Trender som kommer og trender som går..


Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Når man har tenkt å skrive litt om de hotteste nyhetene og trendene på baderomsfronten, burde man nok ideelt sett først ha avlagt et besøk på Cersaie,- den store flis, bad, glass- og interiørmessen som hvert år finner sted i Bologna, for å vite hva en prater om. Etter å ha googlet “Baderomstrender 2019” har jeg skjønt at det er det som gjelder. Men siden det toget gikk allerede i fjor og det neste ikke går før til høsten, ble alternativet å ta lettvint-varianten. Derfor har jeg besøkt noen VVS-butikker og foretatt en nett-surfetur innom en del av de som faktisk har vært der i stedet, for å se hva som rører seg på markedet. Det funker i grunnen helt greit det også, selv om det naturligvis ville vært mye kulere med en aldri så liten svipptur til Italia.

Etter å ha pløyd meg gjennom x antall uttalelser fra trendeksperter og interiørkonsulenter med kunnskap om faget, sitter jeg igjen med en del fellesnevnere for hvordan drømmebadet anno 2019 bør se ut for å være helt i tråd med tiden – og ikke så rent lite ønskeliste-stoff på egne vegne…

Det viktigste stikkordet er velvære.
Fra å være et rom hvor vi vasket oss, pusset tenner og gjorde vårt fornødne, har badet i årenes løp gått over til å bli det stedet i huset hvor vi “søker å finne ro og pusterom i en hektisk hverdag. Hvor vi kan låse døra bak oss, stenge verden ute og nyte spa-følelsen hjemme” – i følge overnevnte forståsegpåere. Dette høres skikkelig forlokkende ut, spør du meg! Likevel kan jeg ikke hjelpe for at det sniker seg inn en bitteliten tanke om hvor de har gjort av barna midt oppi all denne herligheten…

Selv har jeg friskt i minne årene som småbarnsmor på åtti- og nittitallet, da bare det å foreta et kjapt dobesøk i fred og ro var utfordrende nok, og iherdige innbruddsforsøk og kontinuerlig hamring på døra var en del av dagsordenen. Hvor lange, saliggjørende opphold i badekaret var en utopisk drøm og ordet «spa» var ensbetydende med det å grave i hagen. Men kanskje det bare var meg, eller kanskje det rett og slett bare var badet mitt som ikke innbød til de helt store sanseopplevelsene. For selv om det både hadde vegger bekledd med wannabe-marmor og toalettsete innhyllet i rosa pels, så bar rommet også mesteparten av tiden umiskjennelig preg av å være bruksområde for alle de sanitære gjøremålene til en familie på seks.

Apropos marmor… Selv om jeg personlig gjorde meg ferdig med den for godt da jeg rullet over veggene på badet med lysegul våtromsmaling en eller annen gang utpå nittitallet, er den still going strong, kanskje mer enn på lenge. Naturlige materialer generelt er noe vi ser mye av i år, som stein, glass, treverk og betong.

Foto: Adobe stock

Mer farger
Det glatte og kritthvite kan godt få ta seg en liten pause nå, til fordel for lunere farger, gjerne matte og duse. Naturfarger som grønt, brunt, grått og gyllent er noe som går igjen mye, i tillegg til ulike blåtoner og litt sånn støvete rosa.

Foto: Anne-Sofie Tjerbo
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

 

Fliser
På flisfronten holder fortsatt store fliser stand, ofte mørke i forskjellige nyanser av grått, men også i lysere pasteller i grønt og blått.

Grå fliser
Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Videre er historiske fliser veldig i skuddet, sammen med hexagon-formede og  smale, rektangulære fliser lagt i fiskebeinsmønster.

Når det kommer til utstyret er du helt innafor dersom du velger bollevask, frittstående badekar – gjerne i matt materiale, eller en dusjløsning med store, rene glassflater.

Foto: Anne-Sofie Tjerbo
Foto: Adobe stock


Et farget toalettsete kan også være med på å gi den riktige touchen til badet ditt.

toalett med svart toalettsete
Foto. Anne-Sofie Tjerbo


Baderomsmøblene er ofte stilrene og enkle i formen. Alle de jeg har tatt en nærmere titt på er også herlig funksjonelle og selv til et lite bad kan du finne masse flotte møbler med maksimal utnyttelse av plassen.

servantskap
En liten perle av baderomsmøbel for deg som liker litt mykere linjer. Foto: Anne-Sofie Tjerbo


Selve finishen setter du med grønne planter, kanskje litt kult stæsj og stilige detaljer som f. eks. armaturer i matt svart, messing eller gull.

Stilige italienere på rad og rekke. Foto: Anne-Sofie Tjerbo


Den viktigste og herligste trenden av alle må vel imidlertid være at det egentlig ikke fins noen regler. Alt er lov! Som før nevnt er stikkordet velvære, og på ditt bad er det ditt velvære som gjelder! Så gjør rommet til ditt eget, miks og match med farger, former og materialer som du liker, enten du foretrekker det mørkt eller lyst, enkelt eller frodig.

Men ta deg god tid til å planlegge og tenk langsiktig når du skal pusse opp badet ditt. Husk at det skal vare i mange år,- det skal ikke nødvendigvis de nyeste trendene. Derfor er det lurt å velge farger, materialer, smarte løsninger og en stil du kan tenke deg å leve med i lang tid framover.

Helt til slutt – en liten påminnelse fra Fagrådet for våtrom: Sørg for all del for å gjøre det vanntett! For det  hjelper ikke mye å ha århundrets drømmebad hvis det lekker som en sil og får huset ditt til å råtne på rot!

 

Categories: UkategorisertTags: , , , , ,
%d bloggers like this: