Grønne gleder på badet – og i verdensrommet


Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Enten du har grønne fingre eller ei, så har du i hvert fall sikkert i likhet med de aller fleste av oss et eller annet slags forhold til potteplanter. I følge trendsetterne skal disse nå i større grad enn før også inn på baderommet, og syns du at badet ditt virker litt kjedelig, skal det kanskje ikke mer enn et par grønne innslag til for å kvikke det opp. Du trenger ikke nødvendigvis å gjøre hele rommet om til et Amazonas i miniatyr – med mindre du føler for det, men det er ikke til å komme forbi at i tillegg til at en og annen grønn fargeklatt bestandig pynter opp, så skaper det også trivsel for kropp og sjel. Dessuten får du jo alltid noen å prate med – eller et velsignet ukritisk publikum dersom du liker å dra noen arier i dusjen…

En ting er trivsel og estetikk, noe annet som også absolutt er verdt å ta med i betraktningen er at dersom du velger de riktige, kan faktisk planter bidra til å rense lufta i huset ditt for skadelige stoffer, og dermed gi bedre inneklima.
Nettopp vekster som har disse egenskapene har NASA i samarbeid med ALCA (Associated Landscape Contractors of America) forsket på og laget en liste over, – først og fremst med tanke på bruk på romstasjoner ( NASA clean air study).
For du vet, – hvis du sitter parkert i en blikkboks langt uti verdensrommet, så er det ikke bare å slenge opp døra for å slippe inn frisk luft hvis du er litt tung i hue en dag, og da vil det være veldig praktisk dersom noen planter kan løse problemet for deg,- som små, grønne, selvgående renseverk.

Det er imidlertid ingenting i veien for at vi allminnelige jordboere også kan dra nytte av forskningen til NASA, og alle plantene på 20 på topp- listen deres er velkjente og lett tilgjengelige for de fleste. En stor andel av disse er også godt egnet til å bruke på badet, fordi de opprinnelig kommer fra tropiske strøk og derfor trives i et relativt fuktig og varmt miljø. Her er noen gode eksempler på slike planter:

SVIGERMORSTUNGE (Sansevieria trifasciata) er en seiglivet sak som tåler en trøkk, både i form av tørke og lite lys. Den liker dessuten å leve med røttene i trange kår, så den bør ikke pottes om for ofte. Unngå å plassere den i for sterk sol. Hvis den trives veldig godt, kan den få blader på godt over en meter.

Svigermorstunge
Svigermorstunge er planten du lykkes med selv om alt annet skulle finne på å gå rett i dass! Foto: Anne-Sofie Tjerbo

EFØY (Hedera helix) er egentlig en klatreplante, men det som er fint med klatreplanter er at de som oftest funker like bra som hengeplanter. Eføyen vil gjerne beskyttes mot sterk sol, ellers er den relativt grei å ha med å gjøre, og krever ikke stort mer mer enn en skvett vann , litt gjødsel og en lett dusj med jevne mellomrom. Du får den i mørkegrønn, lysegrønt eller tofarget versjon.

Eføy
Eføy Foto: Adobe Stock

FREDSLILJE (Spathiphyllum wallisii) scorer høyt på listen over vekster med luftrensende egenskaper og er en populær, lettstelt, og frodig plante med flotte, hvite blomster. Plasser den på en lys plass, men uten direkte sol og gi den relativt mye vann, så blomstrer den gladelig hele sommeren.

Fredslilje i fredelige omgivelser på kontoret til daglig leder i FFV. Foto:Anne-Sofie Tjerbo

GRØNNRENNER(Chlorophytum comosum) er en skikkelig retroplante, en god gammel kjenning som alle som har levd noen år garantert vil huske – og muligens i likhet med meg har trodd de var ferdige med for godt.. Men den gang ei,- den er still going strong den! Sannsynligvis rett og slett fordi den er så seiglivet at den er så godt som umulig å ta livet av, i tillegg til at den lager nye avleggere på løpende bånd – som eierne raust og rundhåndet deler ut til venner, kjente og nye generasjoner…
Som de fleste andre planter er den ikke så glad i direkte sol, men plasser den gjerne lyst. Den tåler også å tørke ut, men liker seg aller best i lett fuktig jord.

God, gammel kjenning fra seksti- og søttitallet. Foto: Adobe Stock

GULLRANKE (Epipremnum aureum) er en annen gammal klassiker fra 70-tallet som er i full gang med en ny glansperiode. Den er lettstelt, liker å ha det lyst, uten direkte sol og kan bli mange meter lang. Selv har vi en hjemme som strekker seg over halve stua og er på full fart mot terassedøra, noe som egentlig ikke er særlig smart av den, for denne planten trives best i et varmt og fuktig miljø og burde heller ha siktet seg inn mot badet.

Gullranke
Gullranke,- snill og voksevillig luftrenser . Foto: Anne-Sofie Tjerbo

BAMBUSPALME (Chamadeorea seifrizii) er en flott palme med bambuslignende stengler. Denne er også enkel å ha med og gjøre, med behov for lite til middels med lys, og ikke sol. Den bør holdes jevnt fuktig og skal ikke tørke ut, men heller ikke stå i våt jord. Den tåler å ha det litt kjølig, men vil helst slippe, og trives best i 18-25 grader.

Bambuspalme. Foto: Adobe Stock

BOSTONBREGNE (Nephrolepis exaltata) er kanskje den mest vanlige av de bregnene vi kjenner som potteplanter, og både denne og andre bregnearter liker seg i fuktige og gjerne litt skyggefulle omgivelser, noe som gjør at de egner seg ekstra godt på baderommet. Litt lys må de likevel ha for å trives og de fleste av dem bør ikke tørke ut.

Både Bostonbregnen og andre bregnetyper egner seg godt på badet. Foto: Adobe Stock

FLAMINGOBLOMST (Anthurium Andreanum) er en annen flott, luftrensende plante som klarer seg godt på badet. Den finnes i flere varianter, med blomster i rødt, rosa, hvitt eller lilla og kan igrunnen minne litt om enkelte gamle damer jeg har kjent opp gjennom åra, – de liker ikke trekk og trives best i varme omgivelser med jevn temp,- ikke under 15˚. Ellers er flamingoblomsten enkel å holde liv i. Den kan gjerne tørke litt mellom hver vanning, men hold denne også vekk fra direkte sol og for å unngå sviskader på bladene.

Flamingoblomst, fargerik og flott luftrenser. Foto: Adobe Stock

ALOE VERA (Aloe vera) er en sikker vinner for oss som har lett for å glemme å vanne plantene våre. Den lever godt bare den får en skvett et par ganger i måneden. Derimot er den glad i sol, og den trenger endel lys.

Aloe Vera
Aloe Vera, nyttig til det meste, fra hudpleie til rensing av luften. Foto: Anne-Sofie Tjerbo

Det denne planten vel er aller mest kjent for er den gele-lignende saften i bladene, som har utallige gode egenskaper og brukes på en lang rekke områder innenfor både medisin, helse og velvære. Så dersom du har en Aloe vera- plante på baderomshylla, så har du egentlig både pynt og førstehjelpskrin i en og samme potte – og det er vel ikke verst?

Med disse små, grønne tipsene ønsker jeg deg en strålende fin helg og lykke til med gartnervirksomheten!

☘️🌸🌴🌸🌵🌸🌱🌸🌿🌸🍃

OBS!
Vær oppmerksom på at noen planter kan være giftige – i tilfelle du har små planteetere i huset.

Categories: UkategorisertTags: , , , , , , ,
%d bloggers like this: