Noen lyse ideer til riktig belysning på badet


Leppestift på speil
Foto: Adobe Stock

Har du en eller annen gang våknet opp på et hotellrom, tuslet ut på badet, sett deg selv i speilet og med sjokk og vantro lurt på hvordan i all verden det kan ha seg at du brått har blitt seende ti år eldre ut bare i løpet av natten..? Og kanskje du har forsøkt å fikse på fasaden med make up, bare for å oppdage at det er kul umulig dersom du ikke utfører prosessen foran vinduet eller i en ørliten flik av speilet der lyset faktisk faller riktig. Det er på ingen måte noe ukjent fenomen, i hvert fall ikke for undertegnede.

I så fall kan det være greit å vite at ikke nødvendigvis bestandig det er DEG det er noe galt med, – eller speilet. Ganske ofte, eller i det minste av og til, er det rett og slett belysningen. Lyssetting av speil kan nemlig gjøre utrolig mye fra eller til. Det kan få deg til å føle deg som en diva – eller som en katastrofe. Særlig hvis du ikke akkurat er tjue år lenger. For en av livets harde realiteter er at jo eldre vi blir, jo bedre og riktigere lys blir vi avhengige av, ikke bare for å se rimelig brukbare ut, men for i det hele tatt å ha noe særlig gangsyn..

Derfor,- når du skal pusse opp badet, – planlegg plassering og behovet for lyspunkter grundig på forhånd, sånn at du i hvert fall slipper å gå på en smell på hjemmebane.

Tenk nøye gjennom hvor mye du egentlig bruker dette rommet til og hva slags belysning du vil kunne komme til å trenge. Tenk på at den skal dekke alle behov, til alle døgnets tider og gjennom alle årstider. Det er her du skal møte deg selv i speilet hver eneste morgen, her skal du barbere eller sminke deg – alt ettersom. I tillegg drømmer du kanskje også om lange, velgjørende opphold i badekaret, om velvære og egentid i dempet belysning…

Og ikke for å ødelegge stemningen, men av og til kommer du garantert til å trenge godt arbeidslys også,- som når det skal gjøres rent.

Videre kan det være greit å ta med i betraktningen hvilke farger du har tenkt å ha på badet. Husk at mørke fliser og innredning, som går igjen på mange bad i dag, stjeler mye lys.

En annen ting du er nødt til å tenke på, er hvilke typer armaturer du faktisk har lov til å benytte på et baderom og hvor de kan plasseres. For badet er ikke som de andre rommene i huset, hvor du kan hekte opp lamper i hytt og gevær etter eget ønske. Her er det klare regler å forholde seg til.

Et bad deles opp i ulike soner, alt etter hvor stor fuktpåkjenningen er. Og for å si det enkelt,- jo større muligheter for vannsøl, jo strengere krav gjelder. I sone 0, f.eks., som er oppe i badekaret eller inne i dusjen,- det er ikke der du plasserer stikkontakten. I taket (sone 3) derimot, har du større valgfrihet.

kapslingsgrader for våtromssoner

Med mindre du har lyst til å lese deg opp på alt som har med IP-grader og våtromsoner å gjøre, foreslår jeg at du rådfører deg med en elektriker allerede tidlig i planleggingen og sparer deg selv for mye hodebry og relativt heavy lesning. Du er uansett forpliktet til å benytte kvalifiserte fagfolk til alt det elektriske arbeidet. Det er de som kan dette og som kjenner regelverket, og de gir deg mer enn gjerne både gode råd og klare advarsler.

I disse netthandel-tider er det også viktig å være klar over at dersom du skulle ha funnet DE kule lampene på nettet, så er det ikke nødvendigvis sikkert at de tilfredsstiller kravene som gjelder her i landet med hensyn til CE- merking og nasjonale forhold. Så sett deg enten skikkelig inn i gjeldende regler – eller spør elektrikeren på forhånd, så slipper du å i verste fall å bli sittende igjen med en knallfin drømmelampe som han nekter å montere.

Hvor mange lyspunkter du har behov for på badet, vil selvsagt avhenge mye av størrelsen på rommet. Downlights i taket er alltid en sikker vinner, men hvis badet er lite, bør du kanskje begrense det til noen få nær vasken og ikke pepre taket med dem, eller rett og slett gå for en enkelt taklampe i stedet.. Med tanke på både trøtte morgenstunder og framtidige velvære-stunder i badekaret, vil det uansett være gull verdt å få installert lys med dimmere, sånn at du selv kan velge den lysstyrken du har behov for til enhver tid.

Baderom i gråtoner
Foto: Adobe Stock

Fargen på lyset du velger har også stor betydning, særlig i rom hvor det ikke slipper inn dagslys. Temperaturen på det bør ikke være hverken for kald eller for varm, men mest mulig naturlig, sånn at hudfargen din blir seende riktig ut.

Så til det som sannsynligvis vil komme til å gå deg aller mest på nervene dersom det ikke er på stell, – lyssettingen av speilet.

For å få et godt speilbilde er er det viktig med motlys, sånn at du unngår skyggevirkning i ansiktet. Det ideelle er derfor lamper på begge sider av og/eller over speilet. Pass på at lyskildene plasseres slik at du ikke blir blendet og sånn at de ikke lager skygger.

Ellers går verden fort framover – også på speilfronten, og det blir stadig mer vanlig med lys som er integrert i selve speilet.

Speil med lys
Foto: Adobe Stock

Det finnes også modeller på markedet som gir mulighet for å tilpasse både fargetonen og styrken på lyset via et innebygd touchpanel.

Såkalte LED-strips kan også være fint å bruke på badet, både for å skape effekter ved å lyssette enkelte områder og for stemningens skyld.

Og skulle du ønske enda mer lys, så kan du jo velge et servantskap som er utstyrt med belysning. Eller hva med en dusj med LED-lys i valgfri farge?

Foto: Adobe Stock

Uansett hvilke belysnings-løsninger du velger å gå for til badet ditt, bør du sørge for å ha tenkt grundig gjennom saken og planlagt skikkelig på forhånd, sånn at kursen er staket ut før de ulike håndverkerne går i gang med jobben. Det er ikke nødvendigvis bestandig så enkelt å gjøre endringer underveis dersom du skulle finne på å ombestemme deg.

Husk også å sørge for å få samsvarserklæring fra elektrikeren som viser at jobben er utført i henhold til forskriftene. Dette er viktig hvis du f.eks. skal selge huset en dag.

Og viktigst av alt,- ALDRI tull med strømmen på badet på egenhånd,- i verste fall blir det det siste du gjør!
Lykke til og god helg!

Categories: UkategorisertTags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: