Gode baderomsråd til barnefamilier


badende barn
Foto: Adobe Stock

Dersom du har barn – eller har planer om å få det, så er dette noe som bør tas med i betraktningen hvis/når du skal pusse opp badet.

Det er på ingen måte sånn at du skal behøve å gjøre badet om til et eneste stort leke- og badeland, men det er enkelte faktorer som er viktig å tenke på og ta med i planleggingen, både av sikkerhetshensyn og av rent praktiske årsaker.

Først og fremst bør du sørge for at badet er et trygt sted å være, også for nysgjerrige smårollinger på kontinuerlig jakt etter eventyr i form av alt fra eksperimentering med vann til innholdet i sminkepungen til mor – og med en egen evne til å rote seg opp i de mest uforutsigbare situasjoner så snart du snur ryggen til.

Barn og leppestift
Foto: Adobe Stock

En ting er at de kan omskape badet til noe som ligner et lite helv…. i løpet av bare et kort ubevoktet øyeblikk,- noe helt annet er at de i verste fall kan skade seg alvorlig.

En av de tingene som det er aller mest nødvendig å være obs på med unger i huset er temperaturen på varmtvannet. Siden barn har tynnere hud enn voksne, får de dermed også lettere brannskader, så sørg for at alle armaturer har skoldesperre og temperaturbegrensning,- det er en av de viktigste investeringene du kan gjøre for å unngå ulykker som kan få alvorlige konsekvenser.

Unger hopper, spretter og løper – dagen lang. Ofte ender det med knall og fall, og blåmerker og småskrammer er i grunnen en del av hverdagen deres. Glatte baderomsgulv er imidlertid ikke det beste stedet å gå inn for ufrivillig landing. Harde fliser, baderomsinnredninger med skarpe hjørner, metall og porselen,- det er mye på et bad som kan forårsake større skader enn et lite skrubbsår. Derfor er det viktig å gjøre gulvet mest mulig sklisikkert, enten ved å velge sklisikre fliser eller belegg, eller ved å benytte gulvmatter beregnet for formålet.

Vær også nøye med å holde alle medisiner og andre potensielt skadelige remedier innelåst og utilgjengelige for nysgjerrige småtasser.

Tenk grundig gjennom hvor ting plasseres i hyller og skap, sånn at ungene enkelt kan få tak i det de trenger på egen hånd, men ikke når opp til det det de ikke skal røre.

En annen liten ting som også er verdt å tenke på, er den evnen små barn har til å låse seg inne og ikke klare å komme ut igjen ved egen hjelp. Som firebarnsmor snakker jeg av erfaring,- mye erfaring…

Et greit lite tips for å spare seg selv for mye ekstra frustrasjon og rabalder, er å ganske enkelt henge nøkkelen på en krok ved siden av døren, utenfor rekkevidde for småtassene, sånn at de som føler behov for privatliv og mestrer låsemekanismer har enkel tilgang til den og de som ikke gjør det ikke får tak i den.

Invester i baderomsmøbler som tåler en trøkk, sats på kvalitet. Det er ikke til å komme fra at det er få ting som sliter så hardt på et hus som unger. Bråker gjør de også, så ikke bare bør du gå for kvalitetsmøbler, du bør sørge for at de er utstyrt med softclose i tillegg – for å unngå at små fingre kommer i klem, men også for ditt eget velværes skyld.. Det samme gjelder forøvrig toalettsetet.

Dersom det er mange i familien og køen er lang foran baderomsdøra når morgenstellet skal gjøres unna, kan det tenkes at det kan være praktisk med en ekstra servant. Det fins mange ulike baderomsinnredninger med dobbeltservanter på markedet, så har du plass og mulighet, kan dette være en smart investering for å sikre et mer effektivt morgenrush.

badeender
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Det kan også være mye god økonomi å installere berøringsfrie servantkraner, som stenger av seg selv etter noen sekunder, siden unger veldig ofte elsker å leke med vann.

Foto: Adobe Stock

Og med barn som er glad i å leke med vann, følger ofte mye vannsøl, også på områder av badet som vanligvis regnes for tørre soner. Det er i det hele tatt utrolig hva små gullunger kan klare å få ut av en skvett med vann og hvor de kan få det til å havne. Derfor er det ekstra viktig å sørge for at baderomsgulvet har tilstrekkelig fall mot sluket. Fagrådet for våtrom anbefaler 1 cm fall pr. meter på hele gulvet og det dobbelte i dusjsonen.

Med disse rådene på plass,- kos deg med badeenglene dine og gled deg over glade unger som plasker, spruter og hviner av fryd i trygge omgivelser!

badeand
Foto: Anne-Sofie Tjerbo
Categories: UkategorisertTags: , , , , ,

Leave a Reply

%d bloggers like this: