“Lille speil på veggen der…”


rundt speil
Foto: Adobe Stock

Samme hvordan badet ditt ser ut, – om det er stort eller lite, nytt eller gammelt, stygt eller stilig,- så skal jeg vedde på at det i hvert fall er utstyrt med et speil.

Har du egentlig tenkt over hvilken viktig rolle nettopp dette speilet spiller for deg hver eneste dag?

Det er riktignok kanskje ikke bestandig det viser deg akkurat det du har lyst til å se når du møter deg selv i det en tidlig morgenstund, men om ikke annet så gir det deg alltid muligheten til å justere deg inn til en bedre versjon før du skal ut og møte resten av verden. Og de fleste av oss er innom det mange ganger daglig – enten det er for å sjekke sveisen, for å stusse barten, sette inn – eller ta ut kontaktlinser, beundre et nytt klesplagg, nappe ut et par uønskede hårstrå, eller for å fjerne sminke og ta tannpussen før leggetid – bare for å ha nevnt noe. Så, joda, det er ikke noe å lure på, speilet vi har over vasken på badet er et særdeles viktig element i livet vårt!

Foto: Adobe Stock

Speil er på ingen måte noen ny oppfinnelse, selv om det i likhet med de fleste andre ting har blitt videreutviklet og forbedret mange, mange ganger opp gjennom historien.

Vi mennesker har naturlig nok til alle tider vært opptatt av å kunne se hvordan vi selv ser ut, og helt siden våre tidligste forfedre oppdaget at det faktisk var de selv som stirret tilbake på dem fra vannpytten de bøyde seg gryntende over, har speilbildet vårt hatt evnen til å fascinere, forundre, glede, begeistre, irritere, bekymre – eller sjokkere oss, – alt ettersom.

Allerede omtrent 6200 år f. Kr. begynte steinalderfolk i Tyrkia å bruke biter av polert, svart vulkansk glass som speil, og funn fra utgravinger viser at også de gamle egypterne hadde sine varianter, i form av polert selenitt- krystall, rammet inn med treverk og på en fot av skifer.

Man regner med at også biter av kråkesølv har blitt brukt til formålet, mens kineserne, som ellers er kjent for å ha vært tidlig ute med å finne opp både det ene og det andre før resten av verden (nå sist corona-viruset), i tidligere tider brukte små krukker med vann for å speile seg i. Etterhvert som verden gikk framover og bronsen kom på banen, begynte de imidlertid å bruke dette til å lage speil av. Det eldste kinesiske bronsespeilet som er funnet er mer enn 3200 år gammelt.

Senere kom også, tradisjonen tro, de gamle grekerne og romerne på banen, først med bronsespeil og senere også med luksusutgaver i sølv og gull. Den gang som nå var imidlertid luksusutgaver på ingen måte billig moro og dermed noe som var forbeholdt overklassen. Romerne var forøvrig de som lanserte det første helfigurspeilet. Men det var mye jobb med disse metall-speilene. De krevde mer pussing og polering enn det som skal til for å holde en gammel veteranbil i godt hold, fordi metallet stadig oksiderte. Dessuten reflekterte de farger og detaljer relativt dårlig, så spesielt funksjonelle var de ikke.

Året 1279 skjedde det revolusjonerende ting, da Franciscan John Pekam fant ut at man ville få et langt bedre speilbilde ved å benytte en glassplate med et tynt lag smeltet,reflekterende metall på baksiden. Og dermed var grunnlaget for det første ordentlige speilet, sånn som vi kjenner det i dag, lagt.

Fra 1500- tallet ble det fart på sakene for alvor. I første omgang var det fremfor alt Venezia som sto for speil-produksjonen og som kontrollerte markedet. De venezianske glassmestrene voktet vel på hemmelighetene sine – og det var harde bud. Lederne i bransjen fikk forbud mot å forlate landet, og dersom noen tok sjansen likevel, var det med livet som innsats.

Fordi det fremdeles var en del plunder og heft forbundet med å lage store speilflater av god kvalitet, la produsentene derfor ofte sjela si i å gi dem et desto mer eksklusivt rammeverk i stedet. Derfor består mange av speilene fra denne perioden av mer ramme enn speilglass.

Den mest berømte storforbrukeren av speil gjennom alle tider, må vel kunne sies å ha vært selveste “Solkongen”, Ludvig 14, som sikkert ga de fleste av sine samtidige aristokratiske venner skikkelig hakaslepp da de fikk se den fantastiske speilsalen som han hadde latt bygge i det gedigne partypalasset sitt i Versailles. Den sagnomsuste speilsalen til gode gamle Ludde inneholder ikke mindre enn 357 speil, og historien kan fortelle at for å få gjennomført oppføringen av den, bestakk han tre venezianske håndverkere innen speilbransjen og fikk dem brakt til Frankrike. Der ble det produksjontekniske forbedret sånn at det ble mulig å lage større speil enn det som hadde vært tilfelle før, og – Voila! – Solkongens våte speilsal-drøm var et faktum!

Den franske produksjonsmetoden forble deretter uendret fram til 1835, da den tyske kjemikeren Justus von Liebig oppdaget at et metallisk sølvbelegg ville gi et mye bedre speilbilde. Og med denne oppfinnelsen var det moderne speilet født!

Gjennom tidene har speilet også vært forbundet med mye mystikk, overtro og mange myter. I flere hundreår trodde mange at det var en port til en annen verden, mens andre mente at avbildninger fanget sjelen din, sånn at hvis du knuste et speil så knuste du samtidig en del av deg selv. Herav kommer myten om at det betyr sju års ulykke å knuse et speil, og også om at vampyrer ikke har noe speilbilde – fordi de mangler sjel.

Ettersom årene har gått og vi har fått ristet av oss det meste av gammel overtro, har utvilsomt speilet mistet litt av sin magi, selv om det med feil lyssetting på en “bad hair day” nok fortsatt kan ha evnen til å sette en støkk i noen og enhver av oss.

Uansett er speilet på badet ditt fortsatt mye mer enn bare en tilfeldig gjenstand. Dersom du har et lite bad f. eks. – har det evnen til å få rommet til å virke større enn det virkelig er. Det har også den egenskapen at det reflekterer lyset,- noe som også har mye å si for romfølelsen.

På en god dag kan det til og med faktisk få deg til å stråle!

I tillegg til nytteverdien, kan et speil også fylle rollen som et flott dekor-element som løfter badet til nye høyder hvis vi velger det rette.

linn bad
Et flott speil kan gjøre mye med rommet.
Foto: Linn bad

Det kan imidlertid være lurt å tenke gjennom hvilke løsninger som vil være mest praktisk hjemme hos deg hvis du er på jakt etter et nytt speil til badet.

Har du et lite bad, kan et speilskap være en god ide for å gi mest mulig plass til oppbevaring.

Med speilskap får du mer plass til oppbevaring.
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Skulle du likevel ha mer lyst på et rundt speil, noe som er veldig trendy nå om dagen, så kan det være greit å vite at enkelte av disse også kan fås som skap.

Hvis du har små barn i huset og det blir mye vannsøl, kan det kanskje være lurt med et speil som ikke går helt ned til servanten,- med mindre du er veldig glad i å pusse glass.
Og er dere mange i familien, kan muligens et stort vegg til vegg-speil være tingen, sånn at flere kan bruke det samtidig.

speil
Foto: Adobe Stock

Mulighetene er nærmest uendelige og du kan få speil som er skreddersydd til akkurat ditt bad, uansett hvilken form og størrelse du ønsker.

En stor andel av speilene som er på markedet i dag, har integrert belysning. Dersom du velger et slikt er du sikret godt lys, i tillegg til at det tilfører badet et spennende og dekorativt element. Det er imidlertid viktig å passe på at det du velger er godkjent for bruk i våtrom.

Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Og om du skulle ha lyst på noe som er litt mer ekstraordinært, så kan du jo gå for et såkalt smartspeil, som er utstyrt med lysdimming, antiduggknapp og egen Bluetooth innebygget høytaler.
Eller du kan gjøre som Google-ingeniøren Max Braun, som rett og slett snekret sammen sitt eget speil av ulike duppeditter han fant i vanlige butikker,- et toveisspeil, en LED-skjerm, et kontrollkort, en bryter, noen kabler og TV-pinnen Amazon Fire TV Stick.
Det kreves riktignok en god porsjon teknisk kunnskap, men da sitter du også igjen med et speil som gir deg dato, klokkeslett, værvarslet og dagens viktigste nyheter sammen med bildet av morrafjeset ditt!

Lykke til!

Categories: UncategorisedTags: , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: