Fagrådet for våtrom – hva i huleste er det?


Fagrådet for våtrom logo.

Dersom du har planer om å bygge eller pusse opp bad, er det svært sannsynlig at du har tilbragt en del tid på Google for å se hva som rører seg på markedet. I den forbindelse er det gode muligheter for at du også har støtt på betegnelsen FFV, eller Fagrådet for våtrom som forkortelsen står for. Kanskje har du lurt på hvem det er og hva som skjuler seg bak logoen deres og hvis du har tatt deg bryet med et søk, vil du ha kommet fram til at «Fagrådet for våtrom er en tverrfaglig og uavhengig medlemsorganisasjon som har som ideell oppgave å bidra til å redusere våtromsskader». Muligens tenker du som meg, – at dette høres en smule …eh ..tørt ut, men la oss ta dem nærmere i øyensyn og kikke litt på hva de holder på med i det daglige. For arbeidet de gjør er superviktig både for deg og badet ditt, og når Fagrådet sier noe, så er det lurt å høre etter. De har nemlig kun gode hensikter og en eneste misjon,- å jobbe for at alle våtrom, ditt også, skal bygges riktig første gang, sånn at det holder seg tørt og lekkasjefritt i uoverskuelig fremtid.

Hvem er de?
I Sintefbygget på Blindern, opp ei trapp og inn ei dør, – det er der du finner dem, – Cato, Bjørn, Monica og Ina i Fagrådet,- fire skikkelig hyggelige folk med hver sine oppgaver og stor faglig kompetanse på hvert sitt felt. Her tas det daglig små og store sjefsavgjørelser og kloke hoder legges i bløt for å klekke ut nye framstøt. Det holdes styr på medlemsbedrifter, det administreres kurs – og jevnt og trutt trafikkerer mailer ut og inn. Innimellom galer en våryr gjøk og muntert fuglekvitter brer seg i lokalet, så man nesten kan få inntrykk av at det er hos Norsk Ornitologisk Forening man har havnet, og ikke hos FFV, men er det bare ringelyden på fagsjefens telefon som varsler om at han har en ny henvendelse på trå´n.
I travle tider kan dette føre til et jevnt tilsig av vårstemning hele dagen igjennom, for en av hovedoppgavene til FFV er nettopp kommunikasjon med både medlemsbedrifter og andre bransjefolk, og det er stadig noen som lurer på et eller annet. Mange av henvendelser dreier seg naturlig nok om regelverket og hvordan dette skal tolkes, – det være seg fra de som planlegger et prosjekt til de som utfører det. Det kommer også endel spørsmål fra privatkunder angående hva slags dokumentasjon de bør sikre seg på utført arbeid og av og til en og annen oppringning av typen: «Du, nå skal du høre her, altså jeg har ALDRI opplevd maken…» Da kan det med stor sannsynlighet forventes at det det er noe som har gått riv, ruskende gæærnt et eller annet sted, og at det er behov for fagrådlig bistand, tips og veiledning. – De store gladsakene finner nok ikke så ofte veien hit inn, – sier fagsjefen med et lite smil. Det er i grunnen veldig sjelden vi får høre noe om alle de prosjektene som faktisk har gått bra…

Bjørn og Cato

          “På kjøretøyet skal storfolk kjennes”. Gutta i Fagrådet gir full gass!

Helt siden starten i 1992, da de ulike håndverksforeningene hadde sett seg mektig lei på den store mengden vannskader her i landet, ofte grunnet slurv og slendrian i byggebransjen, og derfor trommet sammen til møte hvor de samlet seg til et felles råd, har Fagrådet for våtrom jobbet utrettelig for å få til en bedring på området. Noe av det første de iverksatte etter å ha stablet styre og stell på beina, var å begynne på jobben med å snekre sammen det som et par år senere skulle komme til å bli selve hjertebarnet deres – Våtromsnormen, som forresten ikke er noe barn lenger, men allerede har rukket å bli en fullvoksen 25 åring.

Våtromsnormen
er enkelt fortalt en slags kokebok for håndverkere, eller Fagrådets egen Schønberg Erken om du vil, – en komplett samling oppskrifter på hvordan et våtrom skal planlegges og bygges på en forskriftsmessig og god måte.

LOGO_BVN_FARGER for WEB


Godkjente våtromsbedrifter

Et av målene til FFV er å øke antallet godkjente våtromsbedrifter, dvs.
bedrifter som har sitt på det tørre med hensyn til våtromssertifisering og skolering. Pr i dag er antallet ca. 1100, men de ønsker seg flere. Mange flere, for en bedrift med godkjent-stempel fra Fagrådet for våtrom står for kvalitet og seriøsitet, noe som er sårt tiltrengt i en ikke alltid like vanntett bransje.
For å få betegnelsen godkjent våtromsbedrift, med de pliktene og rettighetene det medfører, må følgende kriterier oppfylles:
Firmaet må ha våtromssertifisert leder og fagarbeidere. Det må følge Våtromsnormen og kontraktfeste denne i størst mulig grad. Videre forpliktes det til å holde seg oppdatert på den via løpende abonnement.

Det er forøvrig ikke bare håndverksbedrifter som kommer inn under ordningen, men også takstfolk.

En av de andre målsettingene til FFV er å bevisstgjøre deg som forbruker på viktigheten av å være selektiv i forhold til hvem du velger å la få lov til å gyve løs på badet ditt og de oppfordrer deg derfor på det sterkeste til å benytte deg av godkjente våtromsbedrifter. På hjemmesiden deres, ffv.no finner du en liste over hele hurven, så ta turen innom for en sjekk, så slipper forhåpentligvis DU å ta den der fortvilte telefonen i ettertid for å søke nødhjelp.

Men – fortell dem gjerne om den GODE opplevelsen din, om badet som ble 100 prosent vellykket, om vann som renner perfekt ned i sluket eller om den flinke håndverkeren som både tørka av seg på beina og utførte en glimrende jobb!
Da får folka i Fagrådet en ekstra bra dag på jobben og fagsjefen kommer helt sikkert til å kvitre av glede i kor med småfuglene på telefonen sin!

20190412_121554 (5)
Categories: Ukategorisert
%d bloggers like this: