent våtromsbedrift på jobben du skal ha gjort. Da skal du kunne være trygg på at de utfører arbeidet “etter boka”.

En Godkjent våtromsbedrift er nemlig en bedrift hvor både prosjektleder og håndverkerne har gjennomført kurs i Våtromsnormen. Med bestått eksamen får de et våtromssertifikat som bevis. I tillegg skal bedriften benytte og avtalefeste bruk av Våtromsnormen mest mulig. Det er forøvrig greit å være klar over at dette ikke nødvendigvis bestandig er like gjennomførbart i praksis, fordi det er stor forskjell på å jobbe med et nytt bad i forhold til et gammelt, både hva materialer og gamle/nye løsninger o.l. angår. Uansett skal den brukes så langt det passer.

Foto: Adobe Stock

Hvis du lurer på hvor det er du finner de godkjente våtromsbedriftene, så er det lett som en plett! Bare klikk deg inn på ffv.no og videre inn på ” Godkjente Våtromsbedrifter”. Her ligger de på rekke og rad alle som en. Og de er mange – faktisk ca. 1100!

I fjor, 2019, var forresten våtromsnormen 25 år, hvilket betyr at det var duket for jubileum.

Dersom man har holdt ut med ektefellen sin i et kvart århundre, så kan man som kjent feire et vel fortjent sølvbryllup. I Våtromsnormens tilfelle var det imidlertid avkommet av et fruktbart samarbeid som sto i sentrum, og ikke selve opphavet.

Det var i 1994 at Våtromsnormen så dagens lys for første gang.
Nå var ikke nødvendigvis de involverte parter bestandig like enige, hverken i selve barneoppdragelsen eller om hvem som skulle ha foreldreansvaret i dens første leveår, men det er som ellers i livet,- i løpet av 25 år er det mye som går seg til – og i dag er både SINTEF og FFV, som er de som har eierskapet til Våtromsnormen nå, skjønt enige og vel forlikte om det meste, også om det delte foreldreansvaret. Og ettersom årene har gått har Våtromsnormen vokst seg stor og har rukket å skape seg et svært godt rykte og en stadig voksende fan-skare.

BVN 25 år
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Det hører med til historien at mens de fleste 25 års- jubileer, enten det dreier seg om sølvbryllup eller andre ting, som oftest blir behørlig feiret med brask og bram, gikk Våtromsnormens jubileum relativt pent og rolig for seg, – med foredrag av gamle helter innen bransjen, kaffe og kaker. Kort sagt, det ble ikke akkurat noe fuktig lag, men det ville kanskje heller ikke ha tatt seg ut for en gjeng som flagger klart og tydelig viktigheten av at du skal “ha ditt på det tørre”…

Vi ønsker lykke til med de neste 25 årene til Våtromsnormen og til deg som forbruker med et klokt valg av håndverkere!

Categories: UncategorisedTags: , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: