Armaturer til glede – eller besvær


Foto: Anne-Sofie Tjerbo


Etter at internett har blitt allemannseie og hele verdens store lekegrind, har det åpnet seg uendelige muligheter, ikke minst når det gjelder shopping. Og vi handler på nettet som aldri før. Mens vi før i tiden gjerne kjøpte baderomsutstyret vårt i nærmeste VVS-butikk eller via rørlegger’n, kan det hende at vi nå finner et langt mer forlokkende utvalg og bedre tilbud veldig langt hjemmefra. Med hele kloden som markedsplass øker imidlertid også sjansen for å gå på en smell, så dersom du foretrekker å handle det du trenger på nett, er det et par ting du må være klar over.

Produktene du kjøper til badet ditt skal alltid være egnet og godkjent til bruk i Norge. Dette er spesielt viktig når det gjelder blandebatterier – eller armaturer.

Hvitt, vakkert – og helt innafor. Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Fordi vanntrykket vårt skiller seg fra de fleste andre landene i Europa ved at det er noe høyere, vil ikke alle produkter som tilbys på markedet nødvendigvis være tilpasset norske forhold, noe som fort kan forårsake lekkasje med påfølgende skade på boligen din.
Dessuten er det et ubestridelig faktum at det rett og slett fins mye ræl der ute som ikke bestandig holder mål – eller vann. Eller er det det utgir seg for å være.
Uten at jeg skal nevne navn, så finnes det land som gladelig produserer piratkopier av bl.a. dyre, kjente merkevare-armaturer på løpende bånd,- og akkurat som de nesten ekte Louboutin-skoene jeg kom i skade for å bestille på nettet en gang, kan de se feiende flotte ut. Men mens fottøyet mitt ikke forårsaket større skade enn noen riper i nettvett-stoltheten – i tillegg til at de stinket som et lakkeringsverksted uten snev av ventilasjon i minst fjorten dager etter ankomst og er umulige å gå i, vil en tappekran som seiler under falskt flagg, både kunne forårsake vannskader og utskille tungmetaller, noe som igjen kan ødelegge både huset og helsen din. Og det vil du ikke.
For er det noe du ikke har lyst til så er det at vannkranen din skal servere deg en coctail med et touch av bly og et hint av kadmium hver gang du bare ønsker deg et glass deilig, rent, friskt vann. Og kanskje springe lekk i tillegg…

Heldigvis har vi folk som prøver å passe på oss.

Sånn som f. eks. Direktoratet for byggkvalitet, som nylig avsluttet et tilsyn med tappearmaturer som omfattet 27 firmaer og 228 produkter. De ble vel ikke akkurat fra seg av begeistring over resultatet, og det ble sikkert ikke de som ble sjekket heller, for bare 3 av de 27 firmaene hadde alt i orden og 86 armaturer ble fjernet fra markedet. Mye av problematikken gikk rett og slett på feilmerking av produktene. Mer om denne undersøkelsen – og om kravene som stilles til dokumentasjon av armaturer kan du forøvrig lese om hvis du klikker deg inn på: dibk.no

tappearmatur i messing
Morgenstund får gull i munn med gyllent, kvalitetssikret armatur. Foto: Anne-Sofie Tjerbo
innebygd dusjarmatur
Og hvis du vil så kan du jo (nesten) matche kranen din med et skikkelig kult dusjarmatur. Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Den gode nyheten for deg som har funnet drømmekranen din, men som kanskje sitter og klør deg litt i hue og lurer på om den er trygg å bruke, er at Sintef sitter på svaret! Det er nemlig de som tester og godkjenner armaturer i Norge, og alle de som har sluppet gjennom nåløyet vil du finne på listen deres på: sintefcertification.no Og den listen er lang – så selv om favoritten din mot formodning skulle glimre med sitt fravær her, så burde mulighetene være store for å kunne gjøre et klokt og minst like godt andrevalg. Lykke til!

tappearmatur
Snasent italiensk armatur for deg som vil ha det lille ekstra, men ikke helt klarer å bestemme deg for om du vil ha det i sølv eller gull.. foto: Anne-Sofie Tjerbo

Med dette ønsker jeg på vegne av meg selv og FFV alle en strålende fin og TØRR 17. mai i morgen! Hipp hurra!

foto: Anne-Sofie Tjerbo

Bare for ordens skyld,- alle armaturene som er avbildet i dette innlegget har sitt fullstendig på det tørre, og er godkjent for bruk i Norge.

Categories: UkategorisertTags: , , , , ,
%d bloggers like this: